«Δίψα για γνώση» από φυλακισμένα μέλη των Πυρήνων


Το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, στην ιστοσελίδα Athens Indymedia αναρτήθηκε κείμενο με θέμα την απεργία πείνας που πραγματοποιούν τέσσερις κρατούμενοι ζητώντας να γίνει δεκτό το αίτημά τους να φοιτήσουν στο ΙΕΚ της φυλακής Κορυδαλλού. Οι τέσσερις απεργοί πείνας είναι «ποινικοί» κρατούμενοι, ωστόσο το παράδειγμά τους επρόκειτο –σύμφωνα με πληροφορίες– να ακολουθήσει κατηγορούμενος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό, το 2013.

Στο κείμενό τους, καταγγέλλουν ότι η διοίκηση της φυλακής «δεν τους αφήνει να σπουδάσουν», παρά τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος και κατηγορούν την αρμόδια εισαγγελέα ότι απορρίπτει το αίτημά τους, με το πρόσχημα ότι «ανήκουν σε άλλη φυλακή». Ενδιαφέρον να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο ΙΕΚ έχουν –κατά πληροφορίες– εκδηλώσει δύο ακόμα κρατούμενοι αναρχικοί, κατηγορούμενοι για διακίνηση όπλων και πυρομαχικών, ένοπλες ληστείες τραπεζών και συμμετοχή στην οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».

Κείμενο με αιχμές εις βάρος της εισαγγελέως της φυλακής είχε δημοσιοποιήσει στις αρχές Μαρτίου ένας ακόμα φυλακισμένος αναρχικός, καταδικασμένος για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η καταγγελία του αφορούσε την άρνηση του συμβουλίου της φυλακής να του χορηγήσει τακτική άδεια (την οποία –προφανώς– τυπικά δικαιούτο) με το επιχείρημα ότι –τυπικά τουλάχιστον– θεωρείτο κρατούμενος άλλης φυλακής και επομένως το συμβούλιο του Κορυδαλλού ήταν αναρμόδιο να κρίνει το αίτημά του. «Η συγκεκριμένη επίκληση αποτελεί “πατέντα” της φυλακής Κορυδαλλού», έγραφε. Οκτώ ημέρες αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης και συγκεκριμένα η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής εξέδωσε και κοινοποίησε σε όλες τις φυλακές ειδική εγκύκλιο με την οποία διευκρίνιζε ότι ο κάθε κρατούμενος που έχει θεμελιώσει το δικαίωμα σε τακτική άδεια, θα μπορεί να υποβάλει σχετικό αίτημα στο σωφρονιστικό κατάστημα όπου βρίσκεται.

Επανεγγραφές σε ΑΕΙ

Στο μεταξύ, κάνοντας χρήση του νόμου για τους «αιώνιους φοιτητές» μέλη της «Συνωμοσίας» έχουν επανεγγραφεί σε σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ και επιπλέον, ορισμένοι απ’ αυτούς έχουν πετύχει να μετεγγραφούν από περιφερειακά πανεπιστημιακά ιδρύματα σ’ αυτά της Αττικής. Ενας από τους συλληφθέντες για συμμετοχή στο σχέδιο απόδρασης από τον Κορυδαλλό (έμεινε γνωστό ως «επιχείρηση Γοργοπόταμος») πήρε μετεγγραφή από πανεπιστήμιο της Βόρειας Ελλάδας σε αντίστοιχο της Αθήνας. Το παράδειγμά του φέρεται να ακολούθησε ένας από τους δράστες της διπλής ληστείας στο Βελβεντό, που φοιτούσε (πριν από τη σύλληψή του) σε ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια ελεύθερων επισκεπτηρίων, επιπλέον, φροντιστήριο φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να παρακολουθεί ένα ακόμα μέλος της οργάνωσης, στοχεύοντας να πάρει μέρος στις επόμενες πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις.

Οι εξελίξεις, ακόμα και εάν δεν υποκρύπτουν άλλη σκοπιμότητα πλην της καθαρά εκπαιδευτικής, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από αξιωματούχους των υπηρεσιών Ασφαλείας. Μάλιστα, οι τελευταίοι φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο η ξαφνική «δίψα για γνώση» των φυλακισμένων αναρχικών και ειδικότερα των μελών της «Συνωμοσίας» να αποτελεί μικρά βήματα ενός ευρύτερου σχεδίου μαζικής φυγής των εγκλείστων από τις φυλακές Κορυδαλλού. Οπως υποστηρίζουν, «μέσω της επανεγγραφής τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας θα μπορέσουν να διεκδικήσουν εκπαιδευτικές άδειες, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με δύο από τους δράστες της ληστείας στο Βελβεντό, οι οποίοι βγαίνουν από τη φυλακή χρησιμοποιώντας “βραχιολάκι”. Οσοι, αντίστοιχα, δεν είχαν ευχέρεια επανεγγραφής ετοιμάζονται να δώσουν πανελλήνιες για την εισαγωγή τους σε συγκεκριμένα ΤΕΙ, όπου η παρακολούθηση ορισμένων μαθημάτων και εργαστηρίων είναι υποχρεωτική».

Με αφορμή την αποστολή συνολικά δέκα παγιδευμένων με εκρηκτικά δεμάτων, αστυνομικοί εκτιμούν ότι τα φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» έχουν καταφέρει να στρατολογήσουν νέα μέλη, με τη βοήθεια των οποίων θα επιχειρήσουν αφενός να δείξουν ότι η οργάνωση παραμένει ισχυρή και αφετέρου να καλύψουν το κενό που δημιουργεί στον χώρο του λεγόμενου «αντάρτικου πόλης» η εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» και η σιγή των οργανώσεων-δορυφόρων. Υποστηρίζουν ακόμα ότι τα «δύο-τρία νέα μέλη» δεν προέρχονται από τον χώρο του κοινού εγκλήματος, όπως πιθανολογείται ότι συνέβη με τους δράστες της βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι της εισαγγελέως Γ. Τσατάνη, το φθινόπωρο, αλλά για νεαρά άτομα που κινούνται στον αναρχικό - αντιεξουσιαστικό χώρο.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.