Φυλακές Κορυδαλλού: Αντίστροφη μέτρηση για μετεγκατάσταση

Πως θα είναι οι νέες φυλακές, σύμφωνα με τη μελέτη που έχει αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση. Τι σημαίνει η μετεγκατάσταση για Κορυδαλλό και Ασπρόπυργο



Ανάποδα γυρνά η κλεψύδρα για τη μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο καθώς από χθες βρίσκεται αναρτημένη από το υπουργείο Περιβάλλοντος για διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής.

Έξι δεκαετίες μετά την έναρξη της κατασκευής του έργου που έως σήμερα χαρακτηρίζει το δήμο Κορυδαλλού, θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την ανέγερση του νέου σωφρονιστικού συγκροτήματος, το οποίο θα κατασκευαστεί με ΣΔΙΤ σε οικόπεδο – εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο που έχει παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για διάστημα 99 ετών.

Αν και οι αρχικές δηλώσεις έκαναν λόγο για ολοκλήρωση του έργου εντός του 2022, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να απομακρύνεται καθώς στη μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα αναφέρεται ότι το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου προυπολογισμού 180 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο συμπεριλαμβάνει το χρονικό διάστημα δημοπράτησης μέσω ΣΔΙΤ (μελέτης, αδειοδότησης κλπ), εκτιμάται στα τέσσερα έτη.

Η πρόταση εγκατάστασης του νέου Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών (Δ.Σ.Σ.Α.) και της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών (Δ.Μ.Δ.Α.) αφορά την εκτός σχεδίου περιοχή του δήμου Ασπροπύργου και ειδικότερα το δημόσιο ακίνητο «Πρώην Στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας», συνολικού εμβαδού περίπου 168 στρεμμάτων.

Στόχος είναι αφενός η απελευθέρωση του χώρου, στον οποίο στεγάζεται σήμερα το μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα στη χώρα, αλλά και η επίτευξη καλύτερων συνθηκών κράτησης δεδομένου ότι όπως επισημαίνεται στη μελέτη, στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού αν και έχει χωρητικότητα 1.810 κρατουμένων σε δομημένους χώρους έκτασης 8.835 τ.μ., δηλαδή σε κάθε κρατούμενο αντιστοιχούν 4,9 τ.μ. χώρου, σήμερα εκεί διαβιούν 2.270 κρατούμενοι.

Οι νέες εγκαταστάσεις θα μπορούν να φιλοξενήσουν 2.000 κρατούμενους και να εξυπηρετήσουν 650 σωφρονιστικούς υπαλλήλους και προσωπικό λοιπών ειδικοτήτων.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Δικαστικού Σωφρονιστικού Συγκροτήματος Αθηνών (Δ.Σ.Σ.Α.) θα περιλαμβάνουν:
  • Πτέρυγες Κρατουμένων: Το προτεινόμενο κτίριο αποτελείται από 12 όμοιες πτέρυγες κρατουμένων και μία ημιπτέρυγα, συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων. Η δόμηση του κτιρίου κατανέμεται σε δύο ορόφους (ισόγειο και όροφος) που περιλαμβάνουν κελιά κρατουμένων καθώς και λοιπούς κοινόχρηστους χώρους (προαύλιο, διαδρόμους, χώρους επισκεπτηρίου, χώρους πλύσης κτλ).

  • Διοικητήριο Δ.Σ.Σ.Α.: Θα γειτνιάζει με τις πτέρυγες των κρατουμένων για λειτουργικούς λόγους και την Κεντρική Πύλη του συγκροτήματος.

  • Κτίριο Κεντρικής Πύλης Δ.Σ.Σ.Α.: Θα εφάπτεται στην περίμετρο του ακινήτου για λόγους εποπτείας και ελέγχου.

  • Χώρος Στάθμευσης ΙΧ Οχημάτων.

  • Δικαστικό Μέγαρο: Το προτεινόμενο κτίριο αποτελείται από πέντε όμοιες αίθουσες δικαστηρίων και δύο αίθουσες δικαστηρίων ασφαλείας. Θα βρίσκεται εντός του Δ.Σ.Σ.Α. σε μικρή απόσταση τόσο από τις πτέρυγες κρατουμένων (για την ασφαλή μεταγωγή τους), όσο και από την Κεντρική Πύλη (για την απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών).

