Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τον COVID19 στις Φυλακές

 

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 31 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Κίνδυνος για την υγεία κρατουμένων και εργαζομένων στις φυλακές Διαβατών από την ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού».

Αναλυτικά η ερώτηση των Βουλευτών:

Ανεξέλεγκτες και άκρως ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, τα κρούσματα ανέρχονται στα 62 (Συναγερμός στις φυλακές Διαβατών: έφθασαν τα 62 τα κρούσματα κορονοϊού https://www.voria.gr/article/sinagermos-stisfilakes-diavaton-eftasan-ta-62-ta-krousmata-koronoiou-vid) με κίνδυνο οι φυλακές να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και με τους κρατούμενους, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και το λοιπό προσωπικό να βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο.

 Από τον περασμένο Μάρτιο (α’ φάση) μέχρι και σήμερα, στην πλέον κρίσιμη καμπή της πανδημίας, ουδέν ουσιαστικό μέτρο λήφθηκε για την εφαρμογή των αναγκαίων υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σωφρονιστικά καταστήματα και ιδίως για την προστασία κρατούμενων και εργαζόμενων στις φυλακές, με αποτέλεσμα η κατάσταση να βρίσκεται εκτός ελέγχου. 

Το πρώτο κρούσμα στις Φυλακές Διαβατών εντοπίστηκε περίπου πριν από εικοσιπέντε ημέρες σε σωφρονιστικό υπάλληλο, ο οποίος νοσηλεύεται με σοβαρά πνευμονολογικά συμπτώματα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία, τα κρούσματα έφθασαν τα 12 χωρίς και πάλι να ληφθούν έγκαιρα μέτρα. Πλέον, σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες, τα κρούσματα έχουν πενταπλασιαστεί. Οι κρατούμενοι που νόσησαν έχουν μεταφερθεί σε πέντε θαλάμους 12τ.μ., εξακολουθώντας να βρίσκονται σε ακραίες και επικίνδυνες για την υγεία τους συνθήκες συνωστισμού και μάλιστα χωρίς την αναγκαία ιατρική περίθαλψη, καθώς στο Κατάστημα Κράτησης υπηρετεί μόνο ένας νοσοκόμος για όλους τους κρατούμενους. Από το 2 προσωπικό των φυλακών έχουν μέχρι σήμερα νοσήσει έξι άτομα (μεταξύ αυτών και ασυμπτωματικοί), τα οποία έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

 Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι και η μαρτυρία σωφρονιστικού υπαλλήλου: «Είμαστε έκπληκτοι. Μας ξεχάσανε. Έπειτα από τρεις εβδομάδες ο ΕΟΔΥ έστειλε κλιμάκιο για να κάνει τα πρώτα τεστ. Δεν έχουν κάνει τεστ σε όλους. Ο διευθυντής κανόνισε να πάμε για τεστ σε νοσοκομεία. Είμαστε κλειστή δομή και μας άφησαν στον έλεος της τύχης μας. Έκαναν μόνο 160 rapid tests. Στη φυλακή είμαστε περίπου 560 κρατούμενοι και 100 σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Εάν κάνουν σε όλους τεστ, φανταστείτε πόσοι θα βρεθούν θετικοί». (Σαρώνει ο κορωνοϊός στις Φυλακές Διαβατών, https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/267624_saronei-o-koronoios-stis-fylakesdiabaton ). 

