Πρώην Δημοτικοί Αστυνομικοί Φυλακών: Από τον Άννα στον Καϊάφα Μετακύλιση ευθυνών και αρμοδιοτήτων καταγγέλλουν οι π. Δημοτικοί Αστυνομικοί των Καταστημάτων Κράτησης της Χώρας, οι οποίοι με βάση το άρθρο 278 του Ν. 4555/2018 τους δόθηκε το δικαίωμα να επιστρέψουν στους Δήμους και στις θέσεις που κατείχαν ως προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. 
 Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Α. Χαρίτση φέρεται να συζητήθηκε το θέμα και σύμφωνα με το site aftodioikisi.gr η απάντηση ήταν ότι "οι διοικήσεις των Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων επικαλούνται το γεγονός ότι οι οργανικές θέσεις δεν είναι καλυμμένες πάνω από το 50% και γι’ αυτό «μπλοκάρουν» την μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών".
 Ωστόσο, το παραπάνω διαψεύδεται και μάλιστα κατηγορηματικά από το παρακάτω έγγραφο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έχει φέρει στη δημοσιότητα το site dimastin.gr και αναφέρει ότι όλα τα αιτήματα ή ερωτήματα που υποβάλλονται στις Φυλακές και αφορούν μετατάξεις των π. Δημ/κών Αστ/κών στους Δήμους "να διαβιβάζονται αμελλητί στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και συνεπώς δεν θα διεκπεραιώνονται ούτε θα απαντώνται από τις Διοικήσεις των Σωφρονιστικών Καταστημάτων.  Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες πάλι του site aftodioikisi.gr "Εσκεμμένη κωλυσιεργία που υπηρετούν στα Καταστήματα Κράτησης και έχουν αιτηθεί την επιστροφή τους πίσω στις υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας των Δήμων έπειτα από 3,5 χρόνια επανίδρυσης της υπηρεσίας τους, κάνοντας χρήση του άρθρου 278 του Ν.4555/2018. Μόνη προϋπόθεση είναι ο κλάδος του φορέα προέλευσης που υπηρετούν να είναι καλυμμένος κατά 50% των οργανικών θέσεων. Όπως καταγγέλλουν, ενώ οι Δήμοι έχουν αποστείλει τα σχετικά αιτήματα κάλυψης των θέσεων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθ. Δικαιωμάτων εδώ και πάνω από 1 μήνα οι περισσότεροι, ακόμη δεν έχουν λάβει απάντηση. Σε προσωπικές τους παρεμβάσεις προς την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την καθυστέρηση αυτή , υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου τους απαντάνε ότι έχουν εντολή να μην στείλουν τις απαντήσεις αν δεν γίνει αντικατάσταση (!) των υπαλλήλων πρώτα από την προκήρυξη 6Κ/2018 του ΑΣΕΠ που ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί ούτε τα προσωρινά αποτελέσματα. Ο νόμος που αφορά την εθελοντική επιστροφή των πρώην δημοτικών αστυνομικών δεν αναφέρει πουθενά τον όρο αντικατάσταση. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι η προκήρυξη 6Κ/2018 για 633 υπαλλήλους στα Καταστήματα Κράτησης ενώ είχε έγκριση από το 2016 για τον προϋπολογισμό του 2018 και θα μπορούσε να είχε ήδη ολοκληρωθεί, το ΥΔΔΑΔ αργούσε να δώσει εντολή στο ΑΣΕΠ να την εκδώσει. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι θα κάνουν χρήση κάθε δικονομικού μέσου αν δεν λάβουν απαντήσεις εντός της προθεσμίας που ορίζει ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας.
Σε επικοινωνία μας με συνδικαλιστικούς κύκλους των Φυλακών Κορυδαλλού μας επιβεβαίωσαν ότι η προκήρυξη 6Κ/2018 είχε έγκριση ήδη από την 20 Ιουλίου του 2016 με αρ. πρωτ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./109/5394 και ενώ είχαν την δυνατότητα να την τρέξουν από τις αρχές του 2018 το Υπουργείο καθυστερούσε ανεξήγητα να δώσει εντολή να εκδοθεί. Όσο αφορά για τα περί αντικατάστασης των υπαλλήλων πρώτα και τα περί ασφαλείας των φυλακών η απάντηση ήταν σαφής: «Πως μιλάνε δήθεν για πιθανά κενά στην ασφάλεια διάφοροι υπηρεσιακοί παράγοντες, όταν τα τελευταία χρόνια τριψήφιος αριθμός υπαλλήλων των φυλακών της χώρας των κλάδων Φύλαξης και Εξωτερικής Φρούρησης υπηρετεί με αποσπάσεις, ημερήσιες διαταγές και λοιπές υπηρεσιακές πατέντες σε αλλότρια καθήκοντα από αυτά του κλάδου τους χωρίς να υπολογίσουμε τις μετατάξεις που έγιναν σε άλλους κλάδους χωρίς εκεί να υπάρχουν «δήθεν ανάγκες ασφαλείας . Αυτά τα καταγγέλλουμε χρόνια τώρα. Ζητούμε να επιστρέψουν τώρα όλοι οι αποσπασμένοι πίσω στις οργανικές τους θέσεις και να καταργηθούν οι ημερήσιες διαταγές ανάθεσης άλλων καθηκόντων. Υπάρχει κόσμος να δουλέψει και είναι κρυμμένος. Ας αμφισβητήσει οποιοσδήποτε με στοιχεία αυτά που καταγγέλλουμε εδώ και χρόνια»".

Πάντως, άλλοι συνδικαλιστές από την εξωτερική φρουρά και από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους αναδεικνύουν το γεγονός ότι "η όλη διαδικασία είναι ενδεικτική της προχειρότητας που αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι στις Φυλακές. Ο διαγωνισμός πρόσληψης νέων υπαλλήλων έχει καθυστερήσει, οι ανάγκες σε προσωπικό είναι τεράστιες και ακόμα και αν προσληφθούν οι νέοι υπάλληλοι, πάλι δεν θα επαρκούν για τις πραγματικές ανάγκες. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι τα χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό και οι χιλιάδες άδειες που οφείλονται στους υπαλλήλους".  
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.