Τραυμάτισαν σοβαρά κρατούμενο στις φυλακές Βόλου για την αρχηγία του θαλάμου


Επεισόδιο, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός κρατουμένου, σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο ειδικό κατάστημα κράτησης νέων Βόλου, στην οδό Μεταμορφώσεως.

Ένας αλλοδαπός κρατούμενος δέχθηκε, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, επίθεση από έξι συγκρατούμενούς του, επίσης αλλοδαπούς,  με αφορμή τον έλεγχο του θαλάμου της φυλακής.

Το σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε εντός του χώρου του θαλάμου της φυλακής  και μάλιστα φέρεται να χρησιμοποιήθηκε αυτοσχέδιο αιχμηρό σιδερένιο αντικείμενο εις βάρος του αλλοδαπού, με αποτέλεσμα να υποστεί κακώσεις στο σώμα του και στο κεφάλι, ίσως και να μαχαιρώθηκε.

Ο αλλοδαπός τραυματίας μεταφέρθηκε και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου ίσως υποβληθεί και σε χειρουργική επέμβαση. Το επεισόδιο ίσως λάμβανε μεγαλύτερες διαστάσεις, αν δεν παρενέβαιναν με κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του καταστήματος.
Στις φυλακές νέων Βόλου είναι έγκλειστοι κρατούμενοι ηλικίας 18 μέχρι 25 ετών.  Οι δράστες της επίθεσης φέρεται να είναι  όλοι Πακιστανοί ενώ Πακιστανός φέρεται να είναι και το θύμα της επίθεσης.

Προχθές συνεδρίασε το πειθαρχικό Συμβούλιο της φυλακής και αποφάσισε την επιβολή πειθαρχικής ποινής στους έξι, που είναι αυτή της μεταγωγής σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τους και παραγγέλθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Τα αδικήματα που θα αναλάβει να διερευνήσει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, στην οποία και ανατέθηκε η προκαταρκτική, είναι της επικίνδυνης ή βαριάς σωματικής βλάβης σε βαθμό πλημμελήματος ή και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βαθμό κακουργήματος. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα ληφθούν υπόψη η ιατροδικαστική έκθεση και οι ιατρικές γνωματεύσεις για τον νοσηλευόμενο τραυματία.

Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές, πρόκειται για το πιο σοβαρό επεισόδιο μεταξύ κρατουμένων που προκλήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων στο επεισόδιο κρατούνται με ποινές για παράνομη μεταφορά μεταναστών.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης , στις 16 Μαΐου 2019 βρίσκονταν στις φυλακές Βόλου 102 κρατούμενοι, εκ των οποίων 78 αλλοδαποί, ενώ οι θέσεις είναι 54.  Ο συνωστισμός κρατουμένων προφανώς και προκαλεί προβλήματα στην ομαλή διαβίωσή τους, αν υπολογιστεί και το γεγονός ότι είναι κρατούμενοι διαφορετικών εθνοτήτων, που πολλές φορές εκφράζονται και βίαια.  Κρατούμενοι από διαφορετικές εθνότητες και διαφορετικές θρησκείες αναγκάζονται να διαμένουν σε μικρούς χώρους, ενώ είναι γνωστό το μίσος που υφίσταται στον μουσουλμανικό κόσμο, μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών.

Αντίστοιχα στις φυλακές Κασσαβέτειας οι κρατούμενοι ήταν 160, εκ των οποίων 33 αλλοδαποί, ενώ οι θέσεις κράτησης είναι 274.

Ανάλογα επεισόδια, μικρότερης ωστόσο έντασης, είχαν προκληθεί  στην ίδια φυλακή τον περασμένο Μάρτιο. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιανουαρίου είχε σημειωθεί απόπειρα απόδρασης από τις φυλακές Βόλου από τρεις αλλοδαπούς κρατούμενους, ενώ τον Ιανουάριο επίσης είχε σημειωθεί συμπλοκή μεταξύ τριών κρατουμένων, με αφορμή διαφορές που είχαν μεταξύ τους.  Στις 26 Οκτωβρίου 2018 το απόγευμα 48 κρατούμενοι στις Φυλακές Βόλου είχαν συμπλακεί με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι πέντε και να καταλήξουν στο Νοσοκομείο.
Σταυρος Δημοπουλος
e-thessalia.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.