Γαλλία: Συγκρούσεις αστυνομικών με δεσμοφύλακες έξω από τη μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης


Βίαια επεισόδια ξέσπασαν το βράδυ έξω απ’ τη μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης, στο Φλερί Μεροζί, κοντά στο Παρίσι, όταν αστυνομικοί συγκρούστηκαν με περίπου 350 δεσμοφύλακες.

Οι τελευταίοι είχαν μπλοκάρει την είσοδο της φυλακής με οδοφράγματα, έκαψαν λάστιχα και φώναζαν συνθήματα διεκδικώντας τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Οι αστυνομικοί απάντησαν εκτοξεύοντας καπνογόνα και στα επεισόδια που ακολούθησαν τραυματίστηκαν έξι άτομα.



Οι διαδηλωτές ελπίζουν να προσελκύσουν με τις κινητοποιήσεις τους την προσοχή στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι δεσμοφύλακες.

«Δεν μας ακούνε, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εδώ», είπε ο συνδικαλιστικός τους εκπρόσωπος Τιμπό Καπέλ στην εφημερίδα Le Parisien. «Ζητούμε να προσλάβουν περισσότερο προσωπικό για να αντιμετωπίσουμε τον υπερπληθυσμό της φυλακής, καθώς έχουμε εξαντληθεί».



Αξιωματούχος των φυλακών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «οι έγκλειστοι είναι όλο και νεαρότεροι και όλο και πιο βίαιοι. Αν δεν λάβουν αμέσως αυτό που ζητούν, χτυπούν τον πρώτο δεσμοφύλακα που θα περάσει μπροστά τους.»

Οι δεσμοφύλακες ζητούν εγγυήσεις για την προσωπική τους ασφάλεια στο χώρο εργασίας τους, μείωση του αριθμού των εγκλείστων και αύξηση του προσωπικού κατά τουλάχιστον 10% στο Φλερί καθώς και ανάκληση του νόμου που απαιτεί να δικαιολογούν την απόφασή τους να υποβάλουν τους κρατουμένους σε εξονυχιστικούς σωματικούς ελέγχους.


Την περασμένη εβδομάδα νεαροί κρατούμενοι επιτέθηκαν σε δεσμοφύλακες, τραυματίζοντας έξι άτομα. Η επίθεση αυτή ήταν που πυροδότησε τις κινητοποιήσεις του προσωπικού της φυλακής.


Οι διαδηλωτές ζητούν ακόμη άδεια για να διενεργήσουν έναν γενικό έλεγχο στη φυλακή, ώστε να κατάσχουν όπλα και κινητά τηλέφωνα, που χρησιμοποιούν οι κρατούμενοι για να συντονίζουν τις κινήσεις τους.

Η υπερπλήρης φυλακή του Φλερί Μεροζί με τους περίπου 3.800 κρατουμένους είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και βρέθηκε στο προσκήνιο μετά τη μεταφορά εκεί τον Απρίλιο του ‘16 του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, εγκεφάλου των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015.



Πηγή: iefimerida.gr 
Share on Google Plus
Από το Blogger.