Ακτινογραφία των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης Κρήτης


Ποικίλες ήταν και εξακολουθούν να είναι οι αντιδράσεις σχετικά με την αποδοτικότητα του περιβόητου νόμου Παρασκευόπουλου, που θεσμοθέτησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες έγκλειστους στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας να αποφυλακιστούν, πριν εκτίσουν τη νόμιμη ποινή κράτησης, η οποία τους είχε επιβληθεί από τη δικαιοσύνη.

Αν και συγκεκριμένος νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2015 (4322/2015), οι συνέπειες του αποτυπώνονται καθημερινά στην ελληνική κοινωνία, καθώς αρκετοί από τους αποφυλακισθέντες, απασχολούν και πάλι τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές με την παραβατικότητα που αναπτύσσουν, χωρίς να επιδεικνύουν ίχνος σωφρονισμού και συμμόρφωσης.

Κανείς ωστόσο δε μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο νόμος αυτός έδωσε σημαντική ανάσα στη χωρητικότητα των φυλακών, αλλά και το ότι απέδωσε οικονομικά, καθώς από το 2015 μέχρι και σήμερα οι «καμπάνες» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.


Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στις φυλακές της Κρήτης

Σε επίπεδο Κρήτης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο σωφρονιστικό κατάστημα των Χανίων ΚΡΗΤΗ 1 στις συνολικά 480 θέσεις, υπάρχουν 381 κρατούμενοι, αφήνοντας δηλαδή 99 θέσεις κενές.

Στη φυλακή της Νέας Αλικαρνασσού υπάρχουν 190 έγκλειστοι στις συνολικά 210 θέσεις, ενώ στο σωφρονιστικό κατάστημα της αγροτικής φυλακής της Αγυιάς οι κενές θέσεις φτάνουν τις 71, αφού οι κρατούμενοι είναι 107 στις συνολικά 178 θέσεις, που διαθέτει το κατάστημα.

Στο μοναδικό σωφρονιστικό κατάστημα του νησιού, όπου παρατηρείται υπερπληθυσμός είναι σε αυτό της Νεάπολης.

Στη συγκεκριμένη φυλακή οι θέσεις είναι 45, ενώ οι κρατούμενοι φτάνουν τους 62.


Υπέρ του νόμου Παρασκευόπουλου οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Υπέρ του νόμου 4322/2015 εμφανίζονται οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών της Κρήτης, καθώς ο υπερπληθυσμός κρατουμένων, που παρατηρούνταν τα προηγούμενα χρόνια, αρχίζει σιγά-σιγά να εξομαλύνεται.

Όπως αναφέρει, μιλώντας στο cretapost, ο Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού κ. Φιλιππάκης, ο συγκεκριμένος νόμος έχει βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των σωφρονιστικών καταστημάτων, όχι όμως και στις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι ήμασταν από την αρχή υπέρ του νόμου, αλλά τα προβλήματα που υπάρχουν στις φυλακές, είναι εκεί διαχρονικά και με ένα νόμο δε μπορούν να λυθούν όλα. Σαφώς και έχει βελτιωθεί η κατάσταση, αλλά όχι προς τις φυσικές συνθήκες κράτησης, οι οποίες όταν βελτιώνονται, έμμεσα βελτιώνονται και οι δικές μας συνθήκες εργασίας” επισημαίνει ο ίδιος.

Όσον αφορά στην αύξηση της εγκληματικότητας, που αρκετοί κλάδοι υποστηρίζουν ότι παρατηρείται από την εφαρμογή του νόμου, ο κ. Φιλιππάκης αναφέρει ότι οι κρατούμενοι που πρόκειται να επιδείξουν και πάλι παραβατική συμπεριφορά, θα το κάνουν είτε αποφυλακιστούν πρόωρα είτε όταν εκτίσουν την ποινή τους στο σύνολο της.

“Το αν κάποιος από τους κρατούμενους προχωρήσει ξανά σε αξιόποινες πράξεις, σχετίζεται με το σωφρονιστικό σύστημα και όχι με το συγκεκριμένο νόμο. Δεν υπάρχουν δυστυχώς, οι δομές στις φυλακές, ώστε οι έγκλειστοι σε αυτές να αποφυλακίζονται, έχοντας σωφρονιστεί και να βγαίνουν στην κοινωνία καλύτεροι άνθρωποι.

Σε αρκετές περιπτώσεις, άτομα που αποφυλακίστηκαν, μας ζητούν να επιστρέψουν στη φυλακή, γιατί δεν έχουν πού να πάνε και τι να κάνουν έξω. Υπάρχουν οι κατ’ επάγγελμα και οι κατά τύχη κρατούμενοι”, προσθέτει ο κ. Φιλιππάκης.


“Επιφυλακτική” με το νόμο η ΕΛ.ΑΣ.

Επιφυλακτικοί ως προς τη χρησιμότητα του εν λόγω νόμου εμφανίζονται οι αστυνομικοί, οι οποίοι καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με κάθε είδους εγκληματικότητα και διαφωνούν με έναν νόμο, ο οποίος επιτρέπει ακόμη και σε ποινικούς κρατούμενους να αποφυλακιστούν πρόωρα.

Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει αύξηση της εγκληματικότητας, επισημαίνει ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου Γιώργος Πικράκης, με την εφαρμογή τέτοιων νόμων. “Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξει αύξηση της εγκληματικότητας, καθώς μεγάλο ποσοστό ποινικών κρατουμένων, που αποφυλακίστηκαν πριν εκτίσουν τη νόμιμη ποινή τους, προχωρούν ξανά σε αξιόποινες πράξεις.

Διαφωνούμε με τέτοιου είδους νόμους, διότι όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να εκτίουν στο ακέραιο την ποινή, που τους έχει επιβληθεί από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές”, προσθέτει ο κ. Πικράκης.

Πηγή: www.cretapost.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.