Και άλλη ευρωκαταδίκη
                                                Ανταπόκριση από Στρασβούργο: Νίκος Ρούσσης

Ακόμη μία καταδίκη, για τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, είσέπραξε σήμερα η Ελλάδα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με απόφαση που την υποχρεώνει να καταβάλλει, συνολικά, περίπου 90.000 ευρώ στους έλληνες και αλλοδαπούς που προσέφυγαν στο Δικαστήριο, για να βρούν το δίκιο τους.Η υπόθεση (Ίγκμπο και άλλοι κατά Ελλάδος -αρ. 60042/13), που εκδικάσθηκε σήμερα στο Στρασβούργο, αφορά την προσφυγή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 14 ελλήνων, τούρκων, σενεγαλέζων και νιγηριανών κρατουμένων στις φυλακές της Χίου, με την οποία υποστήριξαν ότι οι φυλακές ήταν υπερπλήρεις και αναγκάζονταν να κοιμούνται στο ...πάτωμα των κελιών τους, ότι υπήρχε έλλειψη υγιεινής και ανεπαρκής ιατρική φροντίδα, για εκείνους των κρατουμένων που την είχαν ανάγκη.

Όπως φαίνεται από το σκεπτικό της απόφασης, οι ελληνικές αρχές επιχείρησαν με «μισόλογα» να αντικρούσουν τις κατηγορίες των κρατουμένων, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε υπερπληθυσμός στις φυλακές της Χίου αλλά μόνον κατά την περίοδο της ....κράτησης τους.

Το Δικαστήριο, ωστόσο, αποφάσισε ότι στην περίπτωση των προσφευγόντων, υπήρξε παραβίαση εκείνων των διατάξεων της Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων και έκρινε ότι, οι προσφεύγοντες εμποδίσθηκαν στο να υποβάλλουν τα παράπονα τους στα εθνικά δικαστήρια.

Υποχρέωσε δε την Ελλάδα να καταβάλλει στους δικαιωθέντες, πλέον, κρατούμενους, συνολικά το ποσό των 90.000 ευρώ, για ηθική ζημιά και ικανοποίηση.

Πηγή:Zougla gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.