Αντιπολιτευτικά πυρά για τις αλλαγές στο νόμο Παρασκευόπουλου


Την απουσία ρητής εξαίρεσης καταδικασθέντων για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ή εγκληματικές οργανώσεις από τη δυνατότητα χρήσης των ευεργετικών διατάξεων για υπό όρους απόλυση, επεσήμανε η αντιπολίτευση μιλώντας για οριζόντιες απολύσεις κρατουμένων και κίνδυνο της δημόσιας ασφάλειας.

Τα πυρά της αντιπολίτευσης συγκέντρωσε η τροπολογία του Υπουργού Δικαιοσύνης περί παράτασης για έναν επιπλέον χρόνο και αλλαγές του λεγόμενου «νόμου Παρασκευόπουλου» για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων, κατά τη συζήτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κοινή συνισταμένη της σφοδρής κριτικής ήταν ότι πρόκειται για αποσπασματικό μέτρο με μοναδικό κριτήριο την αποσυμφόρηση των φυλακών, που οδηγεί σε οριζόντιες απολύσεις χωρίς την εξέταση της προσωπικότητας των καταδικασθέντων και τον κίνδυνο επανάληψης του αδικήματος, ενώ δεν εξαιρεί από τη δυνατότητα χρήση των ευεργετικών διατάξεων καταδικασθέντες για σοβαρά κακουργήματα.

«Αφήνετε εκτός πεδίου εξαιρέσεων σοβαρά ποινικά αδικήματα. Είναι απλώς μία ad hoc αποσυμφόρηση που κάνει οριζόντιες απολύσεις από τις φυλακές, ενώ υπάρχει μία νοσηρή κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με παρεμβάσεις για τα μάτια του κόσμου κι από κάποιους που θέλουν να εκμεταλλευτούν την ανάγκη των κρατουμένων προς χάρη κάποιων ψήφων», σημείωσε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Εξίσου δριμεία ήταν η κριτική που άσκησε και ο Μάκης Βορίδης από τη ΝΔ, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. «Καταδικασμένος για εμπορία ναρκωτικών σε ισόβια; Α, όχι. Αυτός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ευεργετικές διατάξεις. Καταδικασμένος σε ισόβια για απάτη κατά του δημοσίου; Α, όχι. Εγκληματικές και τρομοκρατικές οργανώσεις; Έξω. Δηλαδή τρομοκράτης που τον ρωτάνε “έκανες φόνους. Μετανόησες”; Και πει “όχι καθόλου και θα συνεχίσω;”. Έξω αποφυλακίζεται. Αυτές είναι οι ρυθμίσεις σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για ένα ακόμα αποσπασματικό νομοθέτημα που θα αποσυμφορήσει τα σωφρονιστικά καταστήματα μόνο τεχνητά, έκανε λόγο ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, ενώ τον προβληματισμό του για την απουσία ρητής εξαίρεσης από τη χρήση των ευεργετημάτων για καταδικασθέντες για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, εξέφρασε ο Σπύρος Δανέλλης από το Ποτάμι.

Πηγή: www.skai.gr

 

Share on Google Plus
Από το Blogger.