Προσλήψεις το 2018 στις φυλακές Νικηφόρου


Ο Υπ. Δικαιοσύνης Σ. Κοντονής, απαντώντας στον Δ. Κυριαζίδη, ανέφερε χθες στη Βουλή, ότι η στελέχωση θα γίνει μέσα από την δρομολογημένη προκήρυξη του Υπουργείου μέσω ΑΣΕΠ. 

Μέσα στο 2018 θα γίνει η στελέχωση των φυλακών Νικηφόρου, όπως ανέφερε χθες στη Βουλή απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Δράμας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.



Ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι μετά τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, τις επόμενες ημέρες, η κρατική εταιρία για τα δημόσια κτήρια (ΚΤΥΠ ΑΕ), θα επιληφθεί ώστε να ολοκληρωθούν οι υποδομές που απαιτούνται για τη λειτουργία του καταστήματος κράτησης Νικηφόρου με όλες τις υποδομές που χρειάζονται για να είναι ένα κατάστημα κράτησης και όχι κολαστήριο.

Στην επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. Κοντονή που κατέθεσε ο κ. Κυριαζίδης, στις 19 Οκτωβρίου με Α.Π. 1614, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «παρά, τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις του προκατόχου σας, καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί για την έναρξη της λειτουργίας τους, αν και οι σχετικές εγκαταστάσεις έχουν ολοκληρωθεί, ως διαπίστωσα και ο ίδιος σε αυτοψία που πραγματοποίησα πρόσφατα».

Πρόσθεσε ότι «εν όψει των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις προ διετίας δημόσιες διαβεβαιώσεις του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης, για την άμεση λειτουργία τουλάχιστον μίας πτέρυγας, αλλά και την υπ’ αριθμ.: 33/2016 πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφορικά με την πρόσληψη 633 ατόμων στα καταστήματα κράτησης της χώρας για το έτος 2018, και ρώτησε τον κ. Κοντονή, «για ποιο λόγο δεν έχουν λειτουργήσει μέχρι σήμερα οι Φυλακές του Νικηφόρου, πότε επιτέλους θα τεθούν αυτές σε πλήρη λειτουργία και αν υπάρχει σχετικός προγραμματισμός εκ μέρους του Υπουργείου;»

Στη δευτερολογία του, χθες, ο κ. Κυριαζίδης πρόσθεσε ότι κατά τη σύνταξη του νέου Οργανισμού του Υπ. Δικαιοσύνης ξεχάστηκαν οι φυλακές του Νικηφόρου, γεγονός που επισήμανε το Συμβούλιο της Επικρατείας και οδήγησε στην έκδοση νέου Π.Δ., όπως ανέφερε. Πρόσθεσε ότι στην απάντηση που του είχε δώσει το 2015 πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης είχε αναφέρει ότι το έργο είχε ολοκληρωθεί σε ποσοστό 92% και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τρία ολόκληρα χρόνια δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει το υπόλοιπο 8% που υπολείπονταν και υπενθύμισε την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης επί κυβέρνησης Σαμαρά κ. Αθανασίου για να προχωρήσει το έργο. «Και το έργο προχώρησε κ. Υπουργέ, τρία χρόνια εσείς δεν προχωρήσατε και ακόμη και σήμερα έχετε πληρώσετε από τον Ιούλιο, επάνω εκεί, δεν έχετε καταβάλει, για να δούμε πως προχωράει αυτό το έργο, άρα είναι στις επιλογές σας όλο αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε μια απάντηση του κ. Κοντονή για την πορεία των εργασιών, παραδεχόμενος την ανάγκη αποσυμφόρησης των καταστημάτων κράτησης της χώρας.



Σταύρος Κοντονής: Προσλήψεις μέσα στο 2018 και στις φυλακές Νικηφόρου

Ο κ. Κοντονής ανέφερε, στη δευτερολογία του, ότι η κυβέρνηση δεν ξέχασε τίποτα στον οργανισμό του Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά αντίθετα επίσπευσε τη διαδικασία υπογραφής του Π.Δ. για την ίδρυση του καταστήματος κράτησης Νικηφόρου, γιατί χωρίς την υπογραφή δεν μπορεί να ενταχθεί στον οργανισμό του Υπουργείου οποιοδήποτε κτήριο θα χαρακτηριστεί εκ των υστέρων ως κατάστημα κράτησης. «Μέσα σε ένα χρόνο, εμείς, επισπεύσαμε όλες εκείνες τις διαδικασίες υπογραφής του Π.Δ. κύριε συνάδελφε, το οποίο από το 2002 ήτανε σε εκκρεμότητα, αυτό λοιπόν καταλάβετέ το», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι στις 2 Αυγούστου 2017 έχει πληρωθεί το τελευταίο χρηματικό ένταλμα για τις Φυλακές Νικηφόρου και ανέφερε ότι η αναφορά του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου για την ολοκλήρωση σε ποσοστό 90% του έργου το 2015, αφορούσε το έργο που είχαν προγραμματίσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις και τόνισε ότι οι άλλες υποδομές (Σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, εντευκτήριο, χώρος τηλεδιάσκεψης κλπ) δεν είχαν προγραμματιστεί αρχικά, αλλά ούτε και σε δεύτερο χρόνο. Μάλιστα πρόσθεσε ότι το Νοέμβριο του 2016 ενέταξε η σημερινή κυβέρνηση αυτά τα έργα υποδομών για να κατασκευαστούν και συμπλήρωσε ότι αυτά τα έργα είναι πολύ σημαντικά για να λειτουργήσει με αποτελεσματικό τρόπο ένα κατάστημα κράτησης.

Σχετικά με τη λειτουργία των φυλακών Νικηφόρου, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι θα λειτουργήσει άμεσα, εξηγώντας ότι στις 30 Οκτωβρίου υπέγραψε το Π.Δ. το οποίο διαβιβάστηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή και δημοσίευση στο ΦΕΚ, έτσι ώστε τη συνέχεια να επιληφθεί η κρατική εταιρία για τα δημόσια κτήρια (ΚΤΥΠ Α.Ε.) και να δρομολογηθούν οι περαιτέρω εργασίες ώστε το κατάστημα να τηρεί τις προδιαγραφές.

Αναφερόμενος στη στελέχωση των φυλακών Νικηφόρου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ για τη στελέχωση καταστημάτων κράτησης σε όλη τη χώρα και μέσω αυτής θα στελεχωθεί και το κατάστημα κράτησης Νικηφόρου. «Σήμερα έχουμε 2017, αυτά προβλέπονται για το 2018, θα είμαστε έτοιμοι και μέσα στο 2018 θα γίνουν και οι απαραίτητες τοποθετήσεις» τόνισε και αναφέρθηκε στα δύο σημαντικά ζητήματα που απομένουν.
Το ένα αφορά τις δομές που υπολείπονται και το δεύτερο είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσω του ΑΣΕΠ που ξεκίνησε η σημερινή κυβέρνηση για να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις. «Εσείς μπορείτε να φανταστείτε ένα κατάστημα κράτησης που θα λειτουργεί χωρίς τις δομές που σας προανέφερα ή χωρίς προσωπικό;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε «Δε γίνεται!».
«Από την πρώτη στιγμή αυτά έχουν δρομολογηθεί και υλοποιούνται», κατέληξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Θ. Νουσδίλης
Πηγή: http://www.xronikadramas.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.