ΚΥΠΡΟΣ: Ιωνάς: Πώς θα λειτουργεί η Ακαδημία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων


Χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου στα εγκαίνια της Ακαδημίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας της.


Διαβάστε αυτούσιο τον χαιρετισμό:

Με ικανοποίηση παρευρίσκομαι σήμερα στην τελετή εγκαινίων της Ακαδημίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, που αποτελεί την υλοποίηση ενός ακόμη έργου, στo πλαίσιο του κυβερνητικού στόχου για αναμόρφωση και εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού μας συστήματος.

Επενδύοντας στην επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων, οι οποίοι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης με τη λειτουργία της Ακαδημίας, καλύπτεται ένα σημαντικό κενό, σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση των λειτουργών που καλούνται να διαχειριστούν τους κρατούμενους. Οι νεοπροσληφθέντες δεσμοφύλακες παρακολουθούν το στάδιο της βασικής κατάρτισης/εκπαίδευσης –κάτι που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο Τμήμα Φυλακών – και ταυτόχρονα, το υφιστάμενο προσωπικό θα εκπαιδευτεί σε όλο το φάσμα των καθηκόντων που εκτελεί και κυρίως, στον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον κάθε κρατούμενο, ως ξεχωριστή ανθρώπινη προσωπικότητα, με διαφορετικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες. Ειδικότερα, στην Ακαδημία θα λειτουργούν αντίστοιχες Σχολές με προγράμματα Βασικής Εκπαίδευσης, Επιμόρφωσης και Μετεκπαίδευσης, παρέχοντας στους δεσμοφύλακες δυνατότητες συνεχούς εκπαίδευσης και βελτίωσης των ικανοτήτων εκτέλεσης των καθηκόντων τους.

Η εκπαίδευση της οποίας θα τυγχάνουν οι δεσμοφύλακες, θα γίνεται τόσο σε συνεργασία με διάφορους θεσμούς, όπως είναι το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, οι Ψυχιατρικές και οι Ιατρικές Υπηρεσίες όσο και με εκπαιδευτές και λέκτορες από πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου και Ακαδημίες του εξωτερικού που ειδικεύονται σε θέματα σωφρονισμού.

Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα εκπαίδευσης των δεσμοφυλάκων με τη συμμετοχή τους σε σεμινάρια, συνέδρια και εργαστήρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με στόχο την ανταλλαγή εμπειριών, πρακτικών και μεθόδων στον τομέα του σωφρονισμού.

Το προσωπικό του Τμήματος Φυλακών ήδη εκπαιδεύεται, μεταξύ άλλων, σε θέματα ασφάλειας, εκγύμνασης, αξιολόγησης του βαθμού επικινδυνότητας για θέματα ριζοσπαστικοποίησης και τρομοκρατίας, με στόχο την αλλαγή της κουλτούρας και της αποτελεσματικής και ίσης αντιμετώπισης των κρατουμένων.

Το σωφρονιστικό σύστημα μας έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να αλλάζει με σταθερά βήματα. Το κτίριο που μόλις πρόσφατα έχει ανακαινιστεί αποτελεί ακόμη ένα από τα δεκατέσσερα αναπτυξιακά έργα βελτίωσης της υλικοτεχνικής υποδομής, της λειτουργικότητας και της ασφάλειας των Φυλακών που εκτελέστηκαν τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έργα αυτά, που περιλαμβάνουν και τρεις καινούριες πτέρυγες, υλοποιήθηκαν σε μια περίοδο οικονομικής δυσχέρειας. Τα τελευταία χρόνια, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μαζί με την Διεύθυνση του Τμήματος Φυλακών και μέσω του Τμήματος Δημοσίων Έργων, κατέβαλαν έντονες προσπάθειες, ώστε να αναβαθμιστεί η περίφραξη των Φυλακών και να ανακαινιστούν τα κτίρια, που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, να ανεγερθούν νέες εγκαταστάσεις και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Ειδικότερα, για σκοπούς στέγασης της Ακαδημίας, πραγματοποιήθηκε η ανακαίνιση της κυβερνητικής κατοικίας αρ. 36 (πρώην Καραϊσκάκειο), με κόστος €140.000 και η ανακαίνιση της κυβερνητικής κατοικίας αρ. 37, με κόστος €188.000.

