Σ.Θεοδωράκης: «Ο στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν να αποσυμφορήσει τις φυλακές. Ήταν να διευκολύνει τη ζωή κάποιων επωνύμων που θα ήταν στη φυλακή»


O Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής στο ΠΟΤΑΜΙ μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 9.84 και στην εκπομπή ΑΘΗΝΑ ΣΗΜΕΡΑ με τη Νόνη Καραγιάννη:

*Δημοσιογράφος:Στο θέμα της εγκληματικότητας, τα στοιχεία πια είναι τραγικά:

«Επαναφέρω μία συζήτηση που έχει ξεχαστεί και το έκανα και με ανάρτησή μου στο fb. Ο στόχος της κυβέρνησης(με τον νόμο Παρασκευόπουλου) δεν ήταν να αποσυμφορήσει τις φυλακές. Ο στόχος τελικά της κυβέρνησης ήταν να διευκολύνει τη ζωή κάποιων επώνυμων που είναι στη φυλακή. Η κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2015 έφερε τρίτο το νομοσχέδιο για τις φυλακές. Αυτό το νομοσχέδιο είχε δύο διατάξει. Η μία ήταν η κατάργηση των φυλακών Γ’ τύπου, δηλαδή να μην έχουμε φυλακές ασφαλείας στη χώρα και το δεύτερο ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών. Θεωρώ ότι η κυβέρνηση προσχεδιασμένα κατήργησε τις φυλακές Γ’τύπου επειδή το’χε υποσχεθεί σε κάποιους ανθρώπους του ευρύτερου χώρου, κρατούμενους, συνηγόρους και Οργανώσεις που ήταν εναντίον και ταυτόχρονα για να γράφει στη βιτρίνα ένα ακόμη σύνθημα, είπε ‘και μία αποσυμφόρηση των φυλακών’ .

Η διάταξη ήταν πρόχειρη και δεν προέβλεπε βάση με την αξιολόγηση των κρατουμένων, όπως ήταν παλιότερα να γίνεται η αποφυλάκιση. Δεν μπορεί σε μία δυτική χώρα το μόνο που μετράει να είναι ο χρόνος.Είναι η συμπεριφορά στη φυλακή, η επικινδυνότητα του κρατούμενου και η φύση του εγκλήματος!

Τώρα μετά από 2 χρόνια είπαν πως ‘θα αποφυλακίζουμε στους χρόνους που έχουμε πει αλλά αφού εξετάζουμε ποιος είναι ο κρατούμενος’.Τους τα είπαμε τον Απρίλιο ότι είναι λάθος. Η συζήτηση θα συνεχιστεί,ωστόσο οι συνοικίες και οι φτωχοί άνθρωποι πληρώνουν το πρόβλημα».

*Δημοσιογράφος: Σχετικά με την κλήση σας ως μάρτυρας από την ανακρίτρια για τα εγκλήματα διαφθοράς με αφορμή την αναφορά σας στην Ολομέλεια της Βουλής, για 3 λογαριασμούς του κ.Παπαντωνίου και της γυναίκας του που βρέθηκαν στην Ελβετία. Θα μείνω στο πολιτικό μέρος. Έχετε καταλήξει γιατί αυτό το στοιχείο δεν κατατέθηκε στη Βουλή ή κατατέθηκε και δεν δημοσιοποιήθηκε;

«Είναι μία δύσκολη συζήτηση αυτή γιατί πρέπει να γίνει χωρίς να δυσχεράνουμε το έργο των Δικαστικών αρχών.Πιστεύω ότι μετά και την επίσκεψή μου στο γραφείο της Ανακρίτριας,υπάρχουν πάρα πολλά επιβαρυντικά πράγματα για εκείνη την περίοδο που δείχνουν ότι αυτή η κοινή εκτίμηση ότι με τις πολεμικές δαπάνες(τους εξοπλισμούς) όπως και με την Υγεία άλλωστε, γινόταν ένα μεγάλο πάρτι, ισχύει!

