«Σηκώνουν τα χέρια ψηλά» οι σωφρονιστικοί: Στις φυλακές Κορυδαλλού κυριαρχεί ο φόβος!


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Σπύρος Καρακίτσος, περιγράφει στο ΘΕΜΑ 104,6 το επεισόδιο με το μαστίγωμα σωφρονιστικού υπαλλήλου: «Απειλήθηκε με μαχαίρι και ξυλοκοπήθηκε με ένα μαστίγιο από καλώδια»

"Ήταν ένα ακόμη περιστατικό βίας" είπε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας Σπύρος Καρακίτσος, αναφερόμενος στον ξυλοδαρμό συναδέλφου του στις φυλακές Κορυδαλλού από τρεις Αλβανούς κρατούμενους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ένα αυτοσχέδιο μαστίγιο από καλώδιο, αφού πρώτα τον απείλησαν με μαχαίρι. 


"Έγινε μια έρευνα σε ένα κελί και βρέθηκαν κάρτες κινητού τηλεφώνου και άλλα αντικείμενα που απαγορεύονται τα οποία κατασχέθηκαν από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Την επόμενη ημέρα που ο ίδιος επικεφαλής υπαρχιφύλακας είχε βάρδια, ειδοποιήθηκε από τον Τοποθέτη ότι σε ένα κελί της Γ' πτέρυγας οι κρατούμενοι δεν έμπαιναν μέσα για να γίνει η καταμέτρηση. Όταν πήγε ο συνάδελφός μας εκεί απειλήθηκε με μαχαίρι και ξυλοκοπήθηκε με ένα μαστίγιο από καλώδια" είπε ο κ. Καρακίτσος. 


Αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό βίας στις φυλακές, αλλά, όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, υπάρχει διάχυτος φόβος για να προχωρήσουν οι συνάδελφοί του σε καταγγελίες. 
"Ο φόβος είναι ένα χαρακτηριστικό που κυριαρχεί στις φυλακές και ιδίως στον Κορυδαλλό ως απόρροια της κατάστασης που επικρατεί μέσα στη φυλακή, την οποία κάποιοι προσπάθησαν να ωραιοποιήσουν το περασμένο διάστημα. Δυστυχώς, όμως, είναι τέτοια τα περιστατικά που βιώνουμε στο πετσί μας μέσα στη φυλακή εργαζόμενοι και κρατούμενοι σχεδόν καθημερινά, που η εικόνα αυτή αποδομείται. Σε ποια άλλη φυλακή, σε ποια άλλη δουλειά, σε ποια υπηρεσία κάποιος πάει να βγάλει το μεροκάματο του και μαστιγώνεται;" διερωτήθηκε ο Σπύρος Καρακίτσος, μιλώντας στην εκπομπή "Εντός ΘΕΜΑτος" με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη. 

Το επικίνδυνο αυτό περιστατικό δεν έγινε αμέσως γνωστό και, όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Καρακίτσος, υπήρξε προσπάθεια να κρατηθεί μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. "Το μάθαμε από τον ηλεκτρονικό Τύπο. Ούτε εγώ, που μπορώ να έχω μια παραπάνω πληροφόρηση ως πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων, δεν γνώριζα ότι συνέβη αυτό το περιστατικό. Πιστεύω ότι δεν ήταν ενήμερο ούτε το υπουργείο Δικαιοσύνης με όσα αναφέρουν στο δελτίο Τύπου. Το όλο περιστατικό αποσιωπήθηκε" σημείωσε ο κ. Καρακίτσος, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή "υπάρχει εισαγγελική έρευνα σε εξέλιξη, η οποία θα ρίξει άπλετο φως". 

Ωστόσο, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για την καθυστέρηση ενημέρωσης του υπουργείου Δικαιοσύνης και των εισαγγελικών αρχών. "Αν ένας υπάλληλος φοβάται να κάνει την αναφορά για ένα σοβαρότατο περιστατικό φανταστείτε για απλά καθημερινά περιστατικά που συμβαίνουν, γιατί δεν είναι μια ωραία ατμόσφαιρα η φυλακή, δεν περνάμε ωραία, δεν θα γίνεται απολύτως τίποτα. Αυτή είναι η απόλυτη ζουγκλοποίηση της κοινωνίας μέσα στη φυλακή. Είναι ντροπή για την κοινωνία να υπάρχει τέτοιο πράγμα". 

Εμφανίστηκε βέβαιος ο πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων ότι η βία στις φυλακές δεν θα σταματήσει εδώ: "Σας λέω ότι θα επεκταθούν τα επεισόδια. Είμαστε σε ένα βούρκο που κινείται δεξιά και αριστερά". 

Στο ερώτημα αν τέτοιου είδους περιστατικά θα είχαν αποφευχθεί αν λειτουργούσαν οι φυλακές τύπου Γ' ο κ. Καρακίτσος απάντησε ότι "οι φυλακές τύπου Γ' δεν λειτούργησαν ποτέ. Ακόμα όμως κι αν λειτουργούσαν ήταν ένα φοβερό λάθος. Σας θυμίζω ότι ο αρχιφύλακας αυτών των φυλακών δολοφονήθηκε με 46 σφαίρες. Όπως και να 'χει όμως, τα προβλήματα που έχει το ελληνικό σύστημα κράτησης είναι πολυδομικά. Όσοι πιστεύουν ότι με την αποσυμφόρηση το φυλακών θα λυθούν τα προβλήματα κι από κει και πέρα θα πάμε να κόψουμε δέκα κορδέλες σε δέκα φυλακές, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος. Εμείς είπαμε ναι στην αποσυμφόρηση των φυλακών το είπαμε και με κόστος αν θέλετε, αλλά το πιστεύουμε ότι έπρεπε να γίνει, αλλά ταυτόχρονα χρειάζονται γενναίες δομικές παρεμβάσεις στο σύστημα κράτησης της χώρας για να μπορέσει να ανασάνει. Υπάρχει μια σταδιακή αύξηση αυτών των κρατουμένων που αποφυλακίζονται και πέφτουν σε νέα παραπτώματα και επιστρέφουν στις φυλακές, οι οποίοι πλέον πρέπει να εκτίσουν και την παλιά ποινή και τη νέα". 




Πηγή: http://www.protothema.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.