Στη Βουλή το θέμα της έλλειψης θέρμανσης στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου στην Πάτρα


Ερώτηση στην Βουλή για το θέμα της έλλειψης θέρμανσης στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου, στην Πάτρα, έθεσε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θόδωρος Παπαθεοδώρου.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Πριν από ένα μήνα με δελτίο τύπου υπό τον τίτλο «Φυλακές Πάτρας: Βασανιστήριο η έλλειψη θέρμανσης», η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων γνωστοποίησε στην κοινή γνώμη και στους αρμοδίους φορείς την καταγγελία που είχε δεχτεί ότι στις φυλακές της Πάτρας υπάρχει παντελής έλλειψη κεντρικής θέρμανσης και απαγόρευση χρήσης ηλεκτρικής σόμπας ή αερόθερμων στους εγκλείστους.

Η διεύθυνση του καταστήματος κράτησης στο δίκαιο αίτημα των κρατουμένων γνωστοποίησε ότι τα κονδύλια που λαμβάνει η φυλακή δεν επαρκούν για την προμήθεια πετρελαίου καθώς επίσης και την αδυναμία του κοντινού υποσταθμού της ΔΕΗ να αντέξει την χρήση ηλεκτρικών συσκευών για την θέρμανση των εγκλείστων. 

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προχώρησε στην έγκριση πίστωσης έξι χιλιάδων ευρώ (6.000,00€), για δαπάνη προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να καλυφθούν για ένα χρονικό διάστημα οι ανάγκες θέρμανσης των κρατουμένων του Καταστήματος ωστόσο δεν έχει παρέμβει ως όφειλε ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος.

Όπως είναι γνωστό από τις 6/4/2016 το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρίας «Κτιριακές Υποδομές Ανώνυμη Εταιρία» στην οποία ενσωματώθηκε η Θέμις Κατασκευαστική όρισε την Επιτροπή για την Προσωρινή και Οριστική Παραλαβή του έργου: «Παρεμβάσεις-Βελτιώσεις-Επισκευές-Κατασκευές στα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας – Κλειστή Φυλακή Πάτρας – Κτίριο Εξωτερικής Φρουράς – Ανακατασκευή Σκοπιών – Υποσταθμός – Περιβάλλων Χώρος», ένα έργο που καρκινοβατεί δέκα ολόκληρα χρόνια με απόφαση ανακήρυξης του εργολάβου ως έκπτωτου και χωρίς ανάδειξη νέας εργολαβίας μέχρι στιγμής.

Μεταξύ άλλων εργασιών χρήσιμων για την ασφάλεια του Καταστήματος Κράτησης όπως φαίνεται από την περιγραφή του έργου περιέχει, στις εργασίες που απομένουν, την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού του υποσταθμού μέσης τάσης σε ήδη κατασκευασμένο κτίριο από την προηγούμενη εργολαβία του έργου.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω ότι η υλοποίηση του έργου θα δώσει τελεσίδικη λύση στο πρόβλημα συνεισφέροντας ουσιαστικά στην υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την υγεία και την αξιοπρεπή διαβίωση των κρατουμένων».


Πηγή: http://www.patrasevents.gr/
Share on Google Plus
Από το Blogger.