Ανθοδέσμες και γλυκά με... απειλές σε φύλακες που αναλαμβάνουν κρίσιμα πόστα


Ηταν Σεπτέμβριος του 2018. Δεν είχαν περάσει λίγες ημέρες που είχε αναλάβει τα καινούργια του καθήκοντα ως αρχιφύλακα στον Κορυδαλλό. Ηξερε πως είχε δύσκολη δουλειά μπροστά του, αλλά είχε ιδέες και όρεξη να τις υλοποιήσει. Το τηλεφώνημα από τη σύζυγο του όμως –η οποία επίσης εργάζεται στις φυλακές– τον τάραξε. Μάζεψε γρήγορα τα πράγματά του και μπήκε στο αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς το σπίτι τους. Η σύζυγός του είχε μόλις παραλάβει από άγνωστο άνδρα μια ανθοδέσμη, ένα κουτί με γλυκά και έναν κλειστό φάκελο. Ενστικτωδώς ήξερε πως δεν ήταν για συγχαρητήρια – πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και άλλος συνάδελφος σε φυλακές εκτός Αττικής, με το που είχε αναλάβει νέο πόστο, είχε δεχθεί στο σπίτι του ανάλογο «δώρο». Τότε τα λουλούδια και την τούρτα είχε παραλάβει ο πατέρας του, ο οποίος διαβάζοντας το απειλητικό γράμμα είχε πραγματικά τρομοκρατηθεί. Μάταια προσπαθούσε να πείσει τον γιο του να παραιτηθεί.
Οταν ο αρχιφύλακας του Κορυδαλλού έφθασε στο σπίτι του, βρήκε τη σύζυγό του ταραγμένη. Είχε μόλις διαβάσει την επιστολή, στην οποία τον προειδοποιούσαν: «Να είσαι φρόνιμος και σοβαρός στο νέο σου πόστο». Είχε πολλές λεπτομέρειες, οι οποίες έδειχναν ξεκάθαρα πως όλη η οικογένεια είχε τεθεί υπό παρακολούθηση. «Κάτσε καλά γιατί την επόμενη φορά θα σου στείλουμε βόμβα», κατέληγαν. Το ζευγάρι τρομοκρατημένο απευθύνθηκε στο υπουργείο και στην αστυνομία.
Τα δύο περιστατικά είναι ενδεικτικά του φόβου και της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατούν στις φυλακές όλης της χώρας. Οι φύλακες είναι ξεκάθαρος στόχος επικίνδυνων κρατουμένων. Δεν δέχονται μόνον απειλές αλλά και επιθέσεις. Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ», υπάλληλος είχε πέρυσι δεχθεί άγρια επίθεση με μαστίγιο. Ολα είχαν ξεκινήσει όταν κρατούμενοι είχαν αρνηθεί να μπουν στα κελιά τους το βράδυ. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, η διαδικασία μπορεί να πάρει και ώρες. Εκείνο το βράδυ όμως υπήρχε ιδιαίτερη ένταση. Την προηγούμενη ημέρα, ομάδα σωφρονιστικών είχε κάνει έρευνα και είχε εντοπίσει κινητά και ένα πάκο με 250 κάρτες sim.
«Ας έρθει αυτός να κλείσει το κελί αν τολμάει», φώναζαν οι κρατούμενοι εννοώντας έναν συγκεκριμένο υπαρχιφύλακα. Ο εν λόγω ανέβηκε στο κελί τους και μπαίνοντας μέσα δέχθηκε απειλές με μαχαίρι, ενώ τον μαστίγωσαν με αυτοσχέδιο μαστίγιο. Ο 35χρονος υπαρχιφύλακας κατάφερε να ξεφύγει και τρέχοντας κατέβηκε στο θυρωρείο ζητώντας βοήθεια από δύο συναδέλφους του. Ο ένας τού είπε πως ήταν μακριά, ο άλλος πως δεν μπορούσε να έρθει. Η βοήθεια τελικά δεν ήρθε από συναδέλφους, αλλά από κρατουμένους που κατάφεραν να ρίξουν τους τόνους.
Ο υπαρχιφύλακας μπορεί τότε να είχε απογοητευθεί από τη συμπεριφορά των συναδέλφων του, αλλά η πραγματικότητα είναι πως πλέον, οποτεδήποτε κάποιος φύλακας προσπαθήσει να επέμβει, το κάνει βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του. Ο άγραφος κανόνας είναι οι φύλακες να μένουν παρατηρητές. Σωφρονιστικοί υπάλληλοι που είχαν μιλήσει τότε στην «Κ» είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου: «Οι κρατούμενοι νιώθουν πλέον πιο δυνατοί από εμάς. Αν αυτό δεν αλλάξει, η κατάσταση σε σχέση με την ασφάλεια ολοένα θα χειροτερεύει», προειδοποιούσαν. Οι πρόσφατες δολοφονικές επιθέσεις επιβεβαιώνουν τους φόβους τους με τον πλέον άγριο τρόπο.
Πηγή: kathimerini gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.