Αντιλαλούν οι φυλακές για €1,7 εκατ. σε φίλους και γνωστούς από τη Σοφία Νικολάου

 


Ανατιμήσεις ακόμη και 454%, απευθείας αναθέσεις σε νεοσύστατες εταιρείες ή σε άλλες που αλλάζουν το καταστατικό τους λίγες ημέρες προτού υπογράψουν σύμβαση, ακόμη και σε… παντοπωλείο. 

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου –στο βιογραφικό της συγκαταλέγονται η αποτυχημένη προσπάθειά της να εκλεγεί βουλευτής και η έκδοση της εφημερίδας «Είδηση» που μέτρησε δύο μήνες ζωής– έχει υπογράψει από την αρχή της πανδημίας πλήθος αποφάσεων ανάθεσης έργων για την προμήθεια υγειονομικού υλικού στις φυλακές καθώς και για την προστασία τους από την Covid-19. Το Documento εξετάζει σήμερα έντεκα απευθείας αναθέσεις που έχει υπογράψει η Σοφία Νικολάου, συνολικού κόστους 1.747.935,6 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Τα ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των επίμαχων εταιρειών και του πολύ σημαντικού ποσού που συνολικά έχει δοθεί σε αυτές πληθαίνουν, όμως η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής επιμένει να μιλάει για «απόλυτη διαφάνεια». Και παρά τις αποκαλύψεις, συνεχίζει ακλόνητη το έργο της, απολαμβάνοντας, όπως όλα δείχνουν, πλήρη κάλυψη από την κυβέρνηση που έχει αναγάγει σε επιλογή πρώτης γραμμής τις κοστοβόρες απευθείας αναθέσεις, ατυχείς σε πολλές περιπτώσεις ως προς το αποτέλεσμά τους. Η υπόθεση φαίνεται ότι θα αποκτήσει και νομική διάσταση, αφού ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δημοσιοποίησε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από τις επίμαχες απευθείας αναθέσεις θα σταλούν στην εισαγγελία.

Μισό εκατομμύριο σε μία εταιρεία

Η αρχή έγινε στις 19 Μαρτίου 2020, όταν η Σ. Νικολάου υπέγραψε την ανάθεση της απολύμανσης των φυλακών της χώρας και των υπηρεσιακών τους οχημάτων στην εταιρεία Μιχαηλίδου Αικατερίνη Εμπορική Παροχής Υπηρεσιών Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, που ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2018. Το κόστος ανήλθε σε 145.161,29 ευρώ, πλέον του ισχύοντος ΦΠΑ, ήτοι 180.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 30 Μαρτίου 2020, η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής υπέγραψε νέα απόφαση, βάσει της οποίας ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία το έργο της απεντόμωσης και μυοκτονίας των καταστημάτων κράτησης της χώρας. Το κόστος ανήλθε σε 146.940 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.



Μόνο μία εταιρεία, η Μιχαηλίδου Αικατερίνη Εμπορική Παροχής Υπηρεσιών Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, ανέλαβε με απευθείας ανάθεση συνολικά τρία έργα αποκομίζοντας 506.740 ευρώ! Πρόκειται για εταιρεία που είχε εταιρικό κεφάλαιο 100 ευρώ και διοργάνωνε συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις αλλά άλλαξε το καταστατικό της οκτώ μέρες προτού της ανατεθούν οι απολυμάνσεις, απεντομώσεις και μυοκτονίες των φυλακών

Η εταιρεία Μιχαηλίδου Αικατερίνη Εμπορική Παροχής Υπηρεσιών Μονοπρόσωπη ΙΚΕ επιλέχθηκε και πάλι –βάσει απόφασης που δημοσιεύτηκε στις 23 Απριλίου 2020 και υπογράφηκε από τη Σ. Νικολάου – να αναλάβει εκ νέου την απολύμανση των καταστημάτων κράτησης και των υπηρεσιακών τους οχημάτων αντί 179.800 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ως αποτέλεσμα, το συνολικό ποσό που έλαβε η συγκεκριμένη εταιρεία ανήλθε σε 506.740 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Τροποποίηση καταστατικού και… υπεργολάβοι