Το επόμενο διάστημα αν υπάρχει διάθεση από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων στη Βουλή και η Προανακριτική επιτροπή έχει έναν ουσιαστικό ρόλο και όχι συμψηφιστικό ρόλο που έχει πολλές φορές στο παρελθόν, πιστεύω ότι θα αποκαλυφθούν πολλά και εμείς είμαστε διατεθειμένοι μέσα στη διαδικασία της Βουλής όπως άλλωστε προβλέπει και το Σύνταγμα, να προχωρήσουμε τις έρευνες να καταθέσουμε όσα στοιχεία έχουμε ώστε επιτέλους να μάθει ο κόσμος τι συνέβη και τότε εις βάρος της χώρας και της κοινωνίας».

*Δημοσιογράφος: Έχει κατατεθεί στη Βουλή κάτι από την πλευρά των Δικαστικών Αρχών;

«Η Βουλή ξεκινά με τα πράγματα που έχουν έρθει από τις Ανακριτικές Αρχές, δεν ξεκινά από το μηδέν. Κατέθεσα το συγκεκριμένο στοιχείο που αποκάλυψα και μετά η προανακριτική διαδικασία έχει αυτό τον ρόλο. Θα κληθούμε όλοι να δώσουμε τα επιπλέον στοιχεία, θα κληθεί η Βουλή να κάνει τα αναγκαία αιτήματα στο εξωτερικό και όπως σας είπα αν οι δημοκρατικές δυνάμεις που μετέχουν στην Προανακριτική με εκπροσώπους τους, έχουν διάθεση γιατί δεν το θεωρώ δεδομένο, τότε η αλήθεια θα αποκαλυφθεί στη Βουλή. Γενικότερα, δεν είδα στη Βουλή ‘πάθος’, αλλά μία αδιαφορία, πολιτικούς αρχηγούς να μην εμφανίζονται, μία διάθεση των Βουλευτών να μένουν στο γραφειοκρατικό μέρος, στο αρνητικό ότι δηλαδή, ίσως να μη μπορέσουμε, ίσως να έχουν παραγραφεί.Προφανώς υπάρχουν νομικά ερωτήματα πρέπει να είμαστε ενωμένοι για το τι συνέβη. Χρειάζεται ‘πάθος και πολιτική απόφαση’ προκειμένου να μην φανεί στον κόσμο ότι επιδιώκουμε ένα κουκούλωμα. Πρέπει να τελειώσει αυτό και το ίδιο πρέπει να γίνει και στο θέμα της Υγείας. Στην Υγεία όλα δείχνουν ότι υπήρχε ένα πλιάτσικο.

Όταν έχεις τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές δαπάνες στην Ευρώπη, όταν για παράδειγμα τα νοσοκομεία δαπανούν για τα φάρμακα περισσότερα από αυτά που δαπανούν πολύ μεγαλύτερα νοσοκομεία στη Γαλλία σημαίνει ότι υπήρξε με ευθύνη των τότε πολιτικών προϊσταμένων στην ελαφρύτερη περίπτωση, διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Δεν είμαι της άποψης που λένε πολλοί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τα κάνει όλα χάλια και ας μην ασχολούμαστε με τα λάθη του παρελθόντος.Μπορούμε να ασχοληθούμε και με τα δύο».

*Δημοσιογράφος:Πάμε στο δράμα των μηνών! Και στις δύο συνεντεύξεις που έχουμε κάνει είχατε μία βεβαιότητα στην εκτίμησή σας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει. Έχετε την ίδια βεβαιότητα και τώρα;

«Ναι, απλά μετατοπίζεται ο χρόνος. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αποφύγει τις εκλογές άρα να κλείσει την αξιολόγηση.Το δράμα υπάρχει για δύο λόγους. Πρώτον γιατί δεν ξέρουν να κάνουν τη δουλειά,κι αυτό είναι σημαντικό ζήτημα στην πολιτική,δηλαδή πως κάνει τη Διαπραγμάτευση και τι όπλα χρησιμοποιείς. Δεν είμαι ειδικός στο θέμα αλλά όλοι μου λένε ότι ο ρυθμός που γίνεται η Διαπραγμάτευση από την ελληνική πλευρά είναι τέτοιος που την εξαντλεί και όχι το ΔΝΤ και τους Δανειστές.

