Μοιράζουν προφυλακτικά στις φυλακές


Τη δωρεάν διάθεση αντρικών προφυλακτικών σε φυλακές της χώρας αποφάσισε το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία των κρατουμένων από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, κίνηση η οποία, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί, αν και πολύ δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί. 


Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Η διαπίστωση ότι, σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, τα ποσοστά έκθεσης στο HIV/AIDS και τις υπατίτιδες Β και C είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ήταν ο λόγος που το υπουργείο πήρε την πρωτοβουλία για την έναρξη του προγράμματος που θα εφαρμοστεί αρχικά σε πιλοτική βάση σε 10 φυλακές.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να διατεθούν συνολικά 7.000 προφυλακτικά στις φυλακές Αγιάς, Αλικαρνασσού, Δομοκού, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Μαλανδρίνου, Πάτρας, Τρικάλων, Χαλκίδας και Χανίων. Τα προφυλακτικά είναι δωρεά του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ο οποίος συστήθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία κίνηση που αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από ανθρώπους που γνωρίζουν τις ισορροπίες μέσα στα Καταστήματα Κράτησης. «Στην κουλτούρα των κρατουμένων αυτή η κίνηση δεν είναι και τόσο αποδεκτή. Δεν είναι κάτι που το βλέπουν θετικά καθώς το θεωρούν εξευτελιστικό» έλεγαν στο newsbeast.gr, συμπληρώνοντας πως το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσει η εφαρμογή του. Μάλιστα, επεσήμαναν πως η διανομή προφυλακτικών εγείρει, μεταξύ άλλων, και θέματα ασφαλείας. Και αυτό γιατί τα προφυλακτικά είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι κρατούμενοι για να κρύβουν ναρκωτικά στο σώμα τους και να τα βάζουν στις φυλακές.

Πάντως, η διάθεση των προφυλακτικών στους κρατούμενους θα γίνεται μέσω των ιατρείων των φυλακών. Όπως αναφέρει σε έγγραφο του ο Γενικός Γραμματέας Ευτύχης Φυτράκης προς τις φυλακές που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα: «Στα πλαίσια του στρατηγικού στόχου της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την πρόληψη νοσημάτων στα καταστήματα κράτησης αλλά και των συστάσεων των διεθνών οργανισμών θα μπορούν στο εξής να διατίθενται δωρεάν στους κρατούμενους, από το ιατρείο της φυλακής και κατά την κρίση του υπεύθυνου ιατρού, αντρικά προφυλακτικά. Για το λόγο αυτό αποστέλλονται προφυλακτικά, προσφορά του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Πηγή: www.newsbeast.gr / Μαρία Ζαχαροπούλου
Share on Google Plus
Από το Blogger.