To παραμάγαζο του Κορυδαλλού


Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος


Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών έχει μπει το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού μετά τις επιστολές-φωτιά της πρώην διευθύντριας των φυλακών Χαραλαμπίας Κουτσομιχάλη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Δεκέμβριο του 2015.


Από τις επιστολές, οι οποίες βρίσκονται στη διάθεση του zougla.gr, προκύπτει ότι οι πιο γνωστές φυλακές της χώρας έχουν μετατραπεί σε παραμάγαζο εγκληματικότητας και διακίνησης ναρκωτικών με αποτέλεσμα το προσωπικό να φοβάται για τη ζωή του και ως εκ τούτου να αδυνατεί να επιτελέσει ορθά το καθήκον του.


Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί το σημείο στο οποίο η πρώην διευθύντρια περιγράφει τις «παροχές» που απολαμβάνουν οι vip κρατούμενοι του καταστήματος καθώς και τα «πάρε-δώσε» μεταξύ υπαλλήλων και δικηγόρων τροφίμων.


Αναλυτικά:


Όπως περιγράφει η πρώην διευθύντρια σε επιστολή που απέστειλε τον Ιουνίο του 2015 στο 
Yπουργείο Δικαιοσύνης: «Καθημερινά διαπιστώνουμε πως εξακολουθούν να εμφανίζονται δυσάρεστα φαινόμενα και καταστάσεις, τα οποία προσβάλουν και θίγουν βάναυσα το σωφρονιστικό μας σύστημα, το κύρος της υπηρεσίας κι εμένα προσωπικά ως άνθρωπο και ως υπάλληλο-υπεύθυνο για την λειτουργία του καταστήματος.»


Εξακολουθεί ανεξέλεγκτη η κατοχή και χρήση εκ μέρους των κρατουμένων απαγορευμένων ειδών και κυρίως κινητών τηλεφώνων τελευταίας μάλιστα τεχνολογίας με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, ναρκωτικών ουσιών, αυτοσχέδιων μαχαιριών, αυτοσχέδιων οινοπνευματωδών κλπ.».


Εκβίαση και κακοποίηση κρατουμένων

Όσα αναφέρονται δε για τις συνθήκες κράτησης και τη ζωή των τροφίμων εν γένει προκαλούν σοκ.

Ειδικότερα, η κυρία Κουτσομιχάλη καταγγέλλει ότι μεταξύ των κρατουμένων εμφανίζονται καθημερινά φαινόμενα εκβίασης και κακοποίησης.

«Καθημερινά γινόμαστε δέκτες αιτημάτων κρατουμένων για μετακίνηση σε άλλη πτέρυγα ή για παροχή προστασίας της σωματικής τους ακεραιότητας. Επίσης καθημερινά εμφανίζονται κρατούμενοι στο ιατρείο με σημάδια κακοποίησης τα οποία οι ίδιοι αποδίδουν σε αυτοτραυματισμό ή ατύχημα φοβούμενοι αντεκδίκηση εκ μέρους των δραστών. Δυστυχώς το φαινόμενο δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί δραστικά αφ’ ενός γιατί σχεδόν πάντα τα θύματα αρνούνται να κατονομάσουν τους δράστες, αφ’ ετέρου γιατί ο έλεγχος όσων διαδραματίζονται εντός της πτέρυγας είναι αδύνατος με την παρουσία ενός ή δύο υπαλλήλων» σημειώνεται στην επιστολή.



Υπό καθεστώς τρόμου οι υπάλληλοι

Εκτός όμως από τους κρατούμενους, σε δεινή θέση βρίσκονται και οι υπάλληλοι του καταστήματος, οι οποίοι αναγκάζονται να λειτουργούν υπό καθεστώς φόβου.


Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει η πρώην διευθύντρια, οι εξαιρετικά επικίνδυνοι κρατούμενοι και οι εμφανιζόμενοι ως «αρχηγοί» εγκληματικών οργανώσεων απειλούν τόσο τους εργαζομένους όσο και τα συγγενικά τους πρόσωπα.

«Οι κρατούμενοι, κυρίως αυτών των κατηγοριών, με τις απειλές τους αλλά και με τη δράση τους (δολοφονίες, απόπειρες δολοφονίας, σωματικές βλάβες, βομβιστικές επιθέσεις κλπ) σε βάρος σωφρονιστικών υπαλλήλων έχουν δημιουργήσει κλίμα τρόμου στο προσωπικό, το οποίο προκειμένου να μην έρθει σε ρήξεις και αντιπαραθέσεις μαζί τους όταν ασκεί τα καθήκοντά του, είτε υποχωρεί σε απαιτήσεις τους είτε παραλείπει να ασκήσει τα καθήκοντά του με την δέουσα επιμέλεια.


»Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το φαινόμενο το προσωπικό να εκτελεί τα καθήκοντά του σε καθεστώς τρόμου ολίγων “ισχυρών” οι οποίοι, όπως κατά καιρούς προκύπτει από αστυνομικές και δικαστικές έρευνες, εξακολουθούν την εγκληματική και τρομοκρατική τους δράση και μέσα από τη φυλακή» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ανέσεις με το... αζημίωτο

Οι καταγγελίες μάλιστα συνοδεύονται και από οπτικό υλικό στο οποίο φέρεται να έχει καταγραφεί η... συνεργασία τροφίμων και υπαλλήλων.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τις επιστολές:

- Στις 24 Δεκεμβρίου 2015 ένας δικηγόρος επισκέφθηκε το κατάστημα και προσέφερε μεγάλη ποσότητα φιαλών ουίσκι (8 κιβώτια των 12 φιαλών) προς το Σωματείο των υπαλλήλων προκειμένου να διανεμηθούν στο προσωπικό λόγω εορτών.

- Στις 25 Δεκεμβρίου 2015 προσήλθε στο εξωτερικό θυρωρείο άγνωστο άτομο το οποίο παρέδωσε δύο τσάντες οι οποίες περιείχαν τρεις φιάλες ουίσκι και ξηρούς καρπούς, προκειμένου να δοθούν στον κρατούμενο της ΣΤ’ πτέρυγας Θωμά Λιακουνάκο.

- Στις 28 Δεκεμβρίου 2015 εργαζόμενος κρατούμενος μετέφερε προς το αρχιφυλακείο τέσσερις τσάντες μεγάλου μεγέθους με άγνωστο περιεχόμενο και προς άγνωστους παραλήπτες. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι εντός του χώρου βρίσκονταν γνωστοί ποινικοί τρόφιμοι παρόλο που απαγορεύεται ρητά.


Παρέμβαση εισαγγελέα

Με την υπόθεση πλέον ασχολούνται οι εισαγγελικές αρχές οι οποίες έχουν ξεκινήσει έρευνα για τις παραπάνω, ιδιαίτερα σοβαρές, καταγγελίες. Το zougla.gr επικοινώνησε με μέλη του σωματείου εργαζομένων των φυλακών Κορυδαλλού τα οποία όμως θέλησαν να μην προβούν σε κάποια δήλωση μέχρι την περάτωση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη.

Παράλληλα, η ηλεκτρονική μας εφημερίδα επικοινώνησε με την κυρία Κουτσομιχάλη η οποία ανέφερε ότι για τις εν λόγω καταγγελίες έχει δώσει κατάθεση και αναμένει το αποτέλεσμα της έρευνας. Επιπλέον, επιχειρήθηκε επικοινωνία με τον νυν διευθυντή των φυλακών κ. Χριστόφορο Γιαννακόπουλο, η οποία όμως δεν κατέστη δυνατή.


Δόγμα «αποφασίζομεν και διατάζομεν»

Πάντως, θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι τον Φεβρουάριο του 2016, κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού είχαν καταγγείλει την κυρία Κουτσομίχαλη ως «πατριάρχησα» η οποία διοικεί τις φυλακές με το δόγμα «αποφασίζομεν και διατάζομεν».


Όπως ανέφεραν σε επιστολή τους:

«Η κα. Κουτσομιχάλη από την απομόνωση του γραφείου της και χωρίς να έχει την παραμικρή γνώση για το εσωτερικό της φυλακής και τα προβλήματα των κρατουμένων έχει κατασκευάσει ένα δικό της φέουδο.

