Χρυσές Business για τις ιδιωτικές φυλακές στις ΗΠΑ


Ενθουσιασμένοι είναι οι επενδυτές για τον κλάδο των ιδιωτικών φυλακών στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς αναμένεται έκρηξη δραστηριότητας σύμφωνα με τα σχέδια και τις εξαγγελίες του Τραμπ. 

Όπως δημοσιεύει σε ρεπορτάζ του και το Spiegel, σε πρόσφατη έκθεση αναλυτών της Deutsche Bank, η τράπεζα δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι πολύ αισιόδοξη όσον αφορά τις προοπτικές δύο αμερικανικών εταιρειών για τις οποίες εξέδωσε και συστάσεις «αγοράς». Αυτές οι εταιρείες είναι η CoreCivic (CXW) και η GEO Group, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες ιδιωτικών φυλακών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι αυστηρές πολιτικές νόμου και τάξης του Τραμπ, οι οποίες μέχρι στιγμής είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των συλλήψεων των ύποπτων παράνομων αλλοδαπών, ενισχύουν την αισιοδοξία μας», ανέφερε ο αναλυτής της Deutsche Bank, Kevin McVeigh στην έκθεση, επισημαίνοντας ότι, χάρη στην αυξημένη προστασία των συνόρων με το Μεξικό, οι επενδυτές θα μπορούσαν τώρα να ελπίζουν σε υψηλότερες αποδόσεις.

Το BOP (Ομοσπονδιακό Γραφείο Φυλακών) και το ICE (Μετανάστευση και Τελωνειακή επιβολή) υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν επιπλέον 12.000 κρεβάτια φυλακών στον προϋπολογισμό του 2018, μια εξέλιξη που θα ωφελήσει τις ιδιωτικές φυλακές.

Ακόμη όμως και πριν από τις παραβάσεις των εικαζόμενων παράνομων μεταναστών, στις ΗΠΑ φυλακίστηκαν περισσότεροι άνθρωποι από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Το 2015, οι ΗΠΑ κατείχαν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού κρατούμενων, παρότι έχουν μόνο το 5% του πληθυσμού της Γής, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Σήμερα, περίπου 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα - και περίπου το ένα δέκατο από αυτούς κρατούνται σε ιδιωτικές, κερδοσκοπικές φυλακές, καθώς τα δημόσια σωφρονιστικά ιδρύματα είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Η καταναγκαστική εργασία που προσφέρουν οι κρατούμενοι στις ιδιωτικές φυλακές έχει χαρακτηριστεί από τους επικριτές ως μια μορφή σύγχρονης δουλείας, τόσο λόγω των άθλιων συνθηκών όσο και επειδή το 56% των κρατούμενων είναι μαύροι ή Λατίνοι. Η καταναγκαστική εργασία που προσφέρουν οι κρατούμενοι στην καλύτερη των περιπτώσεων αμείβεται με 1,25 δολάρια την ώρα, δηλαδή μόλις 10 δολάρια το 8ωρο.


«Δώρα» στους Ρεπουμπλικάνους, άνοδος των μετοχών

Τον Αύγουστο του 2016, λίγους μήνες πριν την εκλογή Τραμπ, το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι θα άρχιζε να εγκαταλείπει σταδιακά τις ιδιωτικές φυλακές, περιγράφοντάς τις ως λιγότερο ασφαλείς, με δυσανάλογη βία. ακόμη και θανάτους και ως κακής ποιότητας υποκατάστατο εκείνων που διαχειρίζεται άμεσα το κράτος ενώ ταυτόχρονα δεν απέφεραν σημαντικές μειώσεις εξόδων στο κράτος.

Σε μία κίνηση που χαιρετίστηκε από οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων και μακροχρόνιους κριτικούς του συστήματος κερδοσκοπικών φυλακών, το υπουργείο είπε ότι σκόπευε να αφήσει τα συμβόλαια διαχείρισης των φυλακών από ιδιώτες να λήξουν ή να τα περιορίσει σε επίπεδο που συμφωνεί με τις πρόσφατες μειώσεις στον αριθμό φυλακισμένων στις ΗΠΑ.

