Πριν δυο ημέρες φτάνει στα mail ένα δελτίο Τύπου της διευθύντριας του Δημόσιου ΙΕΚ Κασσάνδρας, Μαριάννας Δουλγερίδου, στο οποίο ευχαριστούσε τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χαλκιδικής και όλα τα σχολεία που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα του Συλλόγου Διδασκόντων ΙΕΚ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ για την υλική βοήθεια και υποστήριξη των κρατουμένων στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
«Στην ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία που όλοι μας βιώνουμε, ουσιαστικό ζητούμενο αποτελεί και η ανακούφιση των κρατούμενων συνανθρώπων μας. Είναι ένα μέτρο του βαθμού πολιτισμού και εξανθρωπισμού της κοινωνίας μας. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους μαθητές και τις οικογένειές τους που έδωσαν πνοή στην ελπίδα μας για μια καλύτερη ζωή για όλους. Μια καλύτερη ζωή, στη γειτονιά, στο σχολείο, στη φυλακή», σημείωνε στο δελτίο Τύπου.
Στο έγγραφο που είχε στείλει πριν τις γιορτές στη διεύθυνση του νομού και τα σχολεία για να οργανώσει μια καμπάνια στήριξης και αλληλεγγύης –όπως την ονόμαζε- στους κρατούμενους-μαθητές ανέφερε αναλυτικά τα είδη που είχαν ανάγκη: σαμπουάν, οδοντόβουρτσες, σαπούνια, χαρτί υγείας, ξυραφάκια μιας χρήσης και τηλεκάρτες. Είδη που θεωρητικά θα πίστευε κανείς ότι προσφέρει η ίδια η πολιτεία στους κρατούμενους.
«Αυτή είναι μια πρωτοβουλία του Συλλόγου Διδασκόντων του Δ.ΙΕΚ Κασσάνδρας. Επειδή στη φυλακή υπάρχουν πάντα υψηλές απαιτήσεις υγιεινής και καθαριότητας, λόγω του συνωστισμού κυρίως, και της οικονομικής δυσπραγίας που μαστίζει την κοινωνία και αυτήν την ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, θεωρήσαμε σημαντικό να συνεισφέρουμε κι εμείς, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, ως Δ.ΙΕΚ που λειτουργεί σε φυλακή. Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, μέσω της Δ.Δ.Ε. Χαλκιδικής, στους συναδέλφους μας στα Σχολεία, στους μαθητές και στους γονείς τους για να προσφέρουν στους κρατούμενους του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Κασσάνδρας, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους κάποια αγαθά για την προσωπική τους φροντίδα» τόνισε στη DailyThess η κ. Δουλγερίδου.
Και στο παρελθόν η διεύθυνση του ΙΕΚ Κασσάνδρας είχε απευθυνθεί για βοήθεια κυρίως για υλικοτεχνική υποδομή αλλά και στο μέλλον σκοπεύει να το κάνει, καθώς, όπως μας δήλωσε η κ. Δουλγερίδου, «έχουμε πάντα τη δυνατότητα να απευθυνόμαστε σε τοπικές ή άλλες επιχειρήσεις με στόχο να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες και να βελτιώσουμε από υλικοτεχνική κυρίως άποψη την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου που παρέχουμε στους κρατούμενους σπουδαστές μας».
Αίτημα η δημιουργία μεταγυμνασιακού τύπου ΙΕΚ
Στην ερώτηση ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης στις φυλακές, η διευθύντρια του Δ. ΙΕΚ Κασσάνδρας σχολιάζει ότι αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση. Και μάλλον είναι. Αλλά «επιγραμματικά, οι κρατούμενοι είναι μια αποκομμένη ομάδα της κοινωνίας, εντούτοις συνεχίζουν να έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση και στη μόρφωση. Η προηγούμενη εμπειρία τους σε σχέση με το σχολείο συνήθως χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως αποτυχημένη, απογοητευτική, τραυματική ή και απαγορευτική ανάλογα με το οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον. Συχνά έχουν μαθησιακές δυσκολίες, δυσκολίες κατανόησης, γλωσσικά εμπόδια-πολλοί είναι ξένοι, προκαταλήψεις σχετικά με τη δυνατότητά τους να μάθουν, και βεβαίως χαμηλή αυτοεκτίμηση, δεν πιστεύουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Είναι ένα κομβικό σημείο στο οποίο οι εκπαιδευτές μας μπορούν να προσφέρουν πολλά και να αναστρέψουν την αντίληψη και την εικόνα για τον εαυτό τους, ώστε να δεχθούν και να απολαύσουν τα οφέλη της μάθησης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα», εξήγησε στη DailyThess.
Ωστόσο, ως το βασικότερο πρόβλημα στην εκπαίδευση των κρατουμένων εντοπίζει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλοί κρατούμενοι που να διαθέτουν απολυτήριο επιπέδου λυκείου. «Νομίζω ότι θα είχαμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή, αν υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα μεταγυμνασιακού τύπου Δ.ΙΕΚ, ώστε να επαρκεί το απολυτήριο του Γυμνασίου για την εγγραφή, έστω κατ’ εξαίρεση, για τα δημόσια ΙΕΚ σε Καταστήματα Κράτησης», σημείωσε.
Το Δ.ΙΕΚ Κασσάνδρας
Οι ειδικότητες που λειτουργούν από την 1η Νοεμβρίου 2016 στο Δ.ΙΕΚ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ είναι τρεις: Τεχνικός Μηχανοτρονικής (Αυτοκινήτων και Μοτοσυκλετών), Τεχνικός Αμπελουργίας και Οινολογίας και Τεχνικός Γαλακτοκομίας-Τυροκόμος.
Σύμφωνα με την κ. Δουλγερίδου, η ανταπόκριση των κρατουμένων είναι πολύ μεγαλύτερη από τις προσδοκίες τους -ένα από τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης είναι ότι όσοι μετάγονται στην Κασσάνδρα είναι συνήθως κοντά στην αποφυλάκιση. Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός σπουδαστών, επειδή συχνά εγγράφονται με την προοπτική να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο άλλο ΙΕΚ, εκτός φυλακής. Στις τρεις ειδικότητες που λειτουργούν παρακολουθούν τα μαθήματα Έλληνες και αλλοδαποί κρατούμενοι.
ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΔΗΜΟΛΑΙΔΟΥ
Πηγή: https://www.dailythess.gr
ΦΙΛΟΜΗΛΑ ΔΗΜΟΛΑΙΔΟΥ
Πηγή: https://www.dailythess.gr