Ο Λαγός ενδιαφέρεται... για τις φυλακές


Συντάκτης: Αντα Ψαρρά

Μια αναζήτηση στο είδος των ερωτήσεων που υποβάλλουν στη Βουλή οι χρυσαυγίτες συχνά δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθεί πλήρως ο καθένας για ποιους «κόπτονται» οι υπόδικοι βουλευτές και πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται τα δικαιώματα των πολιτών. Δυστυχώς πολλοί υπουργοί, επικαλούμενοι τον σεβασμό στα καθήκοντά τους, κρίνουν σκόπιμο να απαντούν σε πολλές από τις ερωτήσεις αυτές.

Η ερώτηση όμως που κατατέθηκε πρόσφατα από τον υπόδικο Ι. Λαγό για τις φυλακές Αυλώνα, το σχολείο και τις εγκαταστάσεις είναι εξαιρετικά ανησυχητική στον βαθμό που εμφανίζεται πολύ καλά πληροφορημένος εκ των έσω και μάλιστα εκφράζει σαφώς την αντίληψη εκείνων που ήθελαν επί δεκάδες χρόνια να συνεχίσουν να λειτουργούν ανενόχλητα όλα τα «αποστήματα» μέσα στις φυλακές.
«Εχθρός», η μόρφωση





Οι συμπτώσεις είναι πολλές για να θεωρηθούν τυχαίες.

►1. Η ερώτηση Λαγού προς τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Παιδείας στοχοποιεί τον εξαιρετικό διευθυντή του σχολείου των φυλακών ανηλίκων Αυλώνα.

Ο χρυσαυγίτης θεωρεί υπερβολική την οκτάχρονη θητεία του Π. Δαμιανού (λες και είναι εύνοια να υπηρετείς σε φυλακή), ενώ σχεδόν ανοιχτά υπονοεί ότι οι επιτυχίες των κρατουμένων στις πανελλαδικές οφείλονται σε ανορθόδοξο τρόπο εξέτασης.

Στο πλέον αδιάβλητο δηλαδή, κατά γενική ομολογία, σύστημα των εξετάσεων ο διευθυντής του σχολείου του Αυλώνα φέρεται, σύμφωνα με τον Λαγό, να βρίσκει τρόπους (;) ώστε να περνούν οι μαθητές. Ισχυρίζεται ότι ο Π. Δαμιανός «φροντίζει να επιλέγει τους δασκάλους και να έχει πάντα τους ίδιους εξεταστές».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπόδικο χρυσαυγίτη, ανάμεσα στους επιτυχόντες υποψηφίους είναι και τρομοκράτες που με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν εκπαιδευτικές άδειες.

Ο Λαγός συνεχίζει λέγοντας ότι ο διευθυντής του σχολείου επεμβαίνει και στις πειθαρχικές μεταγωγές κρατουμένων (!) με ψευδείς ισχυρισμούς για το ότι είναι ανήλικοι, όταν είναι δεδομένο ότι όλα αυτά περνούν από το Συμβούλιο της Φυλακής και τελικά από την Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών του υπουργείου. Καταγράφει με ονόματα ποιοι «τρομοκράτες και αναρχικά στοιχεία» έχουν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές του 2017.

Ο ξαφνικός πόνος του βασικού καθοδηγητή των εγκληματικών ταγμάτων εφόδου της περιοχής του Πειραιά για τις φυλακές Αυλώνα και τη δεύτερη ευκαιρία που δίνουν το εκεί Γυμνάσιο, το Λύκειο αλλά και το ΙΕΚ σε όλους τους νέους κρατουμένους χωρίς διακρίσεις, θα μπορούσε να εξηγηθεί απλά και μόνο στη βάση της ναζιστικής αντίληψης του ερωτώντος.

