Φθιώτιδα: Οι λόγοι για τους οποίους αποφυλακίστηκε ο παιδοκτόνος Συγκλονίζει η μαρτυρία του δύτη που ανέσυρε νεκρά τα παιδιά


Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει η αποφυλάκιση του Γιώργου Μεταξάκη, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1999 είχε πνίξει τα τρία του παιδιά στον Αλμυρό ποταμό. Ο 60χρονος σήμερα παιδοκτόνος, πέρασε τις πύλες των φυλακών Δομοκού την περασμένη Παρασκευή παρότι είχε καταδικαστεί με τρις φορές ισόβια…
“Πως μπορεί ένας άνθρωπος που σκότωσε τα παιδιά του να κυκλοφορεί ελεύθερος”αναρωτιούνται όλοι και δεν κρύβουν την οργή τους για την απόφαση αυτή.
Ο Μεταξάκης πέρασε την πόρτα της εξόδου των φυλακών Δομοκού την περασμένη Παρασκευή με την είδηση να πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία, περισσότερο για την οικογένειά του στην Κρήτη. Σύμφωνα με τον γνωστό Ποινικολόγο του Ηρακλείου Διονύση Βέρρα με τον οποίο επικοινώνησε το ekriti.gr ο Γιώργος Μεταξάκης αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε την ποινή του.
Σύμφωνα με τον κ. Βέρρα, “στο άρθρο 105 του Ποινικού Κώδικα, παράγραφος 6, εδάφιο Δ’ προβλέπεται ότι για την υφ’ όρον απόλυση του κρατούμενου και προκειμένω για ποινές ισόβιας κάθειρξης, ο κρατούμενος πρέπει να έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα τουλάχιστον 15 έτη. Σε κάθε περίπτωση όμως ο κατάδικος μπορεί, σύμφωνα με το εδάφιο Δ της παραγράφου 6 του άρθρου 105 του ΠΚ, να απολυθεί αν έχει εκτίσει 19 ετή. Επομένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κρατούμενος φαίνεται να έχει τις τυπικές προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή του. Εννοείται ότι και η διαγωγή του κρατούμενου μέσα στη φυλακή κατά τη διάρκεια έκτισης της ποινής, ήταν απολύτως σύννομη γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να είχε εμποδιστεί η υφ’ όρον απόλυσή.
Η στυγερή δολοφονία τον Σεπτέμβριο του 1999
Ο παιδοκτόνος  πήρε με το αυτοκίνητο του τη 12χρονη κόρη του, τον Γιάννη 10 ετών, τον Νίκο 4 ετών και το δίχρονο αβάπτιστο αδελφάκι τους για να πάνε βόλτα και κατέληξαν στον Aλμυρό ποταμό. Ξαφνικά έδεσε τα χέρια της κόρης του στο λεβιέ για να μην μπορεί να κινηθεί, πήρε τα αγόρια στην όχθη του ποταμού και τα πέταξε στα κρύα και ορμητικά νερά του ποταμού. Στη συνέχεια, μπήκε στο αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε με την κόρη του στην περιοχή του Mοχού, όπου και την εγκατέλειψε.
metaksakhs3
Όταν τα τρία αγόρια βρέθηκαν νεκρά, ο παιδοκτόνος απέδωσε τον θάνατό τους σε ατύχημα. Ωστόσο μετά από τις πιέσεις των αστυνομικών ομολόγησε. Συνελήφθη μία μέρα μετά τις δολοφονίες και προφυλακίστηκε. Κατά τη διάρκεια της δίκης του αρνήθηκε να απολογηθεί και ανεβαίνοντας στο βήμα δεν είπε ούτε λέξη. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε τρεις φορές ισόβια, μία για κάθε παιδί. Ο ίδιος κατέθεσε έφεση προκειμένου να δικαστεί σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο ωστόσο όταν ήρθε η ώρα της δίκης δεν εμφανίστηκε.
Η φρικτή δολοφονία των τριών ανήλικων αγοριών από τον ίδιο τους τον πατέρα που συγκλόνισε το πανελλήνιο είχε γίνει το απόγευμα της 20ής Σεπτεμβρίου 1999 και συγκαταλέγεται στα εγκλήματα πάθους, αφού έγινε για λόγους εκδίκησης της γυναίκας του.

