Φυλακές: «Χειρότερη από ποτέ η κατάσταση»


«Οι φυλακές πάντα είχαν προβλήματα, αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει με τα κινητά τηλέφωνα, το εμπόριο ναρκωτικών, τις απαγωγές κλπ», σχολίασε ο Αντ. Αραβαντινός.

Τον φάκελο φυλακές άνοιξε την Κυριακή το «Ακραίως» με τους καλεσμένους του Τάκη Χατζή να περιγράφουν τη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα.
Η δημοσιογράφος, Ιωάννα Μάνδρου, τόνισε πως υπάρχουν πολλά προβλήματα και συνόψισε την κατάσταση στις φυλακές λέγοντας πως «δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς για το 2019».
«Έχουμε οπισθοχώρηση, αντί να πηγαίνουμε προς τα μπρος πηγαίνουμε προς τα πίσω. Ραγδαία επιδείνωση τα τελευταία χρόνια κυρίως στα θέματα ασφάλειας. Όταν αφήνεις κενό από κάποιον καταλαμβάνεται. Το κενό που αφήνει το κράτος το έχουν καταλάβει οι μαφίες των φυλακών. 10.000 άνθρωποι στο έλεος 200. Οι φυλακές είναι καθρέφτης του πώς συμπεριφέρεται μια κοινωνία», συνέχισε η κ. Μάνδρου και πρόσθεσε: «Δεν είναι μόνο το οικονομικό που έχει φέρει τις φυλακές σε αυτή την κατάσταση. Μπερδεύομε τις καλύτερες συνθήκες για τους κρατούμενους με την έλλειψη ασφάλειας».
Όπως αποκάλυψε ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, Αντώνης Αραβαντινός αυτή τη στιγμή στον Κορυδαλλό υπάρχουν 1.750 κρατούμενοι, ενώ μπορεί να φιλοξενήσει 1.500.
Διευκρίνισε πως δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα ο αριθμός των κρατουμένων στον Κορυδαλλό αλλά η ποιότητα τους.
«Οι φυλακές πάντα είχαν προβλήματα, αλλά τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι πρωτοφανές αυτό που συμβαίνει με τα κινητά τηλέφωνα, το εμπόριο ναρκωτικών, τις απαγωγές κλπ», σημείωσε.
«Καλώς ή κακώς οι φυλακές λειτουργούν με ένα μητροπολιτικό κανόνα. Ο Κορυδαλλός είναι η μητρόπολη. Όταν ο Κορυδαλλός φτερνίζετε οι υπόλοιπες φυλακές παθαίνουν πνευμονία. Η μητρόπολη έχει ξεπεράσει σε νόσο, σε ασθένεια τις περιφερειακές φυλακές», σημείωσε επίσης ο κ. Αραβαντινός.
Συνέχισε λέγοντας: «Στο ψυχιατρείο κρατουμένων φαγωθήκανε και το διαλύσανε. Έχουμε πέντε αυτοκτονίες και τρεις άνθρωποι πεθαίνουν από ναρκωτικά στο ψυχιατρείο. Το καταλαβαίνετε; Στο ψυχιατρείο κρατουμένων πέθαναν άνθρωποι από ναρκωτικά».
Τόνισε επίσης πως «έχουμε φτάσει σε μία λογική 'Γειά σου σύντροφε κλέφτη, για σου συναγωνιστή ληστή'.  Η πειθαρχία και η ασφάλεια για κάποια άτομα βγάζουν σπυριά» και πρόσθεσε «καταργήσανε τα κελιά αυτοπροστασίας γιατί ήταν λέει βασανιστικά, τα μπλε κελιά».
Μάλιστα τόνισε πως για την κατάσταση αυτή ευθύνονται οι «ιδεοληψίες, οι σκοπιμότητες και η άγνοια».
Αποκάλυψε επίσης πως «για την υπόθεση Φλώρου με έπαιρνε τηλέφωνο ένας ισχυρός και μου έλεγε πως αν δεν διώξω τον Φλώρο από το Ψυχιατρείο θα με σκοτώσει».
Από την άλλη ο δικηγόρος, Βασίλης Καπερνάρος τόνισε: «Πως είναι δυνατόν όλα αυτά που συμβαίνουν στις φυλακές να αποσοβηθούν όταν έχουμε μειωμένο αριθμό υπαλλήλων. Μέσα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους συμπεριλαμβάνεται και αριθμός δημοτικών αστυνομικών».
Διερωτήθηκε μάλιστα «γιατί δεν γίνονται μεταγωγές από τον Κορυδαλλό στα Χανιά; 70-80 άτομα μένουν στον Κορυδαλλό γι' αυτό το λόγο».
Επ' αυτού ο κ. Αραβαντινός σημείωσε: «Ένας από τους λόγους δηλώνει το μεταγωγών αδυναμία γιατί δεν έχει λεφτά για τα εισιτήρια του πλοίου».
Ο κ. Καπερνάρος τόνισε πως η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές σήμερα είναι χειρότερη από ποτέ.
«Για 600-800 άτομα έγινε η φυλακή (σ.σ. Κορυδαλλού). Τα 1.650 άτομα είναι πολλά. Ο νόμος Παρασκευόπουλου έχει στρατηγική πολιτική. Ο κ. αυτός ο υπουργός πήρε εντολή, παραγγελία – παραγγελιοδόχος και εντολοδόχος υπουργός – να φτιάξει το νόμο. Ο 4322 λέει ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αποσυμφόρηση. Γιατί να γίνει αποσυμφόρηση, γιατί πρώτα απ’ όλα υπάρχει ημερήσιο κόστος, άρα να μειώσουμε τα έξοδα της φυλακής. Δεύτερον, να υπάρχει μείωση εντάσεων και βίας. Το τρίτο είναι μειωμένος αριθμών υπαλλήλων, κακώς δεν προσλαμβάνει σήμερα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ζωή των υπαλλήλων».
Ο δικηγόρος, Σάκης Κεχαγιόγλου από τη δική του πλευρά τόνισε πως είναι αδύνατο σε μία πτέρυγα που έχουν τοποθετηθεί 400 κρατούμενοι να προλάβουν οι σωφρονιστικοί ένα ξυλοδαρμό για παράδειγμα. «Μόνο αν ο κάθε κρατούμενος ήταν σε απομόνωση» θα μπορούσε να συμβεί αυτό, τόνισε.
Πηγή: www.newpost.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.