Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες κράτησης στη Φυλακή Χαλκίδας


Δημοσιεύουμε καταγγελία, που λάβαμε στο bloko.gr: Την Τετάρτη 1η Μαρτίου και την Πέμπτη 2η Μαρτίου οι κρατούμενοι του καταστήματος κράτησης Χαλκίδας αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους και παρέμειναν στο προαύλιο της φυλακής για μία ώρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι για τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι κρατούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα κράτησης. Τα αιτήματα των κρατουμένων σε γενικά πλαίσια λίγο πολύ γνωστά, επίσπευση των αιτήσεων υφ΄ όρων απόλυσης, μεταγωγών και άλλα χρονίζοντα προβλήματα που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τη βραδύτητα και τη γραφειοκρατία της δικαιοσύνης στο σύνολο της. Από κει και πέρα ξεκινάνε όμως τα παράδοξα, δυστυχώς για τους συγγενείς μας οι οποίοι στερούνται βάσει νόμου το αγαθό της ελευθερίας και μόνο προέκυψε, από την εν λόγω κινητοποίηση, ότι στερούνται και βασικά αγαθά και έννοιες όπως: Πρόσβαση σε υγιεινές συνθήκες διαβίωσης. 

Οι υπεύθυνοι της φυλακής μείωσαν πρόσφατα τη ποσότητα χλωρίνης που χορηγούσαν στους κρατούμενους για την καθαριότητα των τουαλετών και ταυτόχρονα τους απαγορεύουν βάσει του σωφρονιστικού κώδικα την αγορά με δικά τους έξοδα, με αποτέλεσμα οι τουαλέτες να καθαρίζονται κατά κύριο λόγο με νερό, να ζέχνουν από τη βρώμα και να εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων μας.

Πρόσβαση σε ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης , αφού σύμφωνα με μαρτυρίες τους τεράστια κομμάτια από σοβάδες κρέμονται πάνω από τα κεφάλια τους, τα οποία πέφτουν ανά καιρούς , ευτυχώς έως τώρα χωρίς να έχουμε θρηνήσει θύματα

Πρόσβαση σε αγαθά όπως η εκπαίδευση, η ψυχολογική υποστήριξη και προγραμμάτων αποτοξίνωσης. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δράση για εκπαίδευση , ούτε ψυχολόγος στην εν λόγω φυλακή για τους κρατούμενους οι οποίοι είναι στο σύνολο τους αναλφάβητοι και τοξικομανείς.

Πρόσβαση σε υποτυπώδης διασκέδαση και ενημέρωση . Απαγορεύεται βάσει πάλι σωφρονιστικού κώδικα στους συγγενείς μας να αγοράζουν τη δικιά τους τηλεόραση με δικά τους έξοδα , οι οποίοι στοιβάζονται σε θαλάμους των 30 ατόμων και αναγκάζονται να μοιράζονται μια τηλεόραση ανά 8 ή 10 άτομα.

Πρόσβαση σε ισορροπημένη διατροφή. Απαγορεύεται βάσει σωφρονιστικού κώδικα το δικαίωμα στους συγγενείς μας να παραγγέλνουν με δικά τους πάλι έξοδα κύριους υδατάνθρακες ,όπως ρύζι, μακαρόνια, πατάτες ,και λαχανικά εξαναγκάζοντας τους να σιτίζονται υποχρεωτικά από το συσσίτιο της φυλακής. Εάν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι μας επιτρέπεται εν καιρώ οικονομικής κρίσης μόνο μία φορά το μήνα να τους πηγαίνουμε μόνο κρέας, οδηγούμαστε ευλόγως στο συμπέρασμα ότι μερίδα των κρατουμένων ουσιαστικά υποσιτίζονται.

Πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη .Δεν υπάρχει οδοντίατρος στη φυλακή και ο ιατρός ο οποίος εργάζεται εκεί σύμφωνα με μαρτυρίες συγγενών μας έχει καταπατήσει προ πολλού τον όρκο του Ιπποκράτη, έχοντας μια υπεροπτική, απαξιωτική και απαράδεκτη στάση απέναντι τους , ενώ παράλληλα ζητάνε την άμεση αντικατάσταση του.

Φυσικά όλα τα παραπάνω αποκρύπτονται τεχνηέντως από την επόπτρια εισαγγελέα και τους αρμόδιους του υπουργείου δικαιοσύνης. Δε γνωρίζουμε ποιον σωφρονιστικό κώδικα επικαλείται η διεύθυνση της φυλακής αλλά αφού τον διαβάσαμε κι εμείς προσεκτικά σας ενημερώνουμε ότι δεν προέκυψαν πουθενά όλες αυτές οι απάνθρωπες απαγορεύσεις. Καλούμε λοιπόν την εισαγγελέα , το υπουργείο δικαιοσύνης ακόμη και τον ίδιο τον υπουργό να παρέμβει και να διερευνήσει την αλήθεια πίσω από τις καταγγελίες των συγγενών μας . Κλείνοντας λοιπόν κι επειδή των κινητοποιήσεων έπεται συνέχεια ενημερώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων μας πριν ξεκινήσουν οι εκδικητικές μεταγωγές και πειθαρχικά τα οποία ενδεχομένως να επιλέξει η σωφρονιστική υπηρεσία ως απάντηση στη δημοσιοποίηση του παρόντος.

Πηγή: www.bloko.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.