Το άθλιο πρόσωπο των φυλακών Κορυδαλλού


Υπερήλικοι κατάδικοι με άνοια που σαπίζουν σε κρεβάτια με κάγκελα. Ασθενείς στο τελευταίο στάδιο διαγνωσμένου καρκίνου που περιμένουν τον θάνατο αβοήθητοι και χωρίς παροχή θεραπείας. Φυλακισμένος με καρκίνο στο στόμα ο οποίος κρατείται ακόμη διότι δεν βρέθηκε ένας γιατρός με επαγγελματική συνείδηση για να υπογράψει μία διάγνωση της ασθένειας.  Έγκλειστος σε ηλικία 95 ετών με πλήρη απώλεια συνείδησης ,ο οποίος δεν είναι σε θέση να αυτοεξυπηρετηθεί . Κρατείται κόντρα σε κάθε λογική.
Κάποτε η παγκόσμια κοινή γνώμη είχε ανατριχιάσει όταν αποκαλύφθηκε η αθλιότητα που επικρατούσε στο ψυχιατρικό ίδρυμα της Λέρου. Η ελληνική κοινωνία αγνοούσε τη βαρβαρότητα. Ένα ντοκιμαντέρ του BBC ήταν αρκετό, τότε για να αναγκαστεί η ελληνική κυβέρνηση να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη βαρβαρότητα .
Ο Κορυδαλλός είναι όμως, εδώ, δίπλα μας, στην αστική γειτονιά μας. Εικόνες σαν αυτές είναι απαράδεκτες για κάθε κοινωνία που αρέσκεται να μηρυκάζει την καραμέλα της προόδου. Καμία πρόοδος. Οι εικόνες αυτές καταδεικνύουν πώς στις φυλακές της πρωτεύουσας επικρατούν συνθήκες μεσαιωνικού κάτεργου. Μόλις πρόσφατα επισκέφτηκε το σωφρονιστικό ίδρυμα ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σωφρονισμού Άλαν Μίτσελ.
Τι είδε άραγε ο αρμόδιος διεθνής αξιωματούχος; Του  έδειξαν τους ασθενείς να λιώνουν πάνω στα κρεβάτια; Αντίκρισε  ο ευρωπαίος από την Σκωτία  τους κατάδικους σε κατάσταση άνοιας ξαπλωμένους σε καγκελόφραχτα κρεβάτια; Αντελήφθη ο ειδικός την απόλυτη βαρβαρότητα ενός σωφρονιστικού συστήματος που λειτουργεί σε χώρα μέλους της Ευρωζώνης, τρομάρα μας...
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο ίδιος ο Υπουργός, ο ευρυμαθής  αυτός νομικός, τόλμησε να επισκεφθεί τον Κορυδαλλό , να τριγυρίσει στο «Άβατο» για να σχηματίσει ιδίαν γνώμη;
Δεν τίθεται εδώ ζήτημα δεξιάς ή αριστερής εκδοχής επί του σωφρονιστικού συστήματος. Δεν φιλοσοφούμε μπροστά σε μία τέτοια πραγματικότητα. Οι εικόνες καταδεικνύουν το μέγεθος της παραβίασης του βασικού δικαιώματος κάθε ανθρώπου. Κατάδικου ή όχι. Να μπορεί να απολαμβάνει της νοσηλείας και της θεραπείας που απαιτείται. Δεν έχει καμία σημασία ο λόγος για τον οποίο καταδικάστηκε. Το σωφρονιστικό σύστημα σε μία σύγχρονη δημοκρατία δεν είναι μόνον τιμωρητικό ή απλά εκδικητικό. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ οφείλει να δώσει πάραυτα ένα τέλος σε αυτήν την αθλιότητα.  
Οι εικόνες που συγκλονίζουν
Περίπτωση πρώτη. Ο ηλικιωμένος Ανδρέας Γαβριηλίδης.
Οι Αρχές παραδέχονται ότι ο άνθρωπος πάσχει από κακοήθες νεόπλασμα (εμφανίζει προχωρημένη εξελισσόμενη διαβρωτική επεξεργασία του κάτω χείλους με συμμετοχή της κάτω γνάθου) αλλά - άκουσον άκουσον  -«δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως τελικού σταδίου, καθώς δεν έχει τύχει καμίας θεραπευτικής αντιμετώπισης μέχρι σήμερα»! Και για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση της σχετικής διάταξης και να αποφυλακιστεί...



Δηλαδή η Πολιτεία δεν τον αποφυλακίζει όχι επειδή δεν είναι πολύ σοβαρά άρρωστος, αλλά επειδή... η ίδια δεν έχει κάνει κάτι μέχρι στιγμής για αυτό! Το άκρον άωτον της παράνοιας και της υποκρισίας, με θύμα έναν άνθρωπο που σβήνει βασανιστικά σε ένα κρεβάτι στον Κορυδαλλό...




Αυτόπτες μάρτυρες διηγήθηκαν στο zougla.gr το εξής περιστατικό. Όταν ο ειδικός απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης Άλαν Μίτσελ επισκέφτηκε τον Κορυδαλλό είδε τον ασθενή Ανδρέα Γαβριηλίδη και βεβαίως έφριξε με την εικόνα που αντίκρισε. Από εκείνη τη στιγμή οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και οι νοσηλευτές άρχισαν να προσέχουν τον ασθενή και για πρώτη φορά μάλιστα άρχισαν να του δίνουν τροφή με καλαμάκι, όπως απαιτείται από την περίπτωσή του. 
Αν αυτό δεν είναι η επιτομή της υποκρισίας, τότε τι είναι...
Περίπτωση δεύτερη: Οι τελευταίες τραγικές στιγμές ενός κρατουμένου
Συγκλονίζει το βίντεο που ακολουθεί. Οι εικόνες έχουν καταγραφεί λίγη ώρα πριν τον θάνατο ενός καρκινοπαθούς μέσα στη φυλακή. Αποστεωμένος, αβοήθητος, έχει κυριολεκτικά λιώσει από την αρρώστεια. Με μία αδύναμη φωνή μιλά και εξηγεί τι του συμβαίνει. Ήταν η τελευταία φορά που ο άνθρωπος αυτός μίλησε.
ΠΡΟΣΟΧΗ: ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 


Και φυσικά δεν πρόκειται για τις μοναδικές περιπτώσεις.

Πηγή: zoygla gr

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.