Διάσπαση του Πρωτοδικείου και σύσταση Δικαστικής Αστυνομίας προανήγγειλε ο Κοντονής

Δύο μεγάλες θεσμικές τομές προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, από το χώρο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να φέρουν άμεσα πρακτικά αποτελέσματα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα ο κ. Κοντονής, προανήγγειλε την ψήφιση σε λίγους μήνες του νομοσχεδίου για το «σπάσιμο» του Πρωτοδικείου Αθηνών σε δυο επιμέρους, ανατολικής και δυτικής Αττικής.
Ο υπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών,  Ηλ. Ζαγοραίο, του Πρωτοδικείου,  Ελ.Γεωργίλη και εκπροσώπους των δικαστικών υπαλλήλων, παρουσία του γ.γ. του υπουργείου, Δημ. Παπασπύρου.
«Είναι αμετάκλητη η αποφαση της κυβέρνησης για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας της Αθήνας. Αυτος ο υδροκεφαλισμός που επικρατεί εδώ και χρόνια κατά έναν παράλογο τρόπο στο Πρωτοδικείο Αθηνών, μοναδικό παράδειγμα στην Ευρώπη θα σταματήσει.... Εκτιμώ ότι μέσα στο 2018  θα έχουμε τελειώσει τη διαδικασία της εξεύρεσης κτιρίων που θα στεγάσουν τα νεα πρωτοδικεία ανατολικής και δυτικής Αττικής και η στέγαση θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2019».
Δικαστική αστυνομία
Επιπλέον, ο κ. Κοντονής ανακοίνωσε και την άμεση σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας .
«Μου έχει παραδοθεί το νομοσχέδιο για τη δικαστική αστυνομία και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ψηφιστεί. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται και διατάξεις που θα αφορούν επιστημονικό προσωπικό για παράδειγμα σε ανακριτές διαφθοράς που θα επεξεργάζονται ζητήματα σε υποθέσεις που χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Αλλά και η στελέχωση της δικαστικής αστυνομίας με προσωπικό που θα αναλάβει κατά κύριο λόγο αστυνομικά καθήκοντα, είναι κάτι το οποίο έχει κριθεί πολλαπλώς και από όλες τις πλευρές θετικό». 
Τέλος ανακοίνωσε ότι «ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ, και ήδη διορίζονται με γρήγορες διαδικασίες οι πρώτοι δικαστικοί υπάλληλοι στο Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία για να πληρωθούν τεράστια κενά, τα οποία υπήρχαν χρόνια».
Αναδημοσίευση www.kathimerini.gr / Ιωάννα Μάνδρου
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.