Οι κρατούμενοι σε επιστολή που απηύθυναν προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης τονίζουν την τραγική κατάσταση που επικρατεί εντός των φυλακών και τις ελλείψεις ακόμη και σε στοιχειώδη μέσα προφύλαξης από τη διάδοση του κορωνοϊού, όπως μάσκες, γάντια κ.ά. Όπως αναφέρουν, σύμφωνα με την απάντηση που λαμβάνουν από την διοίκηση των φυλακών στα συνεχή αιτήματά τους προς αυτή, δεν επαρκούν τα κονδύλια για την προμήθεια αυτών των μέσων προφύλαξης. Χαρακτηριστικά αναφέρουν μεταξύ άλλων στην επιστολή τους : «[…]10 άτομα μένουμε σε θαλάμους 30τ.μ., με ό,τι αυτό συνεπάγεται π.χ. ανύπαρκτους κανόνες υγιεινής, ανάμικτα άτομα, άτομα υψηλού κινδύνου, υπερήλικες, αρρώστους με πολλά και διάφορα νοσήματα και με παροχή ζεστού νερού μια ώρα την ημέρα για να εξυπηρετηθούν δέκα κρατούμενοι. […] Πριν από τον κορονοϊό οι ιατροί, που έρχονταν και μας έβλεπαν σταμάτησαν την συνεργασία με την φυλακή, όπως επίσης και άτομα του νοσηλευτικού προσωπικού. Τώρα που υπάρχει ο κορονοϊός δεν ανταποκρίνονται οι ιατροί και δεν έρχονται στην φυλακή […] Μέσα στα 550 -600 άτομα υπάρχουν πολλά άτομα, που είναι υπερήλικες, ευπαθείς ομάδες, άρρωστοι, ευάλωτοι και με αυτοάνοσα νοσήματα. Άτομα που κινδυνεύουν πολύ εύκολα να νοσήσουν από COVID -19 […]” 

Επειδή, η προστασία της ζωής και της υγείας όλων των πολιτών είναι χρέος της Πολιτείας. 

Επειδή, μέχρι σήμερα στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας τόσο των εργαζόμενων όσο και των κρατούμενων. 

Επειδή, δεν τηρούνται υγειονομικά πρωτόκολλα και δεν υπάρχουν τα στοιχειώδη μέσα προστασίας από τη διάδοση της πανδημίας του κορωνοϊού 3 στα Καταστήματα Κράτησης, τα οποία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσής της. 

Επειδή, είναι επιβεβλημένη η λήψη αυξημένων υγειονομικών μέτρων προστασίας σε χώρους κράτησης όπου επικρατεί έντονος συγχρωτισμός. 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί 

1. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την προστασία κρατουμένων και εργαζόμενων από την ραγδαία διάδοση του COVID -19 στο ΓΚΚ Διαβατών Θεσσαλονίκης;

 2. Ποιο είναι το συνολικό σχέδιο της Κυβέρνησης για την θωράκιση των Καταστημάτων Κράτησης και πολύ περισσότερο αυτών που ήδη πλήττονται από τον κορωνοϊό;

 3. Ποια τα ως σήμερα υγειονομικά πρωτόκολλα που τηρούνται στα Καταστήματα Κράτησης; 

4. Ποιες διαδικασίες και μέτρα που προβλέπονται στα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν τηρήθηκαν και με ποιων ευθύνη; Αίτημα Κατάθεσης Εγγράφων (ΑΚΕ):

 Παρακαλούμε για την προσκόμιση των εγγράφων που κοινοποιούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στο Κατάστημα Κράτησης Διαβατών και τα έγγραφα εντολών και οδηγιών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες των Καταστημάτων. 

Οι ερωτώντες βουλευτές 

Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα) Σπίρτζης Χρήστος Ξανθόπουλος Θεόφιλος Ξανθός Ανδρέας Αβραμάκης Ελευθέριος Γιαννούλης Χρήστος Γκιόλας Ιωάννης Δρίτσας Θεόδωρος Ζεϊμπέκ Χουσεΐν Ζουράρις Κωνσταντίνος Καλαματιανός Διονύσιος Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω) Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα) Καφαντάρη Χαρά 4 Λάππας Σπυρίδων (Σπύρος) Μάλαμα Κυριακή Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης) Μπάρκας Κωνσταντίνος Μωραΐτης Αθανάσιος Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα) Πολάκης Παύλος Πούλου Παναγιώτα (Γιώτα) Ραγκούσης Ιωάννης Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος) Τζάκρη Θεοδώρα Τζούφη Μερόπη Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος Φάμελλος Σωκράτης Φωτίου Θεανώ Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης Ψυχογιός Γεώργιος

Πηγή: www.hellenicparliament.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.