Αναλαμβάνει δράση το «ΣΔΟΕ των φυλακών» - Τεράστιες ελλείψεις ασφαλείας

Στον «πόλεμο» για την αντιμετώπιση οργανωμένων κυκλωμάτων και διαφθοράς στις φυλακές ρίχνεται το Σώμα Επιθεώρησης και Ελέγχου Καταστημάτων Κράτησης, με εντολή της γενικής γραμματέως αντιεγκληματικής πολιτικής Σοφίας Νικολάου.
Πρόκειται για το λεγόμενο «ΣΔΟΕ των φυλακών» και οι αστυνομικοί που θα συγκροτήσουν το σώμα θα κάνουν αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα κελιά των κρατουμένων αλλά και στα βιβλία και τις συμβάσεις των διευθυντών κάθε φυλακής.
Στόχος είναι να καταπολεμηθούν τα παράνομα «ταμεία» στα σωφρονιστικά καταστήματα αλλά και η μαφία των φυλακών.
Η ομάδα θα αποτελείται από 11 άτομα ενώ θα συμμετέχουν και αστυνομικοί από την οικονομική αστυνομία.
Το εν λόγω σώμα θα μπορεί να σχηματίζει δικογραφίες για τα αδικήματα που διαπιστώνουν και να «εισβάλουν» σε οποιαδήποτε φυλακή της χώρας, όποτε το επιθυμούν.

Τρομακτικές ελλείψεις

Την ίδια ώρα, ο κατάλογος με τις ελλείψεις σε συστήματα ασφαλείας στις φυλακές της χώρας -που εστάλησαν στην πολιτική ηγεσία από τους διευθυντές- δείχνει την απογοητευτική κατάσταση που επικρατεί στα σωφρονιστικά καταστήματα όπου κρατούνται και επικίνδυνοι κακοποιοί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε φυλακή στη βόρεια Ελλάδα ενώ υπάρχουν 402 κάμερες, το μεγαλύτερο μέρος είναι εκτός λειτουργείας. Παράλληλα, ένα σύστημα ηλεκτρονικώνκλειδαριών σε ολόκληρη πτέρυγα δεν λειτουργεί.
Μάλιστα, οι ανιχνευτές κίνησης στα «νεκρά» προαύλια είναι εκτός λειτουργίας ενώ το σωφρονιστικό κατάστημα δεν διαθέτει το μηχάνημα που απενεργοποιεί τα κινητά τηλέφωνα.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλη φυλακή της βόρειας Ελλάδας, όπου δεν υπάρχουν πουθενά ηλεκτρονικές κλειδαριές.
Σε άλλο κατάστημα, που βρίσκεται επίσης στην περιοχή, δεν λειτουργούν τα x-ray έρευνας, ο συναγερμός της περιμέτρου ενώ άμεσα πρέπει να αντικατασταθεί και το control room, καθώς οι κάμερες είναι παλιάς τεχνολογίας και χαμηλής ανάλυσης.
Υπάρχουν δε, και δύο φυλακές που δεν διαθέτουν καθόλου μηχανήματα x-ray! Τα προβλήματα με τις ηλεκτρονικές κλειδαριές φαίνεται ότι είναι αρκετά σοβαρά, καθώς υπάρχει φυλακή που στην απομόνωση δεν λειτουργούν από το 2007…
Ημιτελές και εκτός λειτουργίας παραμένει και το σύστημα υπερύθρων περιμετρικήςνεκρής ζώνης.
Ενδεικτικό είναι, επίσης, πως σε φυλακή στην κεντρική Ελλάδα από την οποία προ ετών είχε γίνει μια από τις μεγαλύτερες αποδράσεις, σήμερα οι κάμερες είναι χαλασμένες.
Απουσιάζουν δε, πλήρως, από την περίμετρο της εξωτερικής φρουράς και το διάδρομο των επισκεπτηρίων.
Αναδημοσίευση www.cnn.gr / Μίνα Καραμήτρου

Share on Google Plus

0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Από το Blogger.