Έρχεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για ψυχικά πάσχοντες κρατούμενους

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά τα μέτρα θεραπείας των ψυχικά πασχόντων κρατουμένων, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η διάταξη για την έκδοση συναινετικών διαζυγίων από τους συμβολαιογράφους. Ο υπουργός Σταύρος Κοντονής υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει αποσυμφορητικό νόμο για τις φυλακές.


Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm», ο Σ. Κοντονής έκανε λόγο για σημαντικό νομοσχέδιο που δίνει λύση σε κρίσιμα σημεία του συστήματος Δικαιοσύνης. «Την εβδομάδα αυτή εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα μέτρα θεραπείας των κρατουμένων, που είναι ψυχικά πάσχοντες. Σε αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις, κρίσιμες για τη λειτουργία του συστήματος της δικαιοσύνης -αναφέρω ένα το οποίο είναι γνωστό σε όλους- τα συναινετικά διαζύγια, τα οποία πλέον δεν θα εκδικάζονται ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά θα δίδεται μία λύση μεταξύ των διαδίκων και θα περιβάλλεται αυτή η συμφωνία από συμβολαιογραφικό τύπο, ούτως ώστε να είναι εκτελεστή πράξη».

Ερωτηθείς για την αποσυμφόρηση των φυλακών, επισήμανε πως ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει λήξει από τον Αύγουστο του 2017 και πλέον ισχύει ένας αποσυμφορητικός νόμος που περιλαμβάνει συγκεκριμένες διατάξεις για κατηγορίες κρατουμένων.

«Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει σταματήσει να ισχύει 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, του 2017. Ψηφίσαμε έναν νέο αποσυμφορητικό νόμο, στον οποίο πλέον υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε κάποιες εξαιρέσεις, όσον αφορά τη δυνατότητα κάποιου κρατούμενου να κάνει χρήση των ευεργετικών διατάξεων του αποσυμφορητικού νόμου. Υπάρχουν εξαιρέσεις κάθετες και οριζόντιες από τον νόμο, όπως υπάρχει και η δυνατότητα του Εισαγγελέα, αναλόγως της περιπτώσεως, για συγκεκριμένα αδικήματα, να κρίνει εάν πρέπει να επιβληθούν περιοριστικοί όροι σε έναν κρατούμενο. Αυτό ψηφίσαμε τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε και έχει ήδη δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και είναι νόμος του κράτους από τις 20 Σεπτεμβρίου».

Πηγή: www.thepressproject.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.