Κρατούμενοι με ελλιπή περίθαλψη στις φυλακές Χανίων


Η ελλιπής ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις φυλακές έρχεται στην επικαιρότητα με αφορμή τον θάνατο κρατουμένου στο Κατάστημα Κράτησης “Κρήτη 1” στα Χανιά.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι το Κατάστημα Κράτησης που λειτουργεί στην Αγιά διαθέτει μόνο πρωινή βάρδια γιατρού, δεν έχει εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σε ρόλο τραυματιοφορέων βρίσκονται οι ίδιοι οι κρατούμενοι. Επιπλέον, δεν διαθέτει ασθενοφόρο, μολονότι τον επόμενο χρόνο ο αριθμός των κρατουμένων αναμένεται να φτάσει τους 600 από τους 450 περίπου που υπάρχουν σήμερα! Ετσι, αν χρειαστεί μεταφορά κρατούμενου στο Νοσοκομείο, καλείται ασθενοφόρο από τα Χανιά.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στα “Χανιώτικα νέα” ο διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης, Γιάννης Κλαπάκης.

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κλαπάκης, «το ιατρείο λειτουργεί μόνο τις πρωινές ώρες. Τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα παραμένουμε χωρίς γιατρό. Δεν έχουμε νοσηλεύτρια. Δεν έχουμε καθόλου εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Εχουμε πάρει δύο ανειδίκευτες νοσηλεύτριες».

Ο ίδιος θεωρεί απαραίτητο να καλύπτονται όλες οι βάρδιες «με νοσηλευτικό προσωπικό» καθώς, όπως αναφέρει, «υπάρχουν απογεύματα και βράδια που οι κρατούμενοι μπορούν να ζητήσουν κάποια φάρμακα και δυστυχώς δεν μπορούμε να τους τα παρέχουμε. Επίσης, δεν μπορούμε στις πτέρυγες να έχουμε όλων των ειδών τα φάρμακα. Εχουμε μόνο τα άκρως απαραίτητα. Ετσι τα απογεύματα αναγκαζόμαστε, αν παρουσιάσει κάποιος κρατούμενος πρόβλημα υγείας, να τον μεταφέρουμε στο Νοσοκομείο. Θα μπορούσαμε και να μην τον είχαμε μεταφέρει αν είχαμε γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό».

Ο κ. Κλαπάκης επισημαίνει επίσης ότι θα έπρεπε η φυλακή «να καλύπτεται όλο το 24ωρο με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Θα έπρεπε επίσης στη φυλακή να υπάρχει μονίμως ασθενοφόρο για τα επείγοντα περιστατικά».ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

Για το περιστατικό με τον θάνατο του κρατούμενου, ο διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης αναφέρει ότι ήταν υπήκοος Ρουμανίας ηλικίας 63 ετών, αγνώστου διαμονής στην Ελλάδα και χωρίς συγγενείς. Είχε συλληφθεί στον Πειραιά και την περασμένη Δευτέρα μεταφέρθηκε στις φυλακές στην Αγιά για να εκτίσει ποινή οχτώ μηνών.

Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Κλαπάκη, ο 63χρονος «δεν είχε ιατρικό φάκελο. Δεν είχαμε το ιστορικό του. Ιστορικό κρατουμένων έχουμε μόνον όταν έρχονται από άλλες φυλακές που ήδη έχει συσταθεί ιατρικός φάκελος. Στις 4 του μηνός τον είδε η γιατρός της φυλακής για να δημιουργήσει ιατρικό φάκελο. Ο κρατούμενος κατά δήλωση της γιατρού δεν ανέφερε προβλήματα καρδιάς αλλά μόνο για τη μέση του».

Προχθές Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, «αναφέρθηκε από την πτέρυγα όπου διέμενε ο κρατούμενος ότι έχασε τις αισθήσεις του ενώ συνομιλούσε με ένα συγκρατούμενό του πάλι υπήκοο Ρουμανίας.
Οι τραυματιοφορείς κρατούμενοι των φυλακών (οι κρατούμενοι εκτελούν χρέη τραυματιοφορέων συνοδεία υπαλλήλων) τον μετέφεραν στο ιατρείο της φυλακής και έγινε προσπάθεια να επαναφερθούν οι αισθήσεις του».

Ομως, το καρδιογράφημα έδειξε ότι ήταν νεκρός και στο Νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Πηγή: http://www.haniotika-nea.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.