Αν το συνολικό ποσό που έλαβε η επίμαχη εταιρεία προκαλεί ερωτήματα, αυτά πολλαπλασιάζονται εξαιτίας των –άγνωστων– κριτηρίων που λήφθηκαν υπόψη από τη γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής σχετικά με την επιλογή της. Η συγκεκριμένη μονοπρόσωπη ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία ιδρύθηκε με εταιρικό κεφάλαιο μόλις 100 ευρώ. Μάλιστα, όπως σημειώνεται σε σχετικό ρεπορτάζ του insidestory.gr, «κύρια δραστηριότητά της (ΚΑΔ) είναι οι υπηρεσίες διοργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων». Δηλαδή δεν είχε καμία σχέση με απολυμάνσεις, απεντομώσεις και μυοκτονίες. Αυτό άλλαξε στις 11 Μαρτίου, οκτώ μόλις ημέρες δηλαδή προτού ανατεθεί στην εταιρεία το έργο της απολύμανσης των φυλακών. Τότε η μοναδική μέτοχος της ΙΚΕ Αικατερίνη Μιχαηλίδου τροποποίησε το καταστατικό προσθέτοντας ότι αυτή δύναται να παρέχει και υπηρεσίες «καθαρισμών και απολυμάνσεων επαγγελματιών και οικιακών χώρων».

Σαν να μην έφτανε αυτό, έπειτα από αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικών με την υπόθεση που ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος προέκυψε, βάσει νέου ρεπορτάζ από το insidestory.gr, ότι το έργο ανέλαβαν ουσιαστικά άλλες εταιρείες ως υπεργολάβοι: «Τη δουλειά της απεντόμωσης και της μυοκτονίας σε όλες τις φυλακές της χώρας την υλοποίησαν οκτώ εταιρείες, άλλες από την ανάδοχο…». Ωστόσο, όπως προκύπτει από τους όρους και των τριών συμβάσεων που υπέγραψε η επίμαχη ΙΚΕ με τη γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, κάτι τέτοιο φαίνεται ότι απαγορεύεται. Κι αυτό επειδή σύμφωνα με το insidestory.gr, στο άρθρο 6 παρ. 6 και των τριών συμβάσεων αναφέρεται: «Απαγορεύεται στην Ανάδοχο να αναθέσει σε τρίτους μέρος ή το σύνολο του αντικειμένου της παρούσας σύμβασης και γενικά οποιεσδήποτε αρμοδιότητες και ευθύνες που απορρέουν για αυτήν από την παρούσα».

Υπερτιμολόγηση σε εταιρεία τεσσάρων ημερών

Στο ίδιο ρεπορτάζ αποκαλύφθηκε ακόμη μια σύμβαση που υπέγραψε η Σ. Νικολάου στις 3 Απριλίου 2020 με μια άλλη μονοπρόσωπη ΙΚΕ, την EX Pappa Μονοπρόσωπη ΙΚΕ Χονδρικό Εμπόριο Υλικών Καθαρισμού. Η συγκεκριμένη εταιρεία ανέλαβε αντί 232.648 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 6% και 24% την προμήθεια ειδών ατομικής υγιεινής, ειδών καθαρισμού και απολύμανσης για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων κράτησης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι η εταιρεία συστάθηκε στις 29 Μαρτίου 2020, δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες προτού αναλάβει το συγκεκριμένο έργο. Το εταιρικό κεφάλαιό της ανέρχεται σε 3.000 ευρώ. Παραμένει άγνωστο πώς μια εταιρεία τεσσάρων ημερών ανέλαβε ένα τόσο μεγάλο έργο από τη γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής…

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίμαχο ρεπορτάζ αφήνονται σοβαρές υπόνοιες υπερτιμολόγησης, αφού «αν διαιρέσουμε το σύνολο του τιμήματος της κάθε σύμβασης με τον αριθμό των εγκαταστάσεων των καταστημάτων κράτησης της χώρας […] η τιμή ανέρχεται στα 5.294 ευρώ ανά κατάστημα κατά μέσο όρο για απολύμανση και στα 4.321 ευρώ κατά μέσο όρο για απεντόμωση και μυοκτονία […] Οι τιμές αυτές, αν συγκριθούν με τα προ κορονοϊού επίπεδα, χαρακτηρίζονται από επαγγελματίες του χώρου αυξημένες, όταν π.χ. για μια φυλακή σχετικά μεγάλου μεγέθους […] η τιμή για απολύμανση διαμορφωνόταν στο παρελθόν στα 1.200-1.500 ευρώ». Σε σχετική απαντητική ανακοίνωση που εξέδωσε η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι επιλεγείσες εταιρείες προσέφεραν τις οικονομικότερες τιμές»!

