Την παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τους χιλιάδες κρατούμενους που είναι «όμηροι» στις φυλακές , καθώς εκτίουν ποινές για αδικήματα τα οποία με τον νέο Ποινικό Κώδικα έχουν ήδη παραγραφεί προκάλεσε η ανάδειξη του θέματος από το dikastiko.gr . Η αποκάλυψη που έκανε με άρθρο του στο dikastiko.gr ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης , προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για την έλλειψη σχεδιασμού στην εφαρμογή των νέων κωδίκων καθώς ουσιαστικά αυτή τη στιγμή εμφανίζεται το νομικά παράδοξο να υπάρχουν φυλακισμένοι οι οποίοι με τον νέο κώδικα εκτίουν ποινές για αδικήματα που έχουν υποπέσει σε παραγραφή!
Ο αριθμός αυτός είναι υψηλός, σύμφωνα με δικαστικές πηγές , ενώ ο προβληματισμός είναι μεγαλύτερος εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν προβλέπεται (λόγω καλοκαιριού) μέχρι το φθινόπωρο να υπάρξει η δυνατότητα να υπαχθούν αυτές οι υποθέσεις στα αρμόδια δικαστήρια και να αποφυλακιστούν οι εν λόγω κρατούμενοι. Το γεγονός πέραν των ηθικών γεννά και νομικά ζητήματα, όπως ενδεχομένως – όπως λένε νομικοί- και εγείρει αξιώσεις αποζημίωσης εκ μέρους των κρατουμένων από το ελληνικό δημόσιο.
Διπλή παρέμβαση
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) προσέφυγε στον (εκτελούντα χρέη μέχρι χθες) Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Δημήτριο Δασούλα με αίτηση στις 14 Αυγούστου 2019 ώστε να μην κρατούνται στις φυλακές στερούμενα της ελευθερίας τους άτομα που με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα πρέπει να είναι ελεύθερα από 1 Ιουλίου 2019 λόγω παραγραφής των αδικημάτων τους. Όπςω αναφέρει το παρατηρητήριο «η αίτηση του ΕΠΣΕ βασιζόταν σε επισυναπτόμενο σχετικό άρθρο του και νομικού συμβούλου του ΕΠΣΕ Βασίλη Χειρδάρη στο Dikastiko Πρακτορείο Ειδήσεων στις 7 Αυγούστου 2019».
Ιδού η εγκύκλιος Δασούλα:
Προς
τους κ.κ. Διευθύνοντες
τις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας
τους κ.κ. Διευθύνοντες
τις Εισαγγελίες Εφετών της Χώρας
Από της 1ης Ιουλίου 2019 τρέχοντος έτους άρχισε να ισχύει ο Π.Κ. που κυρώθηκε με το Ν. 4619/2019. Πολλές αξιόποινες πράξεις, οι οποίες με τον προηγούμενο Π.Κ. είχαν κακουργηματικό χαρακτήρα ( πλαστογραφίες, απάτες, κλοπές κατ’ επάγγελμα ή κατά συνήθεια με συνολικό όφελος ή συνολική ζημία μικρότερη των 120.000 ευρώ, υπεξαίρεση αντικειμένου που το είχαν εμπιστευθεί στον υπαίτιο και η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ κλπ.), με τον ισχύοντα Π.Κ. έχουν καταστεί πλημμελήματα και ο ανώτατος χρόνος παραγραφής τους είναι τα οκτώ (8) έτη. Λόγω του κακουργηματικού χαρακτήρα και των ισχυουσών σχετικών διαδικασιών οι εν λόγω υποθέσεις ενδεχομένως να έχουν εκδικασθεί πρωτοδίκως ή κατ’ έφεση μετά την οκταετία ή στα όρια αυτής. Έτσι πολλές από τις υποθέσεις αυτές που εκκρεμούν ενώπιον των δευτεροβαθμίων δικαστηρίων ή του Αρείου Πάγου έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Για τις εν λόγω περιπτώσεις δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για άμεση αποφυλάκιση ή κάποια άλλη ειδική διαδικασία. Ως εκ τούτου οι μόνες προβλεπόμενες διαδικασίες για την επίλυση του θέματος, ώστε να αποφυλακιστεί ο κρατούμενος, είναι είτε η συζήτηση του ενδίκου μέσου από το αρμόδιο δικαστήριο είτε η υποβολή αίτησης αναστολής εκτέλεσης της καταδικαστικής απόφασης (άρθρα 497 παρ. 7, 471 παρ.2 ΚΠΔ).
Κατόπιν αυτών, επειδή προδήλως είναι εξαιρετικά δύσκολη η άμεση εκδίκαση των εκκρεμών ενδίκων μέσων, παρακαλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας για την άμεση καταγραφή των υποθέσεων αυτών, την υποβολή εκ μέρους σας, σε περίπτωση που δεν έχει υποβάλει ο κρατούμενος, αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης της απόφασης και την, κατά το δυνατόν, ταχύτερη εισαγωγή τους προς εκδίκαση στο αρμόδιο δικαστήριο. Το αυτό να ενεργήσετε και για τις σχετικές αιτήσεις αναστολής που έχουν υποβάλει οι κρατούμενοι.
Ο Αναπληρωτής του ελλείποντος Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου
Δημήτριος Δασούλας
Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Δημήτριος Δασούλας
Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Αναδημοσίευση www.dikastiko.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.