Δ. Κουφοντίνας, από την απομόνωση στην ελευθερία


Αναδημοσίευση από www.kathimerini.gr


Λίγο μετά τη 1 μ.μ. της Τετάρτης, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπήκε στο μικρό γραφείο που συνεδρίαζε το τριμελές συμβούλιο φυλακών. Εκεί, η κοινωνική λειτουργός των φυλακών, ο διευθυντής και ένας εισαγγελέας άκουσαν από τον ίδιο τους λόγους για τους οποίους ζητούσε άδεια. Λίγο μετά τις 2 μ.μ. επέστρεψε στο κελί του. Δεν του είχαν ανακοινώσει ακόμα την απόφασή τους, αλλά τίποτα στην ακρόαση δεν έδειχνε πως θα δινόταν η άδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το απόγευμα ο Κουφοντίνας δέχθηκε μια επίσκεψη στο κελί του από τη διεύθυνση και τότε έμαθε με έκπληξη τα νέα: Το επόμενο πρωί θα έβγαινε με 48ωρη άδεια. Από την απομόνωση στην ελευθερία.

Το καλοκαίρι του 2002, οι συλληφθέντες για συνολικά 27 δολοφονίες είχαν τοποθετηθεί στα κελιά με το σομόν χρώμα. Ειδικά διαμορφωμένα για μέγιστη ασφάλεια, χωρίς τηλεόραση ή ραδιόφωνο, χωρίς καν πρίζες και με φως που ρυθμιζόταν εξωτερικά από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Στόχος ήταν –έλεγαν τότε οι αρμόδιοι– οι κρατούμενοι να βρίσκονται σε πλήρη απομόνωση. Οι συνθήκες αυτές κράτησαν, όμως, λίγους μήνες και σύντομα οι κρατούμενοι βρέθηκαν σε κανονικά κελιά.


Εξι έγκλειστοι

Από τα δεκατέσσερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, σήμερα μόνο έξι παραμένουν έγκλειστα. Οι Γιωτόπουλος, Κουφοντίνας και Κωστάρης στις φυλακές Κορυδαλλού, ο Τζωρτζάτος σε αγροτική φυλακή, ο Χριστόδουλος Ξηρός στη Θεσσαλονίκη και ο αδερφός του Σάββας στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού. Ολοι οι υπόλοιποι, ακόμα και αυτοί που είχαν καταδικαστεί με ποινές που ξεπερνούσαν τα 20 χρόνια κάθειρξη, έχουν αποφυλακιστεί.

Μέχρι και την περασμένη Πέμπτη, Κουφοντίνας, Γιωτόπουλος και Σάββας Ξηρός ήταν οι μόνοι που δεν είχαν λάβει άδεια. Οι υπόλοιποι είχαν αρχίσει να βγαίνουν ύστερα από οκτώ χρόνια εγκλεισμού. Ο Χριστόδουλος Ξηρός λόγω πειθαρχικών για τη συμπεριφορά του στη φυλακή –έβαλε φωτιά στο κελί του διαμαρτυρόμενος για τις συνθήκες κράτησης– είχε καθυστερήσει να βγει δύο επιπλέον χρόνια. Παρά τα κείμενα που κατά καιρούς δημοσίευε για «μάχη στον δρόμο», ξεκίνησε και εκείνος να βγαίνει τον Σεπτέμβριο του ’12. Βγήκε άλλες πέντε φορές, μέχρι που την Πρωτοχρονιά του 2014 πήρε οκταήμερη ήμερη άδεια και δεν επέστρεψε.

Οταν διαπιστώθηκε πως είχε αποδράσει, τζιπ της Αντιτρομοκρατικής πέρασαν την πύλη της Κεντρικής Αποθήκης Υλικού Φυλακών Κορυδαλλού και ο Κωστάρης μεταφέρθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο ημιυπόγειο κελί των γυναικείων φυλακών, ενώ κόπηκαν «μέχρι νεωτέρας» και οι άδειες σε όσους έπαιρναν.