  • Κλινικές (Γενικής Νοσηλείας - Ψυχιατρική Κλινική): Το προτεινόμενο κτίριο αποτελείται από δύο όμοιες κλινικές (νοσηλείας - ψυχιατρείου). Θα βρίσκεται εντός του συγκροτήματος σε μικρή απόσταση από τις πτέρυγες κρατουμένων και από την Κεντρική Πύλη.

  • Ιατρείο Δ.Σ.Σ.Α.: Θα γειτνιάζει με τις πτέρυγες των κρατουμένων για άμεση και ασφαλή διακομιδή των ασθενών κρατουμένων και θα είναι κοντά στα εξωτερικά ιατρεία και τις κλινικές για άμεση περαιτέρω διακομιδή αν απαιτηθεί.

  • Εξωτερικά Ιατρεία.

  • Σχολικό Συγκρότημα Δ.Σ.Σ.Α.: Το προτεινόμενο κτίριο πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (δευτεροβάθμια εκπαίδευση) που παρέχονται από το Δ.Σ.Σ.Α.. Θα βρίσκεται εντός της ζώνης ασφαλείας των κρατουμένων σε μικρή απόσταση από τις πτέρυγες σχολικής εκπαίδευσης για άμεση πρόσβαση αυτών των κρατουμένων, χωρίς τον συγχρωτισμό με λοιπές ομάδες κρατουμένων. Επιπλέον απαιτείται μικρή απόσταση από την Διοίκηση του Δ.Σ.Σ.Α. για την απρόσκοπτη πρόσβαση των διδασκόντων σε αυτό.

  • Εργαστήρια Δ.Σ.Σ.Α.: Το προτεινόμενο κτίριο πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών προγραμμάτων (εργαστήρια πρακτικής εξάσκησης) που παρέχονται από το Δ.Σ.Σ.Α.. Θα βρίσκεται εντός της ζώνης ασφαλείας των κρατουμένων σε μικρή απόσταση από τις πτέρυγες και στην απόληξη των διαδρόμων κυκλοφορίας τους.

  • Ιερός Ναός – Χώροι Λατρείας.

Στον περιβάλλοντα χώρο προτείνεται η διαμόρφωση των προαυλίων των πτερύγων (έκτασης 1.000 m2 το καθένα), τα οποία θα περικλείονται από μαντρότοιχο και θα έχουν χώρους πρασίνου, μικρή υπαίθρια αθλητική εγκατάσταση (γήπεδο μπάσκετ) και ανοιχτό χώρο συνάθροισης. Στο προαύλιο θα τοποθετηθούν φωτισμός, παγκάκια, σκίαστρα, κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης κτλ).

Σύμφωνα με την προτεινόμενη πολεοδομική οργάνωση, εκτός από τις επιμέρους ανά πτέρυγα μικρές υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις, προβλέπεται η κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, το οποίο θα λειτουργήσει, πέραν του σκοπού της άθλησης - ψυχαγωγίας των κρατουμένων, ως χώρος συγκέντρωσης ελέγχου του πληθυσμού σε περίπτωση ανάγκης εκκένωσης των εγκαταστάσεων, λόγω ατυχήματος ή φυσικής καταστροφής (πυρκαγιά, σεισμός κτλ).

Επιπλέον προβλέπεται η κατασκευή κτιρίου της Διεύθυνσης Μεταγωγών Δικαστηρίων Αθηνών, σε ανεξάρτητο απομονωμένο χώρο κοντά στην κεντρική πύλη του συγκροτήματος των φυλακών.


Τα οφέλη της μετεγκατάστασης

Οπως είναι αναμενόμενο τα οφέλη για τον δήμο Κορυδαλλού από την απομάκρυνση των φυλακών είναι σημαντικά καθώς θα απελευθερωθεί ένας τεράστιος χώρος και θα φύγουν οι εγκαταστάσεις των φυλακών που βρίσκονται απολύτως εντός του αστικού ιστού και πολύ κοντά ακόμα και σε εκπαιδευτικά συγκροτήματα.

