Γιορτή Αγίου Φανουρίου στην Φυλακή της Κω


Πλήθος προσκυνητών συνέρρευσε για άλλη μια χρονιά στον Ιερό Ναού του Αγίου Φανουρίου που βρίσκεται εντός των Δικαστικών Φυλακών Κω, όπου τελέστηκε με τη δέουσα λαμπρότητα και επισημότητα ο καθιερωμένος πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου.

Στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελβετίας κ. Ιερεμίας ο οποίος μίλησε για τον θαυματουργό Άγιο Φανούριο και τις ελπίδες και προσδοκίες όλων να μας φανερώσει κάτι καλύτερο. Παράλληλα μας αποχαιρέτησε για φέτος ολοκληρώνοντας την περίοδο των διακοπών του στο νησί μας.

Παρόντες στον εσπερινό μαζί με τον Διευθυντή των Φυλακών Κω ήταν μεταξύ άλλων: ο Έπαρχος Γ. Χαλκιδιός, ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο Αντιδήμαρχος Θ. Μουζουράκης, η Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΒΣ Ε. Χατζηχριστοφή, οι Περιφ. Σύμβουλοι Ευρυδίκη Νάκη, Ειρήνη Σβύνου και Δ. Χαματζόγλου, ο Τοπ. Σύμβουλος Μ. Γιωργαλλής και πλήθος προσκυνητών.

Στην έξοδο, όπως κάθε χρόνο προσφέρθηκε σε κάθε προσκυνητή από ένα κομμάτι φανουρόπιτας από τα πάμπολλα τάματα που έφερναν πολλές κυρίες τιμώντας το έθιμο.

Ο Άγιος Φανούριος είναι Ιδρυματικός ναός. Βρίσκεται στον αύλειο χώρο των Δικαστικών Φυλακών Κω. Καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς απαγορεύεται η πρόσβαση και η φωτογράφιση της εκκλησίας. Την παραμονή, όμως, και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου στις 26 και 27 Αυγούστου, ανοίγουν οι πόρτες των φυλακών και χιλιάδες πιστοί συρρέουν στον εσπερινό και τη λειτουργία.

Παραμονή του Αγίου Φανουρίου πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον εσπερινό στο εκκλησάκι των φυλακών της Κω χωροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Ελβετίας κ.κ. Ιερεμία

Πότε ακριβώς χτίστηκε το εκκλησάκι δε γνωρίζω, σίγουρα όμως λίγο μετά τις φυλακές, που άρχισαν να χτίζονται το 1937 επί Ιταλοκρατίας. Ούτε γνωρίζω γιατί επιλέχθηκε ο Άγιος Φανούριος για τις φυλακές και τους κρατούμενους. Ίσως, προφανώς, για να τους «φανερώσει» την ελευθερία τους.Πηγή: www.aegeannews.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.