Ανάθεση σε εταιρεία που πουλάει αμορτισέρ

Στις 30 Απριλίου 2020 η Σ. Νικολάου υπέγραψε ακόμη μία απόφαση, αυτήν τη φορά για την προμήθεια 60.000 τεμαχίων προστατευτικών μασκών για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης από την εταιρεία Τιμ. Μπούκης & Υιοί OE με διακριτικό τίτλο Amorteam αντί 47.700 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 6%. Αν όμως επισκεφθεί κανείς την ιστοσελίδα της, θα διαπιστώσει με έκπληξη ότι εμπορεύεται αναρτήσεις για αυτοκίνητα!

Σε εταιρεία η οποία εμπορεύεται αναρτήσεις για αυτοκίνητα, όπως φαίνεται στην ιστοσελίδα της Amorteam, ανατέθηκε απευθείας από τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής η προμήθεια 60.000 τεμαχίων προστατευτικών μασκών!

Στις 9 Απριλίου 2020 η Σ. Νικολάου υπέγραψε νέα απόφαση ανάθεσης. Αυτή αφορούσε την προμήθεια 270.000 χειρουργικών μασκών μίας χρήσης για την κάλυψη των αναγκών προστασίας του προσωπικού των καταστημάτων κράτησης. Η ανάθεση έγινε στον Μαρίνο Διαμαντόπουλο αντί 228.960 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 6%. Ο ΑΦΜ που αναφέρεται ότι ανήκει στον Μαρ. Διαμαντόπουλο οδηγεί στην ατομική εταιρεία Μα-ρίνος Διαμαντόπουλος του Θεοδώρου. Δεν κατορθώσαμε να εντοπίσουμε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα της ατομικής επιχείρησης που έλαβε ένα τόσο σημαντικό ποσό.

Σχεδόν 300.000 ευρώ σε… παντοπωλείο

Στη συνέχεια ήρθαν στο φως της επικαιρότητας ακόμη δύο συμβάσεις συνολικής αξίας 291.659 ευρώ συμπερι-λαμβανομένου του ΦΠΑ 6%. Οι επίμαχες συμβάσεις που υπέγραψε η Σ. Νικολάου αποκαλύφθηκαν από το Documento και έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, αφού καταρτίστηκαν με… παντοπωλείο! Η πρώτη εξ αυτών υπογράφηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020 και αφορά την ανάθεση της προμήθειας 20.000 κουτιών των 50 τεμαχίων προστατευτικών μασκών μίας χρήσης (3ply) για την κάλυψη αναγκών όλων των φυλακών στην εταιρεία Αφοί Μάρη και Σία ΕΕ αντί 147.340 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%.


Η δεύτερη σχετική απόφαση υπογράφηκε από τη Σ. Νικολάου στις 3 Νοεμβρίου 2020, βάσει της οποίας ανατέθηκε στην ίδια εταιρεία η προμήθεια 35.000 τεμαχίων αντισηπτικού χεριών (αντισηπτικό gel για τα χέρια σε συ-σκευασία των 1.000 ml με αιθυλική αλκοόλη πάνω από 70%) για την κάλυψη των αναγκών των καταστημάτων κράτησης αντί 144.319 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%.