Με την συνδρομή από δικούς της πληροφοριοδότες, σωφρονιστικούς όπως ο Η. Τ. και ο Τ. Τ. που έχουν μόνιμη προκλητική συμπεριφορά στις οικογένειες των κρατουμένων και κοινωνικών λειτουργών με ανοιχτή γραμμή με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η κα. Κουτσομιχάλη και ο κύκλος της δείχνουν περίσσιο ζήλο στο να συστήνουν πειθαρχικά συμβούλια,


να «κόβουν» με προκλητική αιτιολογία επισκεπτήρια, να κοροϊδεύουν και να εξαπατούν κρατουμένους, να απαγορεύουν τα στοιχειώδη αγαθά (καπνούς, τηλεκάρτες, είδη υγιεινής), να απορρίπτουν την μια μετά την άλλη τις αιτήσεις για άδειες. Με λίγα λόγια αναζητούν συνεχώς τρόπους να εφευρίσκουν προβλήματα που δυσκολεύουν κατά πολύ την έτσι και αλλιώς δύσκολη καθημερινότητα των κρατουμένων.

Φυσικά η κα. Κουτσομιχάλη δεν δείχνει τον ίδιο ζήλο για τα κιλά πρέζας που μπαίνουν στη φυλακή με την ανοχή της, για το γεγονός πως δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει καθόλου ζεστό νερό, δεν υπάρχουν καθαριστικά για τις πτέρυγες, δεν παρέχονται χαρτιά υγείας και σαπούνια στους άπορους κρατουμένους, δεν επισκευάζονται τα τζάμια στα πειθαρχία και τους κοινόχρηστους χώρους και δεκάδες ακόμα εγκληματικές και σκόπιμες παραλήψεις εις βάρος των κρατουμένων.

Στην τελευταία διαμαρτυρία των κρατουμένων τον περασμένο Δεκέμβρη η ίδια η κα. Κουτσομιχάλη προσωπικά όπως επίσης και ο γ.γ. του Υπ. Δικ. Ευτύχης Φυτράκης, ο οποίος έχει ακουστεί μετά από συγκεκριμένα περιστατικά ότι παρέχει εξυπηρετήσεις σε υπηρεσίες της αστυνομίας που στοχοποιούν επικίνδυνους κρατούμενους, είχαν δεσμευτεί ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες βελτιώσεις τουλάχιστον στις συνθήκες κράτησης.

Συγκεκριμένα είχαν δεσμευτεί ότι θα επιτραπεί στις οικογένειες των κρατουμένων να φέρνουν συσκευές θέρμανσης για να αντιμετωπιστεί η ολοκληρωτική ανεπάρκεια της φυλακής να μεριμνήσει για την θέρμανση των κελιών, θα υπάρξουν ενέργειες ώστε να υπάρξει επιτέλους έστω και για λίγες ώρες ζεστό νερό, θα εφαρμοστεί η συζυγική συνεύρεση, θα.. θα… θα…. σε μια λίστα βελτιωτικών αλλαγών η οποία όχι μόνο έμεινε προκλητικά ανεφάρμοστη, αλλά αντίθετα με το που τελείωσε η διαμαρτυρία εξαιτίας αυτών των υποσχέσεων η κατάσταση χειροτέρεψε όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Είμαστε εξοργισμένοι όχι μόνο γιατί οι άθλιες συνθήκες και η αδιαφορία για τους φτωχότερους κρατούμενους έχουν φτάσει στο απροχώρητο αλλά γιατί ακόμα και ανέξοδες από άποψη οικονομικού κόστους αυτονόητες συνθήκες όπως η επικοινωνία με το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον καταπατούνται. Πιο ακραίες περιπτώσεις είναι οικογένειες μεταναστών που ταξιδεύουν από άλλες χώρες για να δουν τους δικούς τους και τελικά οι αιτήσεις των επισκεπτηρίων καταλήγουν ως συνήθως στο καλάθι των αχρήστων.

Υπεύθυνη για όλη αυτή τη κατάσταση που περιγράψαμε συνοπτικά είναι πρώτα και κύρια η Χαραλαμπία Κουτσομιχάλη που με την προκλητική της στάση και τις μεθοδεύσεις της, δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, δυσκολίες και εμπόδια στην καθημερινότητα των κρατουμένων.

Μοναδική απαίτηση μας είναι να απομακρυνθεί η κα. Κουτσομιχάλη και να βρεθεί ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που η ίδια έχει δημιουργήσει.

Ως μια πρώτη αντίδραση οι παρακάτω πτέρυγες θα αρνούνται το μεσημεριανό κλείσιμο και για δυο ώρες το βραδινό (8:00 – 10:00). Σε περίπτωση που μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν επιλυθεί το ζήτημα θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας.

Οι κρατούμενοι από τις πτέρυγες Α’. Β’. Γ’, Δ’».

Πηγή: http://www.zougla.gr/
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.