Καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του δικαιώματος σε ταχεία εξέταση της νομιμότητας προσωρινής κράτησης


Την καταδίκη της Ελλάδας για παραβίαση του δικαιώματος στην ταχεία εξέταση της νομιμότητας της κράτησης, καθώς και τη δυνατότητα παράστασης ενώπιον δικαστικού συμβουλίου αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η υπόθεση αφορά στην εξέταση αιτήματος που υπέβαλε ο Π.Σ., Έλληνας υπήκοος, κατά της απόφασης με την οποία διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.

Συγκεκριμένα, ο Π.Σ. συνελήφθη στις 23 Νοεμβρίου 2011 και κρατήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στις 28 Νοεμβρίου ο ανακριτής διέταξε την προσωρινή κράτησή του, ενώ στις 2 Δεκεμβρίου ο Π.Σ. άσκησε προσφυγή κατά του εντάλματος του ανακριτή ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, αιτούμενος την ταχεία εξέταση του αιτήματός του.
Στις 19 Δεκεμβρίου, ο εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη του αιτήματος του Π.Σ., με το Συμβούλιο να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Εισαγγελέα και να απορρίπτει το αίτημα στις 5 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο έκρινε ότι η προσωρινή κράτηση του Π.Σ. έπρεπε να συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις για την ενοχή του, ότι είχε προηγούμενες καταδίκες για τα αδικήματα της απάτης και της κλοπής και ότι τα προβλήματα υγείας που ανέφερε θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν όσο βρισκόταν υπό κράτηση.

Στις 3 Φεβρουαρίου 2012 ο Π.Σ. υπέβαλε εκ νέου αίτηση για την άρση του μέτρου της προσωρινής κράτησης υπό όρους.

Στις 3 Απριλίου 2012, το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτό το αίτημά του με τον Π.Σ. να αφήνεται ελεύθερος.

Βασιζόμενος στο άρθρο 5 § 4 της ΕΣΔΑ (δικαίωμα για ταχεία εξέταση της νομιμότητας της κράτησης), ο Π.Σ. προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ισχυριζόμενος ότι το δικαστικό συμβούλιο δεν εξέτασε την αίτηση κατά της προσωρινής κράτησής του "ταχέως", ενώ δεν του δόθηκε η δυνατότητα να εμφανιστεί ενώπιόν του.

Το ΕΔΔΑ έκρινε ότι πράγματι υπήρξε παραβίασης του άρθρου 5 παρ. 4 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, επιδικάζοντας το ποσό των 3.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη και 1.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα εδώ.

Πηγή: www.lawspot.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.