Αλλωστε όπως σημειώνεται στη μελέτη, οι σημερινές κτιριακές εγκαταστάσεις δεν επαρκούν ως προς το μέγεθος και τις σύγχρονες προδιαγραφές για την κάλυψη των αναγκών των κρατουμένων προκαλώντας διάφορα προβλήματα που σχετίζονται με τον υπερπληθυσμό, τον κορεσμό, τη μεταχείριση. «Τίθεται λοιπόν, μεταξύ άλλων, και ζήτημα συμμόρφωσης/εναρμόνισης με τα Ευρωπαϊκά σωφρονιστικά πρότυπα. Επιπλέον η ανάγκη απομάκρυνσης σχετίζεται και με πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς λόγους καθώς και με την ασφάλεια τόσο των κρατουμένων όσο και των κατοίκων της όμορης οικιστικής περιοχής».

Να σημειωθεί ότι οι φυλακές Κορυδαλλού βρίσκονται εντός πυκνού αστικού ιστού και έχουν άμεση επαφή με περιοχές κατοικίας και με σημαντικές κοινωνικές υποδομές της πόλης του Κορυδαλλού (σχολικά συγκροτήματα, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα), ενώ η συγκεκριμένη χρήση υποβαθμίζει τα πολεοδομικά χαρακτηριστικά επηρεάζοντας αρνητικά την ευρύτερη περιοχή.


Αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες

Το άκουσμα της είδησης της μετεγκατάστασης των φυλακών στον Ασπρόπυργο προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις τόσο στον οικείο δήμο όσο και στον δήμο της Ελευσίνας. Με στόχο αυτές να αμβλυνθούν στην υπό διαβούλευση μελέτη, αναφέρονται και ορισμένες αναπτυξιακές προοπτικές από το έργο, οι οποίες είναι:
  • Θα ενισχυθεί η ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, η οποία σήμερα πλήττεται από παραβατικότητες διαφόρων μορφών. «Η καθημερινή παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ένεκα της λειτουργίας του ΔΣΣΑ όχι μόνο θα αποτρέψει αλλά σε μεγάλο βαθμό θα εξαλείψει έκνομες ενέργειες, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τον αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες των πέριξ οικιστικών περιοχών», αναφέρεται.
  • Θα επιτευχθεί, αύξηση της ασφάλειας στην εσωτερική λειτουργία του συγκροτήματος, σε σχέση με εκείνη του Καταστήματος Κορυδαλλού, καθώς οι εγκαταστάσεις του θα σχεδιασθούν εξαρχής με όλα τα σύγχρονα μέσα, πρότυπα και προδιαγραφές. Αλλωστε το ίδιο το μελετώμενο ακίνητο διαθέτει λόγω της θέσης του κατά πολύ υψηλότερο βαθμό φυσικής ασφάλειας, σε σχέση με το Κατάστημα Κορυδαλλού, το οποίο σήμερα πια έχει βρεθεί μέσα στον αστικό ιστό.
  • Θα ενισχυθεί η οικονομική δραστηριότητα της περιοχής, τόσο από την ίδια τη λειτουργία του ΔΣΣΑ, όσο και από τις δραστηριότητες των ανθρώπων που είτε το στελεχώνουν, με την ιδιότητα των σωφρονιστικών ή δικαστικών υπαλλήλων, είτε το επισκέπτονται, με την ιδιότητα των συγγενών κρατουμένων ή συνηγόρων τους.
  • Θα αυξηθεί το στεγαστικό κεφάλαιο των κοντινών οικιστικών συνόλων, λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης στέγασης, από μερίδα του στελεχικού δυναμικού του ΔΣΣΑ.
  • Θα βελτιωθεί η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση όλων των χρήσεων που έχουν πρόσωπο ή βρίσκονται εγγύς της Λεωφόρου Ζωοδόχου Πηγής, από την ίδρυση λεωφορειακής γραμμής που θα συνδέει τον Σ.Σ. Μαγούλας με το ΔΣΣΑ. Ο ΟΑΣΑ έχει ήδη γνωμοδοτήσει καταρχήν θετικά.

Πηγή: www.ethnos.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.