Συγκλονίζει η μαρτυρία του δύτη που ανέσυρε νεκρά τα παιδιά

Ο πρόεδρος των ναυγοσωστών Νομού Ηρακλείου Μανώλης Μακριδάκης ήταν ο πρώτος μαζί με την ομάδα του που έφτασαν στον Αλμυρό ποταμό στις 20 Σεπτεμβρίου του 1999 και ξεκίνησαν τις έρευνες για τον εντοπισμό των 3 παιδιών.
Αν κι έχουν περάσει 19 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Μεταξάκης έριξε στον Αλμυρό ποταμό τα 3 αγγελούδια του, οι μνήμες έχουν χαραχτεί βαθιά μέσα του και όπως ο ίδιος διηγείται στο cretapost δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ.
Η μαρτυρία του κ. Μακριδάκη στο cretapost συγκλονίζει:
«Ήμουν ο πρώτος που έφτασε στο σημείο μετά από εντολή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου. Το Λιμεναρχείο του Ηρακλείου έψαχνε με την ομάδα την δική του εκεί στα τσιμεντάδικα, στα Λινοπεράματα που έχουμε τα καύσιμα, στη θάλασσα δηλαδή, κι εγώ με την δική μου ομάδα πήγα να ψάξω τον Αλμυρό Ποταμό.»
-Φτάσατε τελικά στο σημείο που τελικά ήταν οι σοροί των τριών παιδιών;
«Ήταν κάτι πολύ συγκλονιστικό διότι άλλο είναι να δεις κάποιον άνθρωπο μεγάλο, άλλο να δεις ένα παιδάκι, κι άλλο να δεις τρία παιδάκια πνιγμένα μέσα στο νερό σε αυτήν την κατάσταση.
Καταλαβαίνεται ότι και ο πιο σκληρός άνθρωπος να το αντίκριζε θα δάκρυζε. Έχουν περάσει τόσα χρόνια και τώρα που το συζητάμε ακόμα συγκινούμε διότι ήταν ένα θέαμα που δεν θα το ξεχάσω κι εγώ και η ομάδα μου όσα χρόνια και να ζήσουμε. Και μάλιστα από μία ομάδα έμπειρη που είχαμε βγάλει μέχρι τότε αλλά και μέχρι σήμερα πάρα πολλά άτομα πνιγμένα και σε συνεργασία με το λιμεναρχείο».
-Από τις χειρότερες στιγμές στην καριέρα σας;
«Από τις χειρότερες ναι.»
-20 χρόνια κι όμως τελικά αποφυλακίστηκε βάση νόμου ο Γιώργος Μεταξάκη. Θέλετε να μου πείτε όταν το μάθατε τι σκεφτήκατε; Πώς αντιδράσατε;
«Δεν μπορούμε να κρίνουμε την δικαιοσύνη που πολλές φορές έχει δίκιο και καμιά φορά και άδικο σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό που δεν μπορώ να ξεχάσω εγώ και δεν μπορεί να ξεχάσει πιστεύω – από αύριο που θα το μάθει όλο το κοινό του Ηρακλείου – ότι τρία παιδιά μπορεί να τα πνίξει ένας πατέρας και μετά να τον αφήσουν ελεύθερο και να κυκλοφορεί. Το άλλο παιδί που είχε φέρει στην ζωή, ή αν το παιδί του έχει παντρευτεί κι έχει κάνει οικογένεια πώς θα πιάσει τα εγγόνια του. Δηλαδή ήδη αυτός ο άνθρωπος έχει διαλύσει ψυχικά. Εγώ αν ήμουν στη θέση του δεν θα ήθελα να βγω από την φυλακή καθόλου. Σας μιλώ ειλικρινά. Ο κάθε γονέας που έχει ένα παιδί, καταλαβαίνει αυτή τη στιγμή τι λέω. Γιατί είναι τρία παιδάκια μικρά, απ’ ότι θυμάμαι το ένα ήταν σχεδόν βρέφος..»
Δύο χρονών το μικρότερο, έξι χρονών…
«Δεν έχει άποψη, δεν έχει γνώμη. Κρέμεται από τα χείλη του πατέρα του και της μάνας του. Τι μπορεί να κάνει ένα τέτοιο παιδάκι – δεν μιλάμε μόνο για το συγκεκριμένο – σε οποιοδήποτε πατέρα και σε οποιαδήποτε μάνα για να φτάσει σε αυτό το σημείο. Αν είναι δυνατόν. Τώρα το ότι αποφυλακίστηκε, δεν μπορούμε να κρίνουμε την δικαιοσύνη. Αυτή επέβαλε την ποινή της αλλά από εκεί και πέρα υπάρχει και το ηθικό κομμάτι, πιστεύω ότι υπάρχουν άτομα που θα έχουν την δική μου γνώμη»
με πληροφορίες από cretapost,gr, ekriti.gr
Πηγή: Lamianow gr.
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.