Αν κοιτάξετε την επικαιρότητα θα δείτε ότι πολλά που τέθηκαν ήμερα στο τραπέζι, δεν ήταν τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο. Κάθε μέρα που περνάει προστίθεται και κάτι ακόμη. Η κυβέρνηση έχει μια άγνοια πως πρέπει να γίνει αυτό το παιχνίδι της Διαπραγμάτευσης και δεύτερον είναι δέσμια μιας κομματικής νομεκλατούρας που αυτή καταρχήν πρέπει να πείσει, αδιαφορώντας για την πραγματική δύναμη της κοινωνίας που είναι η Οικονομία. Ο κόσμος υποφέρει. Πρέπει να τελειώνουμε με τη Διαπραγμάτευση για να πάρει η Οικονομία μία ανάσα».

*Δημοσιογράφος: Μία κυβέρνηση που δεν είναι καλή, είναι επιζήμια, όπως λέτε, γιατί δεν συμμερίζεστε το αίτημα της ΝΔ να φύγουν τώρα και να υπάρξει ένα μέτωπο της αντιπολίτευσης που να ζητάει πρόωρες εκλογές;

«Πρώτον υπάρχουν συνταγματικοί κανόνες που λένε ότι η κυβέρνηση είτε είναι καλή είτε είναι κακή, την ψηφίζεις για 4 χρόνια κι αυτή η διάθεση του κόσμου που λέει δεν βαριέσαι…’ψηφίζω σήμερα και το μετανιώνω σ’ έναν χρόνο’, θα πρέπει να σταματήσει. Πάμε και στην ουσία του θέματος. Δεν έχω πειστεί ότι το ‘εδώ και τώρα εκλογές’ θα βοηθήσει αυτή τη χώρα να ξεμπλοκάρει τη σχέση της με την Ευρώπη.Αυτό μ’ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή εμένα. Αν είναι να προκηρυχθούν εκλογές κι η Ευρώπη να γυρίσει την πλάτη στην Ελλάδα, το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο απλώς από την καθυστέρηση για την αξιολόγηση.

Όταν πας στην Ευρώπη και συζητήσεις, γεγονός που έχετε κάνει κι εσείς, πέρα από τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε ότι δεν καταλαβαίνουν, πως οι Ελληνες σε τόσα χρόνια κρίσης έχουν κάνει τόσες εκλογικές αναμετρήσεις, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Δεν καταλαβαίνουν την ανάγκη μας, συνέχεια να μεταβάλλουμε το θέμα ως θέμα προεκλογικής διαμάχης. Για παράδειγμα, στην Ιταλία κατέρρευσε ολόκληρη η πολιτική Ρέντσι, δεν είπανε ‘εδώ και τώρα εκλογές’. Είναι σε άλλο επίπεδο προβληματισμού όλη η Ευρώπη όταν η Ελλάδα ζητά ‘εκλογές’ στο πρώτο αδιέξοδο προκειμένου να λύσει τα προβλήματα.

Οι εκλογές δεν είναι προτεραιότητα για τη χώρα αλλά το να κλείσει η αξιολόγηση.

Στην πολιτική κοιτάμε όλα τα στάδια, χτίζεις τον πρώτο όροφο και μετά πηγαίνεις στον δεύτερο. Ας δούμε τι θα κάνουμε με τις πληγές μας, ας δούμε τι έχασε η χώρα και μετά αποφασίζουμε τι θα γίνει με τις εκλογές.Δεν λέω ότι είμαι χαρούμενος αν εξαντλήσει αυτή η κυβέρνηση την τετραετία, είπαμε είναι προβληματική αλλά προέχει να εξασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία».

Πηγή: http://www.athina984.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.