Φροντίζουμε τόσο για την επιμόρφωση των δεσμοφυλάκων όσο και για την παροχή ευκαιριών εκγύμνασης στις εγκαταστάσεις ενός νέου γυμναστήριου που ετοιμάστηκε αποκλειστικά για την άθλησή τους, με συνολικό κόστος €90.000.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψετέ μου, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων κα Χρυστάλλα Μαλλούπα και στους συνεργάτες της, οι οποίοι υπέδειξαν έντονο ενδιαφέρον και ζήλο στην εκτέλεση τόσων πολλών και σημαντικών έργων. Ευχαριστίες βεβαίως οφείλονται και στους νυν και πρώην Διευθυντές της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας κ.κ. Μάρκου και Τιμοθέου, καθώς και στους συνεργάτες τους, οι οποίοι πέραν από τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των κτιρίων της Ακαδημίας, έχουν συνδράμει σημαντικά στην εξασφάλιση και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού για την ασφάλεια των Φυλακών. Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε και σας διαβεβαιώνω ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί και για τα επόμενα χρόνια.

Οι Φυλακές μας αλλάζουν και τα αποτελέσματα αναγνωρίζονται από όλους. Εκσυγχρονίσαμε τις υποδομές και ενισχύσαμε τις Φυλακές με προσωπικό, με την πρόσληψη 34 δεσμοφυλάκων, οι οποίοι υποβάλλονται σε πρόγραμμα βασικής εκπαίδευσης, ενώ τροχοδρομείται η διαδικασία πλήρωσης και των υπόλοιπων κενών θέσεων δεσμοφυλάκων.

Ταυτόχρονα, προχωράμε στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου των Φυλακών, προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, την προσωπικότητα των κρατουμένων και αναγνωρίζοντας το δικαίωμα εκπαίδευσης, τόσο των κρατουμένων όσο και των λειτουργών που εργάζονται στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Εφαρμόζοντας νέα προγράμματα σωφρονισμού, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης και προσφέροντας ευκαιρίες δημιουργικής παραμονής, ψυχαγωγίας και φροντίδας, μειώθηκαν στο ελάχιστο οι αντιδραστικές συμπεριφορές και άνοιξαν δίαυλοι αλληλοσεβασμού και επικοινωνίας των κρατουμένων με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και με την κοινωνία.

Έχοντας ως βασική αρχή του εκσυγχρονισμού την καλλιέργεια της προσωπικότητας και την προετοιμασία για ομαλή ένταξη των κρατούμενων στην κοινωνία, βελτιώσαμε τον τρόπο χειρισμού και κερδίσαμε την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία τους. Μεταξύ άλλων, λειτουργήσαμε προγράμματα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά, ενώ αλλάξαμε πλήρως το εκπαιδευτικό σύστημα, κατέχοντας ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κρατουμένων που εκπαιδεύονται στην Ευρώπη, το οποίο είναι της τάξεως του 67%.

Αφήσαμε πίσω μας την περίοδο της καταπίεσης και της επιλεκτικής μεταχείρισης των κρατούμενων και περάσαμε σε μια νέα εποχή όπου η ανθρωποκεντρική αντιμετώπιση και οι ευκαιρίες επανένταξης αποτελούν κύριο άξονα της σωφρονιστικής πολιτικής: Γιατί έχουμε ταχθεί στη διαμόρφωση ένας σωφρονιστικού συστήματος αντίστοιχου του πολιτισμού και της ανθρωπιάς που διακρίνει τον τόπο και την κοινωνία μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ την Διευθύντρια και το Τμήμα Φυλακών που στήριξε τους στόχους μας και να ευχηθώ καλή συνέχεια στην πορεία εκπαίδευσης όλων των δεσμοφυλάκων.

Από την πλευρά μας, ως Πολιτεία, σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, με πνεύμα συλλογικότητας, συνεργασίας και διαφάνειας, ώστε να ολοκληρωθεί το πολιτικό μας όραμα και οι Φυλακές μας να συνεχίσουν να αποτελούν υπόδειγμα χώρου σωφρονισμού που πολλές χώρες ακολουθούν, αφήνοντας πίσω τις εποχές της ντροπής για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πηγή: http://www.sigmalive.com
Share on Google Plus
Από το Blogger.