Η εταιρεία Αφοί Μάρη και Σία ΕΕ ιδρύθηκε στις 17 Μαρτίου 2020, μόλις λίγους μήνες προτού αναλάβει αυτά τα σημαντικά έργα προμήθειας. Σαν να μην έφτανε όμως ότι η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής επέλεξε μια νεοσύστατη εταιρεία, ερωτήματα εγείρονται και από το καταστατικό της. Κι αυτό διότι ο σκοπός της είναι σχεδόν αποκλειστικά το εμπόριο τροφίμων και ποτών, ενώ αναφέρεται ότι η εταιρεία δύναται να πραγματοποιήσει και λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού. Παραμένει άγνωστο πώς ειδικά οι μάσκες υπάγονται στα υλικά καθαρισμού…


Η Αφοί Μάρη και Σία ΕΕ διατηρεί παντοπωλείο, όπως φαίνεται και στην απόδειξη. Πρόκειται για franchise κατάστημα αλυσίδας σουπερμάρκετ στο Μαρούσι η οποία με δύο συμβάσεις ανέλαβε να προμηθεύσει μάσκες και αντισηπτικά χεριών αντί 291.659 ευρώ

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε το documentonews.gr, η εν λόγω εταιρεία αποτελεί ένα από τα franchise καταστήματα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Bazaar και, όπως αναγράφεται στις αποδείξεις λιανικής πώλησης που εκδίδει στους πελάτες της, πρόκειται για παντοπωλείο. Οι αποκαλύψεις του Documento δεν πτόησαν τη Σ. Νικολάου, η οποία έκανε λόγο για «διαφανείς, ελεγμένες και χωρίς σκιές» συμβάσεις, αποκαλώντας τους δημοσιογράφους του Documento «γουρούνια».

Διπλάσια τιμή από αντίστοιχη σύμβαση της ΕΛΑΣ

Απτόητη η Σ. Νικολάου, στις 3 Δεκεμβρίου 2020 υπέγραψε άλλη απόφαση, βάσει της οποίας ανατέθηκε η προ-μήθεια 7.940 κουτιών των 100 τεμαχίων γαντιών νιτριλίου μίας χρήσης για την κάλυψη των αναγκών των φυλακών στην εταιρεία New Optical Solutions ΕΕ προς 147.287 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%. Το κόστος του καθενός από τα 7.940 κουτιά ανήλθε στα 17,5 ευρώ. Ο πρώην αναπληρωτής Υγείας Π. Πολάκης κοινοποίησε μια άλλη σύμβαση που δημοσιεύτηκε στις 18 Νοεμβρίου 2020 και υπογράφηκε από τον προϊστάμενο του κλάδου διαχειριστικής – τεχνικής υποστήριξης και πληροφορικής του αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Αυτή η σύμβαση αφορούσε την προμήθεια ίδιου τύπου γαντιών και, όπως προκύπτει από αυτή, κάθε κουτί –περιείχε επίσης 100 ίδια γάντια– τιμολογήθηκε στα 8,85 ευρώ.

Σε απάντηση που εξέδωσε η Σ. Νικολάου έκανε λόγο περί «δήθεν σκανδάλου», υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η επίμαχη εταιρεία κατέθεσε τη χαμηλότερη τιμή καθώς και ότι η τιμολόγηση ήταν αυξημένη επειδή «η ζήτη-ση είχε αυξηθεί κατακόρυφα».

«Προκύπτει ανατίμηση της τάξης του 454%»

Στις 25 Νοεμβρίου 2020 η Σ. Νικολάου υπέγραψε απόφαση βάσει της οποίας ανατέθηκε η προμήθεια 9.240 τεμαχίων rapid tests για την ανίχνευση αντιγόνου του SARS-CoV-2 για την κάλυψη των αναγκών όλων των φυλακών στην εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς αντί 146.916 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%. Καθένα από τα rapid tests που θα προμηθεύσει η συγκεκριμένη εταιρεία κοστολογήθηκε στα 15 ευρώ.

Σύμφωνα με το insidestory.gr που αποκάλυψε την επίμαχη απόφαση ανάθεσης, παρασκευάστρια εταιρεία του επίμαχου rapid test που φέρει τη συγκεκριμένη ονομασία είναι η Goldsite Diagnostics Inc., η οποία εδρεύει στην Κίνα. Το insidestory.gr επικοινώνησε με την κινεζική εταιρεία ζητώντας ενημέρωση για το κόστος ανά κιτ για παραγγελία 10.000 τεμαχίων από τα επίμαχα rapid tests. Εκπρόσωπος της εταιρείας που εδρεύει στην κινεζική πόλη Σεντζέν ενημέρωσε ότι το κόστος ανέρχεται στα 2,85 δολάρια (2,35 ευρώ) το τεστ για συσκευασία του ενός, 2,6 δολάρια (2,15 ευρώ) το τεστ για συσκευασία των πέντε και 2,3 δολάρια (1,90 ευρώ) το τεστ για συσκευασία των 25. Τιμές πολλές φορές μικρότερες από τα 15 ευρώ το τεστ που πλήρωσε η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής στην εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς.