Εδώ όμως, πέρα από τη λεπτομερή εσωτερική πληροφόρηση που φέρεται να έχει ο Λαγός (ονοματεπώνυμα κρατουμένων, τα περί πειθαρχικών παραπτωμάτων κ.λπ.), υπάρχουν και άλλες «συμπτώσεις».

Οι πρώην σουίτες

►2. Ως γνωστό στις φυλακές ανηλίκων Αυλώνα, όπου κρατούνται και κάποιοι ενήλικοι, υπήρξαν μερικά από τα πλέον σημαντικά κρούσματα διαφθοράς και κυκλωμάτων που είδαν μάλιστα πολύ πρόσφατα το φως της δημοσιότητας με τα κελιά πολυτελείας (σουίτες) των οικονομικά ισχυρών κρατουμένων, με τις αδιαφανείς μεταγωγές εκεί επωνύμων και τελικά την αποφασιστική παρέμβαση της προηγούμενης (αλλά και της νυν) διοίκησης του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα, ύστερα από αιφνιδιαστικό εισαγγελικό έλεγχο του επιθεωρητή φυλακών και πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Στ. Μαντακιοζίδη, και προκειμένου να πάψει η συγκεκριμένη φυλακή του Αυλώνα να λειτουργεί έκνομα καταργήθηκαν αμέσως οι σουίτες, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και μεταθέσεις υπαλλήλων της φυλακής σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα.

Στη συνέχεια η μεγάλη ομάδα ενηλίκων συρρικνώθηκε και το «ειδικό συνεργείο» με τον ειδικό ευεργετικό υπολογισμό ποινών καταργήθηκε. Τότε συνέπεσαν και οι αλλαγές και μεταθέσεις στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού προκειμένου να αναβαθμιστεί και να ενταχθεί στο ΕΣΥ.
Ο «πολύς» Αραβαντινός

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», σφοδρές αντιδράσεις υπήρξαν από την ομοσπονδία των σωφρονιστικών (ΟΣΥΕ) με προκήρυξη έκτακτου συνεδρίου την επομένη αυτών των μεταθέσεων.

«Με ακατανόητο τρόπο μια μερίδα σωφρονιστικών υπαλλήλων αντιδρά (ξανά) στην προσπάθεια για ένα σωφρονιστικό σύστημα ισονομίας και διαφάνειας. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των αντιδράσεων είναι οι ίδιοι που κάποτε αντέδρασαν στον νόμο Κουβελάκη, που βαρύνονται κατά καιρούς με σωρεία πειθαρχικών παραπτωμάτων και που πάντα σε “ειδικές” συγκυρίες θυμούνται τις άθλιες συνθήκες που βίωναν και βιώνουν οι κρατούμενοι.

»Ο πλέον γνωστός και διάσημος δεν είναι άλλος από τον νυν αρχιφύλακα του ψυχιατρείου, Α. Αραβαντινό, τον “... καουμπόη του Κορυδαλλού”, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Δ. Καπράνο (“Καθημερινή” 2/6/2002)» («Εφ.Συν.» 21/6/2016). Η προσπάθεια εξυγίανσης των φυλακών προκάλεσε από την ομοσπονδία των σωφρονιστικών (ΟΣΥΕ) «πολεμικά» ανακοινωθέντα περί παρεμβάσεων.

»Αμεση ήταν τότε η αντίδραση του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου όπως και του γενικού γραμματέα Αντιεγκληματικής Πολιτικής Ε. Φυτράκη, που δήλωσαν ότι «η επικράτηση του κράτους δικαίου και της νομιμότητας στις φυλακές είναι αδιαπραγμάτευτη».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις μεν φυλακές Αυλώνα υπηρετεί ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σωφρονιστικών (ΟΣΥΕ), ενώ στο ψυχιατρείο του Κορυδαλλού υπηρετεί ως αρχιφύλακας ο Α. Αραβαντινός, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΟΣΥΕ.

