Οικογενειακός γιατρός: Υποχρεωτικός για όλους από 1/1/2019


Υποχρεωτικός για όλους θα είναι από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες δεν εγγραφούν, χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται από το σύστημα Υγείας, όπως διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γ.γ υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, ότι στα χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιοπάθειες, ο οικογενειακός γιατρός δίνει ετήσια παραπομπή και από εκεί τους παρακολουθεί ο ειδικός γιατρός που έχουν επιλέξει, με ευθύνη του οποίου θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό πλέον ιατρικό ιστορικό (φάκελος) του ασθενούς.

Ο οικογενειακός γιατρός αμείβεται από κάθε φορολογούμενο, δηλαδή η επίσκεψη είναι δωρεάν και ο κάθε πολίτης μπορεί να τον επιλέξει:
- Από οποιονδήποτε ιδιώτη συμβεβλημένο στον ΕΠΟΠΥ Γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο
- Από οποιαδήποτε δομή ΠΦΥ (Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο, Τοπικό ιατρείο)
Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά με αίτηση από τους κωδικούς Taxisnet και ΑΜΚΑ στις σελίδες http://www.pfy.moh.gov.gr/ και www.esyntagografisi.gr/
«‘Εχουμε 2.000 οικογενειακούς γιατρούς που ανέρχονται σε 3.000 μαζί με τους συμβεβλημένους, ενώ χρειαζόμαστε ακόμα 500-1.000. Απευθυνόμαστε σε νέους γιατρούς κάτω των 40 ετών, που αν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό (συνολικά 16.000), σιγά - σιγά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα στελέχωσης του νέου θεσμού», τόνισε ο κ. Βαρδαρός.

Αναφερόμενος στην περίπτωση Καρπενησίου, ο κ. Βαρδαρός επισήμανε ότι υπάρχουν κενά σε κάποιες περιοχές, λόγω απροθυμίας και αστυφιλίας να καλυφθούν μόνιμες θέσεις και προσκλήσεις για συμβεβλημένους.
Πηγή: www.onmed.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.