Κύπρος: Θρησκευτικοί χώροι λατρείας στις φυλακές των Βάσεων Δεκέλειας


Tην παρουσία εκπροσώπων των θρησκευτικών ηγετών της ε/κ και τ/κ κοινότητας εγκαινιάστηκαν χθες, Τετάρτη στις φυλακές των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας, οι χώροι θρησκευτικοί λατρείας για τους κρατουμένους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βρετανικών Βάσεων, πρόκειται για δύο αίθουσες, μια εκκλησία και ένα τέμενος, που θα παρέχουν στους κρατουμένους την δυνατότητα προσευχής κατά τη διάρκεια της φυλάκισης τους.

Ο Διοικητής των Βάσεων, Υποστράτηγος αεροπορίας, Mike Wigston είπε ότι πρόκειται για ένα έργο για το οποίο δούλευαν εδώ και κάποια χρόνια και είχε ήδη καθυστερήσει. Μιλώντας στους ηγέτες τόσο από τη χριστιανική και μουσουλμανική κοινότητα,αλλά και πολλά άλλα μέλη της ελληνικής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που παρευρέθηκαν, ο Διοικητής εξέφρασε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση του έργου, προσθέτοντας ότι “οι φυλακισμένοι από όλες τις θρησκείες είναι πλέον σε θέση να χρησιμοποιούν αυτές τις αίθουσες ώστε να βρουν ένα χώρο ειρήνης, λατρείας και προβληματισμού".

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο πατέρας Κυριάκος Παναγιώτου διάβασε μια ορθόδοξη ευχή στην εκκλησία και ο Μουφτής, Σαμίρ Αλεντάρ έκανε το ίδιο έξω από το τέμενος.

Μιλώντας μετά την ευχή ο Μουφτής είπε ότι αυτό είναι ένα "σημαντικό ανθρωπιστικό βήμα προς τα εμπρός". “Υπάρχει μόνο ένας δημιουργός, ανεξαρτήτως του τί τον αποκαλούμε, είμαστε όλοι απόγονοι του Αδάμ και της Εύας και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να προσκυνούμε, είτε αυτό είναι σε μια εκκλησία ή στη φυλακή”, πρόσθεσε.

Ο Μέραρχος Jim Guy εξήγησε γιατί τα δωμάτια προσευχής είναι τώρα πιο σημαντικά από ποτέ. “Ο τύπος των κρατουμένων που έχουμε στη φυλακή έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και μέχρι σήμερα, έχουμε 22 διαφορετικές εθνικότητες που συστεγάζονται μέχρι ενός σημείου και το γεγονός αυτό καθιστά την λειτουργία αυτών των χώρων λατρείας ακόμη πιο αναγκαία", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Βάσεων, οι φυλακές Δεκέλειας έχουν πλέον τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν έως και 13 κρατούμενους ταυτόχρονα και από το 2015 διαθέτουν και πτέρυγα γυναικών.

Πηγή: http://www.reporter.com.cy/
Share on Google Plus
Από το Blogger.