Ο εκπρόσωπος της κινεζικής εταιρείας ενημέρωσε επίσης ότι «η παράδοση από το εργοστάσιο γίνεται τρεις έως πέντε ημέρες μετά τη λήψη της πληρωμής και η αποστολή του εμπορεύματος αεροπορικώς στην Ελλάδα από την Κίνα μπορεί να χρειαστεί περίπου μία εβδομάδα». Αναφορικά με το κόστος των μεταφορικών, «ανέρχεται περίπου στις 3.350 δολάρια (σ.σ.: 2.763 ευρώ)».

Επομένως, βάσει και των όσων σημειώνονται στο επίμαχο ρεπορτάζ, προκύπτει ότι «αν αγοράζαμε από την κατασκευάστρια εταιρεία την ίδια ποσότητα με αυτήν που προμηθεύτηκε η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, δηλαδή 9.240 τεστ, σε συσκευασία του ενός (που είναι πιο ακριβή) προς $2,85 το ένα συν τα μεταφορικά θα κατα-λήγαμε σε κόστος περίπου $30.000, δηλαδή περίπου €25.000 (τα ποσά έχουν στρογγυλοποιηθεί προς τα πάνω). Ή αλλιώς €113.600 λιγότερα απ’ ό,τι κόστισε η προμήθεια για τις ελληνικές φυλακές». Με άλλα λόγια, από τη σύγκριση όσων γνωστοποιήθηκαν από την παρασκευάστρια εταιρεία των rapid tests και της απόφασης που υπέγραψε η Σ. Νικολάου «προκύπτει ανατίμηση της τάξης του 454%».

«Υπήρχαν και υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές»

Μάλιστα, βάσει όσων καταγράφονται στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, «σε περισσότερες από 40 αναθέσεις και συμβάσεις που έγιναν από τις αρχές Νοεμβρίου έως και τις 3 Δεκεμβρίου» οι τιμές «στις οποίες προμηθεύτηκαν λοιποί δημόσιοι φορείς rapid tests άλλων κατασκευαστριών εταιρειών είναι σημαντικά χαμηλότερες από το τί-μημα ανά κιτ στη σχετική σύμβαση της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής. Επομένως συνάγεται το συμπέρασμα ότι στην αγορά υπήρχαν και υπάρχουν πιο οικονομικές επιλογές από τα €15 ανά τεστ».

Από την πλευρά της η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής απάντησε μεταξύ άλλων ότι «η επιλογή της εταιρείας έγι-νε […] επειδή πληρούσε όλα τα κριτήρια που θέτουμε και φυσικά επειδή κατέθεσε τη χαμηλότερη τιμή» καθώς και ότι «μέχρι τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα γίνονταν λίγα τεστ, δεν ξεπερνούσαν τα 5-7 χιλιάδες καθημερινά. Πλέον καθημερινά διεξάγονται πάνω από 25 χιλιάδες, η ζήτηση είναι τεράστια, όπως και από όλες τις χώρες. Το αποτέλεσμα είναι να ανεβαίνουν οι τιμές εν μέσω έξαρσης της πανδημίας, τιμές οι οποίες δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέ-ση με άλλες περιόδους».

Εκτός λίστας ΠΟΥ το rapid test για τις φυλακές

Η υπόθεση όμως δεν σταματάει εκεί, αφού η εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς φαίνεται να εμπορεύεται κυρίως προϊόντα αισθητικής και κοσμητικής, ενώ τα ιατρικά αναλώσιμα φαίνεται ότι δεν αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της, όπως προκύπτει από την ιστοσελίδα της.


