ΑΔΕΔΥ: Όχι στον περιορισμό των δικαιωμάτων και της ισοτιμίας των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων



Αντιδράσεις από ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες και συνδικαλιστές - σκωπτικό σχόλιο του Προέδρου των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων
Αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις προωθεί το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης με το Σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις», που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα με το άρθρο 30, που τροποποιεί το άρθρο 162 του ν. 3528/2007, που αναφέρεται στη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων οδηγούνται τα αιρετά μέλη – εκπρόσωποι των εργαζομένων σε υποβαθμισμένο ρόλο, αφού απαιτεί για να εκδοθεί μία απόφαση, η απόφαση να έχει ψηφιστεί και από τον πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
Για το σκοπό αυτό στα οριζόμενα στο άρθρο 162 του ν. 3528/2007 «Τα Συμβούλια αποφασίζουν ή γνωμοδοτούν με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών» προσθέτει τη φράση «στην οποία συμπεριλαμβάνεται οπωσδήποτε ο πρόεδρος».
Με τη ρύθμιση αυτή, που έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων, με τις οποίες αφαιρέθηκαν αρμοδιότητες από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια και επιβεβαιώνουν την εκτίμησή μας για τον αντιδραστικό τους χαρακτήρα, δεδομένου ότι αυτά υποχρεωτικά κινούνται πάνω σε ένα αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θέλουν να κλείσουν κάθε χαραμάδα αντίδρασης, αντίθεσης, διαφορετικής άποψης.
Με τη ρύθμιση αυτή στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα υπάρχουν μέλη 2 ταχυτήτων, μέλη με διαφορετικά δικαιώματα, όπου τα αιρετά μέλη θα έχουν μειωμένα, περιορισμένα δικαιώματα.
Αντί να ισχυροποιείται ο ρόλος των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων και με τη συμμετοχή τρίτου αιρετού στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (προεκλογική δέσμευση του κυβερνώντος κόμματος), αντί να ισχυροποιείται ο ρόλος των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, η διαφάνεια και η λογοδοσία στη λειτουργία τους, η κυβέρνηση αφαιρεί με κάθε τρόπο τη δυνατότητά τους να «ανατρέπουν» αντεργατικές εισηγήσεις – αποφάσεις της διοίκησης, προσπαθεί να εμποδίσει κάθε ενδεχόμενο «ανεξάρτητης» λειτουργίας τους.
Δεν μπορούμε επίσης να μην αναφερθούμε και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κρατάει και με αυτό το Σχέδιο Νόμου στην επικαιρότητα το ζήτημα των προσλήψεων χωρίς να πραγματοποιούνται προσλήψεις, καθώς και ότι ενώ τροποποιεί το νόμο Βερναρδάκη (4369/2016) για την αξιολόγηση σε επιμέρους ζητήματα, αφήνει ανέπαφη την τιμωρητική, «απεργοσπαστική» τροπολογία Γεροβασίλη.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. απαιτεί να αποσυρθεί η προωθούμενη την τροποποίηση του άρθρου 162 του ν. 3528/2007 και να σταματήσει κάθε προσπάθεια περιορισμού των δικαιωμάτων και της ισοτιμίας των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων.
Αντιδράσεις από πολλούς συνδικαλιστές. 
Ο Πρόεδρος της ΟΣΥΕ κ. Σπύρος Καρακίτσος χαρακτήρισε "γελοίο" το όλο θέμα, καθώς ουσιαστικά καταργείται -όπως είπε- η αρχή της πλειοψηφίας και της ισοτιμίας, προκειμένου οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και οι κομματικοί κομισάριοι να μπορούν να "περνάνε" μόνοι τους τις αποφάσεις που επιθυμούν, δηλαδή τα ρουσφέτια τους. 
Επίσης, συμπλήρωσε ότι "Για παράδειγμα στο 5/Μελές Υ.Σ εάν 4 από τα 5 μέλη ψηφίζουν υπέρ της μετάθεσης ενός υπαλλήλου και το 5ο μέλος, ήτοι ο πρόεδρος του συμβουλίου μειοψηφεί, τότε ενώ το συμβούλιο έχει ψηφίσει 4-1 υπέρ της μετάθεσης, η απόφαση θα είναι αρνητική επειδή μειοψήφησε ο πρόεδρος". Αυτό είναι ένα ενδεικτικότατο παράδειγμα της συγκεκριμένης ρύθμισης που πρέπει να αποσυρθεί άμεσα, καθώς προσβάλλει βάναυσα τις δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργίας των συλλογικών οργάνων. 
Τέλος, ο κ. Καρακίτσος υπενθύμισε την πάγια απαίτηση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων που έχει καλέσει επανειλημμένα τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης να αποστείλει στο ΝΣΚ ερώτημα περί της νομιμότητας της λειτουργίας και της συγκρότησης του Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Υπαλλήλων Καταστημάτων Κράτησης, πράγμα που μέχρι στιγμής ο Υπουργός δεν έχει πράξει.   
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.