Ο Ξηρός –καταλάβαιναν και οι ίδιοι οι κρατούμενοι– είχε αλλάξει τα δεδομένα για όλους. Ενα χρόνο μετά την απόδρασή του, ο Κουφοντίνας και οι άλλοι τρεις κρατούμενοι της 17Ν μεταφέρθηκαν στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού. Εκεί, σωφρονιστικοί υπάλληλοι τον θυμούνται να διαβάζει βιβλία, να μην έχει μεγάλη επαφή με συγκρατούμενους του, αλλά να παρακολουθεί την επικαιρότητα και συχνά να παρεμβαίνει με διάφορα άρθρα ακόμα και tweets (λέει πως γίνονται μέσω τρίτου) όπως π.χ. όταν ανακοίνωσε πως στηρίζει το «Οχι» στο δημοψήφισμα. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε εκδοθεί και βιβλίο του (στο οποίο δεν δηλώνει μεταμέλεια για κάποια από τις πράξεις του).

Με τον ερχομό της νέας κυβέρνησης και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ο Κουφοντίνας αιτήθηκε να μεταφερθεί στις φυλακές ανηλίκων του Αυλώνα. Στα τέλη Ιουλίου έγινε δεκτό το αίτημά του αλλά από τον Αυλώνα εξέφρασαν (και γραπτώς) αντιρρήσεις προς το υπουργείο.

Οι λόγοι –έγραψαν– είχαν να κάνουν με την ασφάλεια και καλή λειτουργία των φυλακών. Σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες της «Κ», ένας από τους βασικούς τους προβληματισμούς ήταν πως ο Κουφοντίνας θα προσπαθούσε σύντομα να πάρει άδεια και δεν ήθελαν να διαχειριστούν εκείνοι την... καυτή πατάτα. Ολοι γνωρίζουν, άλλωστε, πως οι αποφάσεις για τέτοια αιτήματα έχουν πάντα μια ανεπίσημη αλλά σαφή έγκριση από το υπουργείο.


Και νέα μεταφορά

Μη θέλοντας τότε να δημιουργηθεί επικοινωνιακό θέμα, μετέφεραν τον Κουφοντίνα πίσω στον Δομοκό και από εκεί στον Κορυδαλλό. «Δεν άντεξαν ούτε πέντε ημέρες στις πιέσεις» θα σχολιάσει εκείνος για την ηγεσία του υπουργείου, φεύγοντας από τον Αυλώνα. Πίσω στον Κορυδαλλό συνέχιζε να καταθέτει αιτήματα για άδεια. Του τα απέρριπταν με το σκεπτικό ότι «δεν παρέχει εχέγγυα καλής χρήσης της αδείας» ή ότι «δεν εκδήλωσε μεταστροφή και μεταμέλεια, ούτε αποκήρυξε τη δράση του».

Την περασμένη Τετάρτη στο συμβούλιο ο Κουφοντίνας είπε ακριβώς τα ίδια που είχε πει και όλες τις άλλες φορές, όμως το επόμενο πρωί, λίγο μετά τις 12, βγήκε με την πρώτη του άδεια. Τα μόνα που είχαν αλλάξει από τις προηγούμενες φορές ήταν ο εισαγγελέας αλλά και το σκεπτικό πως τελικά είναι παράνομο να ζητάει κανείς από τον κατηγορούμενο τη μετάνοια.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το νέο σκεπτικό βασίζεται σε ειδική έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2008 με τίτλο «Τακτικές Αδειες Κρατουμένων». Ειδικός επιστήμονας και συντάκτης εκείνης της έκθεσης ο σημερινός γ.γ. του υπουργείου κ. Ε. Φυτράκης.

Πηγή: www.kathimerini.gr / Μαριάννα Κακακουνάκη
Share on Google Plus
Από το Blogger.