Μαύρα χάλια οι Ελληνικές Φυλακές σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης

Υπερπληθυσμός, χαμηλός προϋπολογισμός που δαπανάται την ημέρα ανά κρατούμενο σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε παρόλο που αυξήθηκε συγκριτικά με το 2005, αύξηση των ξένων κρατουμένων, αλλά και αισθητή μείωση των αυτοκτονιών και του ποσοστού γυναικών κρατουμένων, παρατηρείται στα σωφρονιστικά ιδρύματα στην Ελλάδα.
Αυτή είναι εν μέρει η εικόνα των ελληνικών φυλακών έτσι όπως αποτυπώνεται σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Συμβούλιο της Ευρώπης και αφορά την «Κατάσταση των Φυλακών στην Ευρώπη σε μια 10ετία», και στην οποία γίνεται η αξιολόγηση της εξέλιξης μιας σειράς δεικτών από το 2005 έως το 2015.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Λοζάνης και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης και καταγράφει το προφίλ των φυλακών σε 51 χώρες.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα, αισθητή είναι η μείωση που παρουσιάζουν οι δείκτες που αφορούν την πυκνότητα φυλακών (-24%), το ποσοστό γυναικών κρατουμένων (-29%), το ποσοστό προφυλακισμένων κρατουμένων μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων (-52%) και το ποσοστό αυτοκτονιών (-31%).
Αντιθέτως, αύξηση παρουσιάζουν οι δείκτες που καταγράφουν το ποσοστό πληθυσμού φυλακισμένων (+ 39%), το ποσοστό ξένων κρατουμένων (+ 37%), το ποσοστό μη καταδικασθέντων κρατουμένων (+ 30%), το ποσοστό κρατουμένων ανά υπάλληλο σωφρονιστικού ιδρύματος (+ 27%), το συνολικό προϋπολογισμό που δαπανήθηκε από τη διοίκηση των σωφρονιστικών ιδρυμάτων (+ 151%) και το μέσο ποσό ανά ημέρα για την κράτηση ενός κρατούμενου (+ 22%).
Στην έρευνα γίνεται και μία γενική σύγκριση της κατάστασης στην Ελλάδα με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και καταγράφοντας την εικόνα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων σε τρεις κατηγορίες δεικτών:
Χαμηλός: Ποσοστό εισόδου σε ποινικά ιδρύματα, ποσοστό απελευθερώσεων από αυτά τα ιδρύματα, ποσοστό κρατουμένων - προφυλακισμένων μεταξύ αλλοδαπών κρατουμένων, ποσοστό στερητικού προσωπικού στο σύνολο του προσωπικού.
Μέτριος: Ποσοστό φυλακών, ποσοστό θανάτων ανά 10.000 κρατούμενους, ποσοστό αυτοκτονιών.
Υψηλός: Μέσος χρόνος κράτησης βάσει αποθέματος και ροής, πυκνότητα φυλακών, ποσοστό αλλοδαπών κρατουμένων, ποσοστό μη καταδικασθέντων κρατουμένων, αναλογία κρατουμένων ανά προσωπικό.
Όταν υπολογίζεται το ποσοστό των γυναικών κρατουμένων και το μέσο ποσό που δαπανάται ανά ημέρα για την κράτηση ενός κρατούμενου, το ελληνικό αποτέλεσμα είναι μέτριο σε σύγκριση με τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά χαμηλό σε σύγκριση με τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
AΠΕ - ΜΠΕ
Αναδημοσίευση από thebest.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.