Ξεχασμένος χρόνια από το Ελληνικό Δημόσιο – Τιμήθηκε από αθλητές και φιλάθλους


Kαι όμως η φωτογραφία «ξεγελάει», δεν είναι κυρίως αθλητικό θέμα αλλά κοινωνικό και εργασιακό.

Το 2010, στις 10 Μαρτίου, ο 37χρονος, σήμερα, σωφρονιστικός υπάλληλος Σπύρος Λαχανάς είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση με πυροβολισμούς κάτω από το σπίτι του. Είχε μόλις σχολάσει από τη βάρδια του στις φυλακές Κορυδαλλού. Όπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για »συμβόλαιο θανάτου» από κρατούμενο, με 19 απόπειρες ανθρωποκτονίας, τον οποίο είχε πιάσει με ναρκωτικά μέσα στη φυλακή.

Ο Λαχανάς, που υπηρετούσε τότε ήδη σχεδόν 10 χρόνια ως σωφρονιστικός υπάλληλος, επέζησε μεν της επίθεσης, ωστόσο οι σφαίρες τον καθήλωσαν σε αναπηρικό καροτσάκι καθώς μια εξ αυτών τον βρήκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο, ένα χιλιοστό από κεντρική αορτή. Τόσα χρόνια μετά, το ελληνικό Δημόσιο δεν του αναγνωρίζει ότι είναι παθών στην υπηρεσία, επειδή η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του έγινε εκτός των φυλακών! Έκτοτε, ο Λαχανάς ανεβαίνει το δικό του Γολγοθά, με γιατρούς σε Ελλάδα και εξωτερικό, αλλά και… βάρδιες που εξακολουθεί να κάνει -πάνω στο καροτσάκι του- στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού, όπως ανέφερε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος.

Το Σπύρο Λαχανά τίμησαν οι ποδοσφαιριστές της ομάδας του Αμβρυσσέα Διστόμου, στο πλαίσιο του κοινωνικού και διαπαιδαγωγικού ρόλου που έχει ως αθλητικό σωματείο, αναδεικνύοντας μπροστά σε αρκετούς θεατές από τη Φωκίδα και τη Βοιωτία, το φίλαθλο πνεύμα, τη φιλία και την αλληλεγγύη.

Τη φανέλα έδωσαν (κάτω από τα χειροκροτήματα των θεατών) στο Σ. Λαχανά οι συγχωριανοί του και αθλητές του Αμβρυσσέα, δίδυμοι αδελφοί Μάριος και Χρήστος Πλακίδας καθώς και ο νεοαποκτηθείς Βασίλης Μεταξούλης.

Το ert.gr ευχαριστεί τους φίλους που έθεσαν στη διάθεσή μας τα σχετικά στοιχεία και τη φωτο.

Πηγή: http://www.ert.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.