Το στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην περίπτωση μεταφοράς των φυλακών Κορυδαλλού, δεν είναι να πείσει κάποιον για την ορθότητα της επιλογής του. Είναι να υλοποιήσει αυτό που εξήγγειλε, δεδομένου ότι η πρόθεση και η πολιτική βούληση είναι εμφανείς, όμως είναι ένα μέτρο που ήδη έχει εξαγγελθεί και από δυο ακόμα πρωθυπουργούς, αλλά οι φυλακές παραμένουν στη θέση τους.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εξαγγείλει πρώτος τη μεταφορά τους εκτός αστικού ιστού ενώ ο Κώστας Σημίτης το 2000 είχε δεσμευθεί, αφού έγινε και εκδήλωση στην είσοδο των φυλακών. Η πολιτική πραγματικότητα, τα γραφειοκρατικά και άλλα προβλήματα τους διέψευδαν. Οι εξαγγελίες διαψεύστηκαν οικτρά. Η φράση μάλιστα που συνόδευε κάθε εξαγγελία ήταν «προσέξτε μη γίνει σαν το γήπεδο της ΑΕΚ. Πρώτα το γκρέμισαν και μετά έψαχναν να βρουν που θα χτίσουν…».
Οι εποχές και τα πρόσωπα βέβαια αλλάζουν. Και όσοι βιάζονται να προεξοφλήσουν την αποτυχία του εγχειρήματος, προφανώς δεν γνωρίζουν ότι πρόκειται απλώς για έναν κρίκο σε μια συνολική αλλαγή στην σωφρονιστική πολιτική, της οποίας αναπόσπαστο κομμάτι είναι και αυτό.
Στρατόπεδο δίπλα στην Αττική ή την Εθνική Οδό
Ήδη οι πληροφορίες (που μετέφερε η εφημερίδα Φιλελεύθερος) λένε πως αναζητείται ειδικός χώρος δίπλα σε κεντρική οδική αρτηρία (Εθνική ή Αττική Οδό) προκειμένου να στεγάσει το σωφρονιστικό ίδρυμα υποδίκων, όπως λέγεται (στα χαρτιά) ο Κορυδαλλός. Το πρόβλημα βέβαια είναι αφενός ο υπερπληθυσμός (χωρητικότητα στα δυο καταστήματα 1396 και φιλοξενεί π.χ το Β’ Εξάμηνο του 2019 1634 ) αλλά κυρίως το γεγονός ότι εξαιτίας της θέσης της, όλοι μα όλοι οι ισχυροί κρατούμενοι θέλουν να βρίσκονται εδώ. Στην πάροδο του χρόνου μάλιστα είναι προφανές πως ο Κορυδαλλός έγινε κάτι σαν σύμβολο παραγωγής εγκλήματος, διαπλοκής και εξαγοράς συνειδήσεων (όχι όλων αλλά σίγουρα μιας μερίδας). Χαρακτηριστικό είναι πως στο πολύ πρόσφατο παρελθόν οι κατηγορούμενοι ως επικεφαλής δυο εγκληματικών οργανώσεων με δολοφονίες , απαγωγές κλπ, βρίσκονταν κρατούμενοι στον Κορυδαλλό. Εν ολίγοις ο Κορυδαλλός δεν έκανε… εισαγωγή (κράτηση) αλλά εξαγωγή εγκληματικών ενεργειών.
«Ναι» λένε οι σωφρονιστικοί
Ο Αντώνης Αραβαντινός, o παλαιότερος και πιο έμπειρος σωφρονιστικός υπάλληλος, που έχει διατελέσει αρχιφύλακας σε έξι φυλακές και πρόεδρος της Ομοσπονδίας επί σειρά ετών, λέει σε δηλώσεις του στον «Φιλελεύθερο» ένα ξεκάθαρο «ναι» στη μεταφορά των φυλακών για λόγους λειτουργικούς και ασφαλείας. Αλλά υπάρχει κι ένα μεγάλο αλλά: Πρώτον οι φυλακές Κορυδαλλού είναι φυλακές υποδίκων, προσώπων δηλαδή που παραμένουν εκεί γιατί μετάγονται , είτε καθημερινά είτε τακτικά στα δικαστήρια. Με δεδομένο μάλιστα πως στην Αττική βρίσκονται τα 2/3 της δικαστικής και δικηγορικής ύλης της χώρας, είναι προφανές πως θα πρέπει να είναι (οι νέες φυλακές) κοντά σε κεντρικό οδικό άξονα ώστε οι κρατούμενοι να είναι στα δικαστήρια στις 9 το πρωί (από τον Κορυδαλλό φεύγουν 80-100 κρατούμενοι κάθε μέρα για τα δικαστήρια) και βέβαια να μπορούν να πηγαίνουν να τους βλέπουν οι δικηγόροι τους: «Φυλακή υποδίκων σημαίνει 1.200 ατόμων. Δηλαδή πρέπει να χτιστούν 4 φυλακές Δομοκού», λέει ο κ. Αραβαντινός, εννοώντας προφανώς πως θα χρειαστεί και χρόνος και χρήμα. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως το υπουργείο κοιτάζει τις περιοχές του Σχιστού και της Αμυγδαλέζας, ενώ η Μαλακάσα λόγω απόστασης πιθανόν απορρίπτεται.