Ο πρώην προφυλακισμένος στον Κορυδαλλό, υπόδικος Ι. Λαγός προφανώς «ευαισθητοποιήθηκε» κατάλληλα μέσα στη φυλακή και σήμερα φτάνει να ασχολείται με την εκπαιδευτική δραστηριότητα ειδικά του Αυλώνα.

Περί αναβάθμισης

►3. Ο χρυσαυγίτης, όμως, στην ερώτησή του προχωράει και σε ένα δεύτερο θέμα που αφορά «την έγκριση κονδυλίου (680.000 ευρώ) από την περιφέρεια χωρίς διαγωνισμό για την ενεργειακή αναβάθμιση της φυλακής».

Υποστηρίζει, προφανώς ως γνώστης της τεχνολογίας, ότι η φυλακή αυτή είναι παλιά και δεν επιδέχεται αναβάθμιση. Υπονοεί σαφώς ότι κάποιο σκάνδαλο υποκρύπτει η πρωτοβουλία της περιφέρειας να εκσυγχρονίσει τις φυλακές ανηλίκων, πολύ δε περισσότερο που ο διευθυντής του σχολείου στον Αυλώνα είναι και περιφερειακός σύμβουλος.

Αγνοεί ηθελημένα ότι υπήρξε αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης προς την Περιφέρεια Αττικής, η οποία και εγκρίνει σειρά έργων για ευάλωτες ομάδες με ειδικά προγράμματα στον προϋπολογισμό της, μεταξύ των οποίων και το συγκεκριμένο.

Σημειώνεται εδώ ότι η μελέτη που ανατέθηκε από το υπουργείο δεν είχε κανένα κόστος, ενώ η εταιρεία που θα το αναλάβει είναι η εξ ολοκλήρου κρατική εταιρεία στην οποία συγχωνεύτηκε η «Θέμις Α.Ε.» με δραστηριότητα την κατασκευή ή την αναβάθμιση των φυλακών. «Το έργο έχει ανατεθεί στην κατασκευαστική εταιρεία (Κτιριακές υποδομές Α.Ε.) στην οποία έχει συγχωνευτεί η “Θέμις Α.Ε.”, γνωστή για οικονομικά σκάνδαλα στο πρόσφατο παρελθόν», λέει ο Λαγός και στη συνέχεια απευθύνει τα παραπάνω ερωτήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σημειώνεται ότι προς το παρόν δεν έχει δοθεί ακόμα καμιά χρηματοδότηση, απλώς υπάρχει η εγγραφή στον προϋπολογισμό, έως ότου κατατεθεί η μελέτη.
Eυνοϊκή μεταχείριση

Προφανώς η βελτίωση των κτιρίων του Αυλώνα, δηλαδή η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ανήλικων κρατουμένων, ενοχλεί τους χρυσαυγίτες βουλευτές.

Οι ίδιοι άλλωστε ως κρατούμενοι είχαν διακριτική και ιδιαίτερα άνετη μεταχείριση στον Κορυδαλλό και μάλιστα πρόσφατα επεδίωξαν το ίδιο και για τους κρατούμενους συνοδοιπόρους τους, όταν αποφασίστηκε να φύγουν από τα άνετα κελιά των γυναικείων φυλακών και να μεταφερθούν σε πτέρυγες των ανδρικών φυλακών.

Η απόφαση να αποδοθεί ο χώρος στις γυναίκες κρατούμενες που παρέμεναν στριμωγμένες είχε δημιουργήσει περίεργες εντάσεις ακόμα και κάποιες απειλές που ωστόσο δεν διατυπώθηκαν δημόσια.

Με τον τρόπο αυτό και τις «ερωτήσεις» των χρυσαυγιτών η Βουλή ξαναζεί τον παραλογισμό όπου ένας υπόδικος με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης να εμφανίζεται ως εμπειρογνώμων σε ζητήματα σωφρονισμού, διοίκησης φυλακών και εκπαίδευσης κρατουμένων.

Πηγή: www.efsyn.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.