Όμως η κυβέρνηση του Τραμπ ανέτρεψε αυτήν την πολιτική. Λίγο καιρό αργότερα, ζητήθηκε από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να επιβάλλουν στο μέλλον τις πιο σκληρές πιθανές καταδίκες κατά των υπόπτων εγκληματικών πράξεων - καταδίκες που ο Ομπάμα είχε επιδιώξει να εξαλείψει, ιδιαίτερα για τα μη βίαια αδικήματα περί ναρκωτικών.

Δεν είναι μόνο οι εταιρείες που είναι ευχαριστημένες από αυτήν τη «χρυσή εποχή» για τις ιδιωτικές φυλακές, όπως την περιέγραψε το CNN. Η Deutsche Bank αφιέρωσε την πρώτη ερευνητική έκθεσή της στους ηγέτες της βιομηχανίας των φυλακών, CoreCivic και GEO. Περιέλαβε και τη σύσταση «αγορά», λόγω «πιθανής έκρηξης κρεβατιών». Με άλλα λόγια, λόγω προοπτικής αύξησης των κρατουμένων.

Αρκετοί βασίζονται επίσης σε μια έκρηξη κρατουμένων. Η GEO, για παράδειγμα, είναι «καλά τοποθετημένη για νέες συμβάσεις, ιδιαίτερα με ομοσπονδιακές υπηρεσίες των Η.Π.Α.», έγραψε η τράπεζα της Wall Street JPMorgan Chase σε ερευνητικό σημείωμα τον Ιούλιο. Οι μετοχές της είναι «ελκυστικές», πρόσθετε, επειδή οι νέες πολιτικές του Τραμπ «πιθανόν θα οδηγήσουν σε αύξηση των πληθυσμών των ομοσπονδιακών φυλακών και των απαγορεύσεων μετανάστευσης».

Η JPMorgan προειδοποίησε και για αρνητικά συμβάντα, όπως ταραχές και ξεσηκωμούς κρατουμένων, αγωγές που σχετίζονται με τα πολιτικά δικαιώματα των φυλακισμένων ή την σεξουαλική κακή μεταχείριση εναντίον φυλακισμένων. Αλλά πρόσθεσε ότι η ασφάλιση της εταιρείας θα κάλυπτε τα πάντα.

Η CoreCivicΑ κατατάσσεται ως Real Estate Investment Trust (REIT). Μεταξύ των θεσμικών επενδυτών της εταιρείας είναι μεγάλες εταιρίες της Wall Street όπως οι Vanguard, BlackRock και Fidelity. Οι μετοχές της CoreCivic, οι οποίες έκλεισαν στα 14,19 δολάρια την ημέρα πριν από τις εκλογές, έκτοτε έφτασαν στα 27 δολάρια, σχεδόν διπλασιάζοντας την αξία τους. Η GEO σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας της μετοχής της, αυξάνοντας από 10,62 δολάρια σε 27 δολάρια, μια άνοδο κατά 150%.

Γνωστή ως Corrections Corporation of America όταν ιδρύθηκε το 1983, η εταιρεία έχει αποτελέσει αντικείμενο συχνών επικρίσεων. Πέρυσι, η εταιρεία είχε έσοδα ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων με περισσότερες από 70 φυλακές και 70,000 φυλακισμένους. Τα περιστατικά βίας που καταγράφηκαν στις φυλακές της είναι επίσης πολλά. Στο κέντρο κράτησης Eloy στην Αριζόνα μόνο, υπήρχαν 15 θάνατοι μεταξύ 2003 και 2015, συμπεριλαμβανομένων πέντε αυτοκτονιών. Χαρακτηρίστηκε ως το «πιο θανατηφόρο κέντρο κράτησης μεταναστών», από την εφημερίδα «Arizona Republic».

Οι εταιρείες φαινόταν να έχουν επίγνωση του κέρδους που η εκλογή του Trump θα μπορούσε να τους φέρει. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, η CoreCivic δώρισε 254.000 δολάρια στους Ρεπουμπλικάνους και προσέφερε επιπλέον 250.000 δολάρια για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Τραμπ. Ο όμιλος GEO δαπάνησε ακόμη περισσότερο, προσφέροντας 1,1 εκατομμύρια δολάρια στους Ρεπουμπλικάνους.


