Έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Γυναίκες στις Φυλακές

Σε θέματα που αφορούν τις γυναίκες στις φυλακές αναφέρεται ενδιάμεσο ενημερωτικό σημείωμα της Επιτροπής (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης που δόθηκε αυτές τις ημέρες στην δημοσιότητα .

Τα θέματα που καλύπτει η Επιτροπή στο ενημερωτικό σημείωμα είναι η κατάλληλη διαμονή σε μονάδες μόνο για γυναίκες με επαρκή πρόληψη από πιθανές παρενοχλήσεις, ίση πρόσβαση στις δραστηριότητες, επαρκής υγιεινή και υγειονομική περίθαλψη, φροντίδα προ και μετά τον τοκετό, φροντίδα παιδιών που γεννιούνται στη φυλακή, δυνατότητα παραμονής με των μικρών παιδιών με τη μητέρα στη φυλακή με πρόσβαση σε προσχολικές δομές, διαχείριση της ομαλής μεταβίβασης του παιδιού από τη διαμονή στη φυλακή σε προσχολική ηλικία στην κοινωνία, στελέχωση και κατάρτιση των φυλακών και του προσωπικού των φυλακών με ευαισθησία στο φύλο, διεξαγωγή σωματικής έρευνας με ευαισθησία στο φύλο, επικοινωνία με τον έξω κόσμο και δυνατότητα επίσκεψης από μέλη της οικογένειας. 

Επίσης γίνεται αναφορά στην Ελλάδα σχετικά με τη «διεξαγωγή σωματικής έρευνας των κρατούμενων και συμπεριφορές εκφοβισμού εκ μέρους των φυλάκων». 

Η Επιτροπή υπενθυμίζει στις αρμόδιες διευθύνσεις των φυλακών πως πρέπει να αποφεύγονται «η λεκτική κατάχρηση και ο εκφοβισμός των κρατουμένων». Γενικότερα καλούνται οι αρχές να προστατεύουν τους φυλακισμένους από εσωτερικές διαμάχες μεταξύ τους και τυχόν τραυματισμούς λόγω σωματικής βίας. Γι’ αυτόν τον σκοπό, όπως υπογραμμίζεται, θα πρέπει το προσωπικό να αναφέρει τέτοια συμβάντα και να είναι εκπαιδευμένο ώστε να μπορεί να διαχειριστεί περιστατικά τέτοιας εμβέλειας. 

Τέλος ζητάει από τις διευθύνσεις των φυλακών να υπάρχει πρωτόκολλο ιατρικής εξέτασης των κρατούμενων έπειτα «από κακομεταχείριση ή ισχυρισμό κακομεταχείρισης», το οποίο να διατίθεται στον κρατούμενο ή στον δικηγόρο του. 

Να μην υπάρχει υποστελέχωση σωφρονιστικού προσωπικού, οι σχέσεις μεταξύ προσωπικού και κρατούμενων θα πρέπει να είναι ισορροπημένες ώστε να διασφαλίζουν την ασφάλεια όλων (προσωπικού και κρατουμένων), αναφέρεται στην έκθεση. 

Πηγή: www.coe.int
Share on Google Plus
Από το Blogger.