Ανοίγουν στόματα: ''Ο Στεφανάκος.....κρατούσε ισορροπίες, δεν κάνουμε αναφορές γιατί απειλούμαστε''


''Ζούγκλα'' ο Κορυδαλλός: Μόνο δυο σωφρονιστικοί υπαλληλοι για 450 κρατουμένους!
Αγρίεψε η φυλακή μετά την αποφυλάκιση Στεφανάκου, λένε οι σωφρονιστικοί που φοβούνται και τον ίσκιο τους - Δέχονται απειλές από κρατούμενους να μην αναφέρουν τα περιστατικά βίας που συμβαίνουν στο μεγαλύτερο σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις μετά το απίστευτο περιστατικό με το μαστίγωμα του υπαρχιφύλακα από τρεις αλλοδαπούς κρατούμενους μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι διαμαρτύρονται για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κελιά, που όπως λένε, είναι μια από τις αιτίες που οδηγούν τους φυλακισμένους σε ακραίες συμπεριφορές, αλλά διαμαρτύρονται και για την υποστελέχωση του μεγαλύτερου σωφρονιστικού καταστήματος της χώρας.

«Κάθε πτέρυγα φιλοξενεί 450 άτομα, σε 120 κελιά τα οποία κάθε βράδυ στις 8 πρέπει να σφραγίζονται από μόλις δυο υπαλλήλους, ενώ οι καθημερινές βάρδιες καλύπτονται μόλις από έναν υπάλληλο» λένε στο protothema.gr. 

Και διερωτώνται «πώς γίνεται λοιπόν δυο άτομα να προσπαθήσουν να επιβληθούν σε 450 κρατούμενους, μερικοί εκ των οποίων δεν το χουν σε τίποτα να σου βγάλουν μαχαίρι ή να σε πλακώσουν στο ξύλο επειδή κάτι που έκανες μπορεί να τους ενόχλησε;» 



Τα περισσότερα περιστατικά «θάβονται»

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, τα περισσότερα περιστατικά «θάβονται», καθώς ούτε οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πόσο μάλιστα οι κρατούμενοι, έχουν την διάθεση να καταγγείλουν γεγονότα και ονόματα.

«Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό διότι απλούστατα την επόμενη κιόλας μέρα θα δεχθείς απειλές. Οι κρατούμενοι ξέρουν που μένει ο κάθε σωφρονιστικός υπάλληλος και αν δεν το γνωρίζουν, έχουν τρόπο να το μάθουν, οπότε δεν μιλάει κανείς. Άκρα του τάφου σιωπή», λένε. 

Όταν γίνεται μια φασαρία, λένε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, συνήθως κάποιοι επιτίθενται, οι πιο θερμόαιμοι, και κάποιοι, οι πιο ψύχραιμοι, μπαίνουν στη μέση για να σε προστατέψουν.

Παρεξηγήσεις και ... διαδρομές από πτέρυγα σε πτέρυγα 

Οι παρεξηγήσεις προκαλούνται κυρίως λόγω της επιθυμίας των κρατουμένων να μετακινούνται σε καθημερινή βάση από πτέρυγα σε πτέρυγα «για να δουν κάποιον φίλο τους» ή επειδή ζητούν να πάνε στο αναρρωτήριο χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι μετά την αποφυλάκιση του βαρυποινίτη, Βασίλη Στεφανάκου ο οποίος δολοφονήθηκε πρόσφατα κάτω από το σπίτι του στο Χαϊδάρι, η κατάσταση στις φυλακές άλλαξε προς το χειρότερο.

«Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, όμως ο Στεφανάκος είχε τον τρόπο του να κρατά τις ισορροπίες, πράγμα που δεν μπορεί να καταφέρει η διοίκηση των φυλακών. Όταν αποφυλακίσθηκε τα πράγματα αγρίεψαν και σήμερα η φυλακή θυμίζει ζούγκλα», υποστηρίζουν. 


Απάνθρωπες συνθήκες κράτησης 

Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι επισημαίνουν για πολλοστή φορά τις απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στον Κορυδαλλό, ειδικά στα κελιά των κρατουμένων όπου είναι γεμάτα από κατσαρίδες και ποντίκια.

«Και δεν είναι μόνοι κατσαρίδες», λένε. «Δεν υπάρχουν ούτε στρώματα για να κοιμηθούν οι φυλακισμένοι που ξαπλώνουν πάνω στα σιδερένια κρεβάτια, ενώ όσα υπάρχουν είναι γεμάτα ψύλλους», προσθέτουν.

Είναι λογικό λοιπόν η καθημερινή τριβή των λιγοστών σωφρονιστικών υπαλλήλων με τους κρατούμενους και σε συνδυασμό με τις απάνθρωπες συνθήκες να οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις, ειδικά όταν δεν υπάρχει ψυχολογία και τα νεύρα είναι τσιτωμένα.

«Αν δεν αλλάξει η κατάσταση εδώ μέσα, μια μέρα θα ξυπνήσουμε με νεκρούς και από τις δυο πλευρές» καταλήγουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

Πηγή: protothema gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.