Σύγχρονη δουλεία

Η ιδιωτικοποίηση του αμερικανικού σωφρονιστικού συστήματος δεν είναι βέβαια καινούργια ιστορία. Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά παλιά, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν, και συνεχίστηκε απ' τον διάδοχό του, τον Μπους τον πρεσβύτερο. Έφτασε όμως στο αποκορύφωμά της τη δεκαετία του '90 από τις κυβερνήσεις Κλίντον, οι οποίες περικόπτοντας διαδοχικά τον αριθμό των ομοσπονδιακών δημόσιων υπαλλήλων ανάγκασαν το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναθέσει σε ιδιώτες εργολάβους τον εγκλεισμό των παράνομων μεταναστών σε ιδιωτικές φυλακές και τη φρούρηση επικίνδυνων κρατουμένων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η ιδιωτικοποίηση των αμερικανικών φυλακών έχει εντατικοποιηθεί. Ένα κύμα επιθετικών εξαγορών δημόσιων σωφρονιστικών ιδρυμάτων από ιδιωτικές εταιρείες αναδεικνύει το μέγεθος μιας αγοράς εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εταιρείες ιδιωτικών φυλακών λαμβάνουν από το κράτος ένα στάνταρ εγγυημένο ποσό για κάθε κρατούμενο, ανεξάρτητα από το πόσο πραγματικά κοστίζει η συντήρησή του. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η ομοσπονδιακή υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων πληρώνει την CCA 90 δολάρια την ημέρα για κάθε κρατούμενο των φυλακών της. Όπως λέει ο Russell Boraas, διευθυντής ιδιωτικής φυλακής στη Βιρτζίνια, «το μυστικό για χαμηλό λειτουργικό κόστος είναι να διατηρείς τον ελάχιστο αριθμό φρουρών για το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό κρατουμένων».

Στις φυλακές της εταιρείας CCA οι κρατούμενοι μπορούν να δουν τις ποινές τους να μειώνονται λόγω «καλής συμπεριφοράς», αλλά για κάθε παράβαση που χρεώνονται τιμωρούνται με έξτρα 30 ημέρες φυλάκισης -πράγμα που σημαίνει περισσότερα έσοδα.

Η Huffington Post είχε αποκαλύψει επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Harley G. Lappin, προς τους κυβερνήτες 48 πολιτειών, με την οποία τους προσφέρει 250 εκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει τις φυλακές τους. «Είναι μια ευκαιρία για τις ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές να εξετάσουν τα οφέλη μιας σύμπραξης με τους ιδιώτες στον τομέα του σωφρονιστικού συστήματος», έγραψε στην επιστολή του ο Lappin.Η CCA δεν χρησιμοποιεί φυσικά τα κέρδη της μόνον για να συντηρεί φυλακές και κρατούμενους. Δαπανά συγχρόνως ένα γενναίο μερίδιο για τη χρηματοδότηση των λόμπι που περικυκλώνουν το Κογκρέσο. Τι ζητάει από το Κογκρέσο; Αυστηρότερους ποινικούς νόμους, που θα εξασφαλίζουν ότι τα κελιά της θα γεμίζουν ευκολότερα -και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- από κρατούμενους…

Οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων και υπεράσπισης πολιτικών ελευθεριών στη Αμερική στέκονται σε μια ξεκάθαρη διαπίστωση. Ενώ οι εγκληματικές ενέργειες μειώνονται, ο αριθμός των κρατουμένων αυξάνεται. Η εξήγηση είναι απλή. Οι ιδιωτικές φυλακές αποτελούν μια τεράστια δεξαμενή δωρεάν εργατικής δύναμης.

Τουλάχιστον 37 πολιτείες έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση της εργατικής δύναμης των κρατουμένων από εταιρείες που εγκαθιστούν παραγωγικές δραστηριότητές τους εντός των φυλακών.

Ενδεικτική είναι η προτροπή πρώην πολιτειακού βουλευτή του Όρεγκον, του Κέβιν Μάνιξ, στην εταιρεία αθλητικών ειδών Nike να μεταφέρει την παραγωγή της από την Ινδονησία στην πολιτεία του, λέγοντας: «Θα απαλλαγείτε από τα έξοδα μεταφοράς, σας προσφέρουμε ανταγωνιστική εργατική δύναμη από τις φυλακές μας».

Πηγή: www.tvxs.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.