Το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το συγκεκριμένο rapid test δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για χρήση, όπως προκύπτει και από την τελευταία σχετική λίστα που εκδό-θηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020. Στην ίδια λίστα φαίνεται πως ο ΠΟΥ αναγνωρίζει μόνο τα rapid tests των εταιρειών Abbott και Biosensor. Αλλωστε και βάσει ΦΕΚ απαγορεύεται να καταχωρούνται στη βάση της ΗΔΙΚΑ άλλα τεστ πλην εκείνων των εταιρειών Abbott, Biosensor. Το πώς παρ’ όλα αυτά η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής προχώρη-σε στην προμήθεια τόσο σημαντικής ποσότητας rapid tests, η καταλληλότητα των οποίων δεν έχει εγκριθεί, πα-ραμένει αναπάντητο ερώτημα.

Γάντια με πούδρα σε «75% υψηλότερη τιμή»

Στις 20 Νοεμβρίου 2020 η Σ. Νικολάου υπέγραψε ακόμη μία ανάθεση, που αφορούσε την προμήθεια 12.300 κου-τιών των 100 τεμαχίων γαντιών latex με πούδρα μίας χρήσης στην εταιρεία ArthroMed Plus EE αντί 146.025,60 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ 6%. Το κάθε κουτί κοστολογήθηκε 11,2 ευρώ, ήτοι το κάθε γάντι 0,11 ευ-ρώ, χωρίς ΦΠΑ. Τιμή ιδιαιτέρως υψηλή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μπορεί να βρει διαδικτυακά κουτιά με 100 τεμάχια ίδια γάντια σε τιμές που ξεκινάνε από 6,30 ευρώ.



Στην εταιρεία Γεώργιος Νικ. Πατάς, που ειδικεύεται σε προϊόντα αισθητικής και κοσμητικής, ανέθεσε η Σοφία Νικολάου την προμήθεια 9.240 τεμαχίων rapid tests από την Κίνα καταβάλλοντας 146.916 ευρώ. Στη συγκεκριμένη ανάθεση προέκυψαν δύο ζητήματα: αφενός τα τεστ υπερκοστολογήθηκαν κατά 454%, και το δημόσιο θα πλήρωνε 113.600 ευρώ λιγότερα· αφετέρου, ίσως και πιο σημαντικό, το συγκεκριμένο προϊόν δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο που προτείνει ο ΠΟΥ για χρήση

Μάλιστα, σύμφωνα με το insidestory,gr, «σε αναζήτησή μας στη Διαύγεια και στο ΚΗΜΔΗΣ διαπιστώσαμε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είχε προμηθεύσει στο παρελθόν (ανάθεση 29 Μαΐου) και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με 7.400 γάντια λάτεξ με πούδρα, έναντι €0,03 το ένα. Σε άλλη σύμβαση που υπέγραψε στις 24 Σεπτεμβρίου με το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ιπποκράτειο για 137.500 χειρουργικά γάντια λάτεξ, η τιμή ήταν στα €0,075 το τεμάχιο… Ο ΕΟΔΥ στις 21 Σεπτεμβρίου προμηθεύτηκε 2.640.000 εξεταστικά γάντια λάτεξ με πούδρα για κάλυψη αναγκών των ΚΟΜΥ έναντι €0,0498 το ένα». Στις 20 Δεκεμβρίου 2020 το νοσοκομείο «Η Αγία Βαρβάρα» προμηθεύτηκε «1.500.000 γάντια λάτεξ με πούδρα προς €0,064 το ένα (75% πιο ακριβή η προμήθεια των φυλα-κών)».

Εννέα ημέρες πριν από την επίμαχη σύμβαση που υπέγραψε η Σ. Νικολάου, το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας Χαλκιδικής προχώρησε σε δική του ανάθεση για την προμήθεια 10.000 γαντιών λάτεξ, επίσης σε τιμή πιο οικονομική απ’ ό,τι υπέγραψε η γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής (€0,087 το γάντι). Στην απάντησή της η Σ. Νικολάου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «καμία άλλη εταιρεία δεν ήρθε με χαμηλότερη προσφορά την παρούσα χρονική στιγμή», καθώς και ότι «υπήρξε απόλυτη δέσμευση ότι θα παραδώσει το υγειονομικό υλικό άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση».

Πηγή: documentonews.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.