Νέα κορδέλα: Εγκαίνια στην Φυλακή του Μαλανδρίνου


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρος Κοντονής, επισκέφθηκε σήμερα τις Φυλακές Μαλανδρίνου, προκειμένου να εγκαινιάσει το χώρο του παιδικού επισκεπτηρίου και το ανακαινισμένο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Υπουργού Δικαιοσύνης στα 16 χρόνια λειτουργίας του σωφρονιστικού καταστήματος. Ο Υπουργός ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους των φυλακών, συνομίλησε με τους κρατουμένους και αμέσως μετά προέβη σε δηλώσεις:

«Θεωρώ ότι είναι καθήκον και υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να έχει άμεση εικόνα για το τι συμβαίνει στα σωφρονιστικά καταστήματα. Για το λόγο αυτό έχουν πυκνώσει οι επισκέψεις των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Σήμερα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα μέρα, διότι εγκαινιάσαμε στο Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου δύο δομές, οι οποίες θα λειτουργήσουν από αύριο. Η μία είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου και η δεύτερη αφορά ένα νέο χώρο συνάντησης των κρατουμένων με τα παιδιά τους, που μάλιστα έχει μορφή παιδότοπου. Αυτή τη δεύτερη δράση τη θεωρώ ιδιαίτερα σημαντική. Και οι ίδιοι οι κρατούμενοι αντιλαμβάνονται το ενδιαφέρον της πολιτείας όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους και κυρίως για τα παιδιά τους.

Χάρηκα επίσης για το γεγονός ότι από τον Αύγουστο θα λειτουργήσει το θερινό σχολείο και θα έχουμε μια δομή εκπαίδευσης για το έτος 2017-18. Αυτές οι δράσεις δίνουν στους κρατούμενους τη δυνατότητα να μην επανέλθουν σ’ έναν κόσμο εγκληματικότητας και παραβατικότητας. Διότι η μόρφωση και η εκπαίδευση, όπως λέω πάντα, είναι σταγόνες ελευθερίας, μέσα σ’ ένα περιβάλλον ανελευθερίας. Όμως, αν συνειδητοποιήσουμε τι ακριβώς παρέχεται στο χρονικό διάστημα της κράτησης –αθλητικές δράσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, τη βιβλιοθήκη που λειτουργεί- τότε μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι άνθρωποι δε θα επανέλθουν σ’ ένα καθεστώς παραβατικότητας.

Θέλω να αναφερθώ και σε κάτι άλλο: Σήμερα παραδίδουμε στο Κέντρο Υγείας Λιδωρικίου ένα ακτινολογικό μηχάνημα. Όταν πληροφορήθηκα ότι το Κατάστημα Κράτησης διαθέτει ακτινολογικό μηχάνημα, το οποίο μάλιστα δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, απόρησα τι το χρειάζεται η φυλακή. Αντιλαμβάνεστε ότι τόσα χρόνια υπήρχε ένα καθεστώς διαφθοράς που λειτουργούσε ανεξέλεγκτα μέχρι του σημείου ένα ιατρικό μηχάνημα το οποίο είχε ανάγκη η κοινωνία –επειδή προφανώς είχε πέσει κάποια μίζα- να βρίσκεται στη φυλακή και να το στερούνται οι πολίτες με τα λεφτά των οποίων αγοράστηκε. Να μη μας κάνει εντύπωση λοιπόν πώς φτάσαμε εδώ που φτάσαμε και γιατί περνάει η χώρα και κυρίως η νεολαία αυτό το Γολγοθά. Επειδή μίλησα για Γολγοθά, κάθε σταύρωση έχει και την Ανάστασή της. Και, όπως είπε χθες στη συνέντευξή του ο Πρωθυπουργός, του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει τελειώσει αυτή η ταλαιπωρία. Μετά από μια μακρά περιπέτεια και δυστυχία που επικράτησε στην ελληνική κοινωνία και την οποία πλήρωσαν όπως πάντα οι άνθρωποι του μόχθου, οι συνταξιούχοι.

Πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε, με μια απόφαση που ελέγχεται, οι έλεγχοι να μην επεκτείνονται πάνω από μία πενταετία.Αυτοί οι έλεγχοι αφορούν όσους βγάζουν χρήματα στο εξωτερικό μέσω off shore. Τα χρήματα ακολουθούν δαιδαλώδεις διαδρομές και χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποκαλυφθεί η διαδρομή τους. Επιπλέον, μέχρι το 2015, λίστες μεγαλοκαταθετών που είχε παραλάβει το ελληνικό κράτος, οι προηγούμενες κυβερνήσεις τις έχαναν και όταν αργότερα τις έβρισκαν οι έλεγχοι γίνονταν με ρυθμούς χελώνας. Είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι αυτή η περιπέτεια τελειώνει και θα ανακουφιστεί το σύνολο του ελληνικού λαού με πτώση της ανεργίας, ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και ενίσχυση των δομών που δημιουργούμε στις φυλακές σε συνθήκες κρίσης».

Τέλος, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής ευχαρίστησε τη διεύθυνση, τουςσωφρονιστικούς υπαλλήλους, το επιστημονικό προσωπικό και τους εξωτερικούς φρουρούς των φυλακών που, όπως είπε, λειτουργούν σε δύσκολες συνθήκες με αυταπάρνηση και ηρωισμό. Ο ίδιος προανήγγειλε ότι γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι εξωτερικοί φρουροί να ενταχθούν μέχρι το τέλος του έτους στο νοσηλευτικό σύστημα των στρατιωτικών νοσοκομείων.

Τον Υπουργό συνόδευσαν ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Ευτύχης Φυτράκης, η πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για το Σωφρονιστικό Σύστημα κα. Παναγιώτα Κοζομπόλη και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Συντονισμού Καταστημάτων Κράτησης κ. Παύλος Δουλάμης.


Πηγή: www.newsit.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.