Φυλακές Κορυδαλλού: Τα πιθανά σενάρια για τη μετακόμιση εκτός πόλης


Με ποια στοιχεία «φωτογράφισε» ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης την επιλογή της τοποθεσίας από την κυβέρνηση

Γρίφο για δυνατούς λύτες αποτελεί η τοποθεσία που έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση για την κατασκευή του νέου σωφρονιστικού καταστήματος στην περιοχή της Αττικής, το οποίο θα αντικαταστήσει τις Φυλακές Κορυδαλλού, προσφέροντας ανάσα και ποιότητα ζωής στους κατοίκους, καθώς στη θέση των παλιών εγκαταστάσεων θα δημιουργηθεί Μητροπολιτικό πάρκο.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ξεκίνησε ήδη τον σχεδιασμό των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για τη μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού και την κατασκευή νέου σύγχρονου καταστήματος, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, ωστόσο δεν κατονόμασε το μέρος που θα κατασκευαστεί το νέο ίδρυμα.

Οι πληροφορίες που έδωσε ήταν γενικές, λέγοντας πως το νέο σωφρονιστικό ίδρυμα θα είναι εντός της Αττικής, εκτός αστικού ιστού και δίπλα σε μεγάλο οδικό άξονα. Εικάζεται, λοιπόν, πως το νέο κατάστημα φυλακών της Αττικής θα κατασκευαστεί σε περιοχή κοντά στην Εθνική οδό ή την Αττική οδό.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής, «μεριμνούμε με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να δημιουργηθεί νέο κατάστημα εκτός αστικού ιστού, εντός Αττικής και κοντά σε μεγάλο οδικό άξονα». 

Οι εξαγγελίες του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προκάλεσαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος επέμεινε στην κριτική για το γεγονός ότι τα σωφρονιστικά καταστήματα περνούν στην δικαιοδοσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «για ποιο λόγο κ. Χρυσοχοϊδη τα σχολεία των φυλακισμένων να είναι αρμοδιότητα δική σας».

Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε «Το 60-70% του έργου των φυλακών το έχει η αστυνομία ήδη. Υπήρχε και παλαιότερα η Γενική Διεύθυνση Αντεγκληματικής Πολιτικής που μεταφέρεται αλλά εξακολουθεί να είναι αρμόδια για τα ζητήματα των φυλακών. Αυτό δεν αλλάζει λοιπόν. Αυτό που θα αλλάξει καθοριστικά είναι ότι δεν θα ξαναεμφανιστεί ένας δολοφόνος που σκότωσε μέσα από την φυλακή 10 άτομα μεταξύ των οποίων ο Ζαφειρόπουλος. Θα μας δείτε και θα μας αξιολογήσετε και τότε θα μας κάνετε κριτική. Έως τότε περιμένετε γιατί θα τα αλλάξουμε όλα». 
 
Σωφρονιστικοί: Ιδιαίτερη προσοχή στη επιλογή, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των νέων Φυλακών 
 
Ιδιαίτερη προσοχή εφιστούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι με τον Πρόεδρό τους κ. Καρακίτσο να αναφέρει σήμερα το πρωί στον Real FM ότι και στο παρελθόν και άλλοι Υπουργοί Δικαιοσύνης έχουν εξαγγείλει την μεταφορά των Φυλακών Κορυδαλλού, αλλά αυτό δεν συνέβη. 
Ο Πρόεδρος των σωφρονιστικών υπαλλήλων ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αυτή την στιγμή η Φυλακή του Κορυδαλλού είναι συνολικής χωρητικότητας περίπου 1220 θέσεων και ξεπερνάει μεσοσταθμικά τους 1600 κρατούμενους, χωρίς να υπολογίσουμε τους κρατούμενους του Ψυχιατρείου Κρατουμένων και του Νοσοκομείου Κρατουμένων, καθώς και της ΚΑΥΦ Κορυδαλλού. 
Άρα, - ανέφερε ο κ. Καρακίτσος- "η κατασκευή μιάς νέας τέτοιας Φυλακής, δηλαδή περίπου 2.500 κρατουμένων είναι από μόνη της μεγαλεπίβολη και σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει με όρους διαφάνειας και προσεκτικού ορθολογικού σχεδιασμού, καθώς το Κράτος θα χρειαστεί να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη".
Τέλος, ο κ. Καρακίτσος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή εκκρεμεί η κατασκευή δύο νέων Καταστημάτων Κράτησης αυτό της Δράμας και ένα ακόμη στην Νεάπολη Λασιθίου. 

Πηγή: www.protothema.gr και www.real.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.