Στο Υπουργείο Προστασίας Πολίτη
Η υπαγωγή των φυλακών στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι ένα άλλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση συνολικής αλλαγής της πολιτικής. Το μήνυμα της μη ανοχής είναι σαφές καθώς η κατάσταση στις φυλακές και κυρίως στον Κορυδαλλό έχει φτάσει στο μη παρέκει. Σύμφωνα με τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τις επίσημες ανακοινώσεις τους η κατάσταση στις φυλακές είναι εκτός ελέγχου. Τα ανεπίσημα στοιχεία από πηγές των φυλακών για τις περισσότερες φυλακές της χώρας, δείχνουν μια τέτοια εικόνα. Όπως λένε αρμόδιες πηγές από το 2015-2018 έχουν καταγραφεί 110 σοβαρά περιστατικά επιθέσεων κατά υπαλλήλων, στα οποία δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις λεκτικής βίας ή απειλών, τα οποία από φόβο πολλές φορές οι υπάλληλοι δεν αναφέρουν καν. Μάλιστα αυτά τα περιστατικά το διάστημα 2017-18 φέρονται να είναι 27 ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με τα ίδια ανεπίσημα στοιχεία από το 2015-2018 οι θάνατοι κρατουμένων είναι συνολικά 135 . Από αυτούς μόνο το 2018 φέρονται να υπήρξαν 51 θάνατοι κρατουμένων. Επίσης φέρονται να υπήρξαν από το 2016-2018 τουλάχιστον 17 αυτοκτονίες.
Γιαυτό και για τους γνωρίζοντες η στάση των σωφρονιστικών υπαλλήλων στην υπαγωγή των φυλακών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν ήταν αρνητική. Εν ολίγοις το συζητούν με θετικό – κατά αρχήν – πρόσημο. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου κατά την παραλαβή παράδοση του νέου υπουργού: «Όταν είσαι με το κεφάλι κάτω από το νερό, αν σου δώσει κάποιος το χέρι για να μην πνιγείς, δεν το ρωτάς πως και γιατί».
Υψίστης Ασφαλείας
Στον αντίποδα στην εξαγγελία περί δημιουργίας (ή καλύτερα επαναφοράς) φυλακών υψίστης Ασφαλείας , ο Αντ. Αραβαντινός, λέει επίσης ένα ξεκάθαρο ναι αλλά με άλλες προϋποθέσεις. Όπως λέει η χώρα δεν χρειάζεται φυλακές Τύπου Γ , όπου ο εισαγγελέας θα αποφασίζει που θα προφυλακίζεται ή θα φυλακίζεται ο κρατούμενος ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος. Επιμένει δηλαδή πως χρειάζονται δυο φυλακές υψίστης ασφαλείας , με κριτήριο την κλιμάκωση των τυχόν πειθαρχικών παραπτωμάτων. Δηλαδή να πηγαίνουν εκεί οι κρατούμενοι με βάση την πειθαρχική συμπεριφορά τους στις φυλακές.
Το μοντέλο όμως που – φαίνεται- να έχει προκριθεί είναι των Τύπου Γ’, όπως αυτές που λειτούργησαν στο Δομοκό το 2014 και κατήργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δια του κ. Παρασκευόπουλου. Σε αυτές πήγαιναν οι βαρυποινίτες κρατούμενοι, ισοβίτες, κατάδικοι για τρομοκρατία κλπ. και στερούνταν πέραν των άλλων και το δικαίωμα της άδειας.
Αναδημοσίευση www.dikastiko.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.