ΟΣΥΕ: Νέο αίτημα για τεστ COVID-19 στις Φυλακές

 


Νέο αίτημα προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικης Πολιτικής  και τον ΕΟΔΥ κατέθεσε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΣΥΕ) σχετικά με τον έλεγχο και την ανίχνευση μέσω τεστ για τον COVID-19 σε εργαζόμενους και κρατούμενους. 

Όπως αναφέρει η ΟΣΥΕ το μοναδικό ουσιαστικό μέτρο ανίχνευσης στις φυλακές είναι η θερμομέτρηση, ενώ αρμόδιοι και διεθνείς οργανισμοί προτείνουν τα τεστ και την τακτική ανίχνευση σε προσωπικό και κρατούμενους. 


Αναλυτικά το έγγραφο της ΟΣΥΕ:


Θέμα: «Προληπτικός τακτικός έλεγχος ανίχνευσης στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας»

Επανερχόμαστε για μία ακόμη φορά στο πάγιο και εξαιρετικά επείγον αίτημά μας περί του προληπτικού ελέγχου εργαζομένων και κρατουμένων στα Καταστήματα Κράτησης και το Ίδρυμα Αγωγής της Χώρας για τον μεταδοτικό και θανατηφόρο ιό COVID-19.

Όπως γνωρίζετε ο πληθυσμός των Φυλακών (εργαζόμενοι και κρατούμενοι) χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «κλειστός πληθυσμός». Ταυτόχρονα, το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει εκδώσει ρητές οδηγίες για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στις Φυλακές για την πρόληψη του COVID-19 τόσο σε προληπτικό επίπεδο, όσο και σε σχέδια αντιμετώπισης.

Ανάμεσα σε αυτά είναι και η έγκαιρη και προληπτική ανίχνευση πιθανών κρουσμάτων εντός των Φυλακών. Δυστυχώς, εκτός της θερμομέτρησης, πρακτικά κανένα άλλο μέτρο ανίχνευσης δεν υφίσταται.

Μέχρι στιγμής το μοναδικό επίσημο και διαπιστωμένο κρούσμα κορονοϊού στις Ελληνικές Φυλακές έχει καταγραφεί στο Κατάστημα Κράτησης Κομοτηνής, όπου δυστυχώς, παρά την παρέμβαση του ΕΟΔΥ δεν ελέγχθηκαν και δεν ανιχνεύθηκαν όλοι οι κρατούμενοι, ούτε όλα τα μέλη του προσωπικού (άγνωστο γιατί).

Προσφάτως, ανακοινώθηκε από τον κ. Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ο έλεγχος εντός (10) ημερών σε όλες τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.


Επειδή ο συνωστισμός και ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων στις περισσότερες Ελληνικές Φυλακές ξεπερνά το 150-160% και επειδή πρακτικά κανένας δεν γνωρίζει τον αριθμό πιθανών κρουσμάτων εντός των φυλακών, παρακαλούμε όπως πραγματοποιηθεί προσεκτικός σχεδιασμός για την τακτική ανίχνευση κρουσμάτων στις Φυλακές από τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ το συντομότερο δυνατόν.

Παραμένουμε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε βοήθεια.

Πηγή : wew.osye.org.gr





Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.