Χίος: «Πακέτο» νέες φυλακές και υπερδομή στο "15"

Προχωρά ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για το «15» 
το μήνυμα Μηταράκη σε Κάρμαντζη και Μπουγδάνο


Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου σε δημόσια έκταση στο 15ο χιλιόμετρο της Ε.Ο. Χίου – Βολισσού, μετέφερε το μεσημέρι της Δευτέρας στον Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, ο Βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης.

Ο ίδιος κάλεσε τους Χιώτες να δείξουν εμπιστοσύνη στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, λέγοντας ότι μέχρι στιγμής όσα εξήγγειλε προεκλογικά η Ν.Δ. τα έχει κάνει πράξη.

«Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και στην πόλη και στα Καμπόχωρα εξαιτίας της ανοιχτής δομής, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τη σημερινή κατάσταση, κλείνοντας τη ΒΙ.ΑΛ. μόλις ανοίξει το ΠΡΟΚΕΚΑ στο «15». Γνωρίζω τη θέση του Δήμου αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να συνεργαστούμε αρμονικά για το καλό του νησιού και να αναστρέψουμε την κατάσταση που σήμερα επικρατεί», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

«Δεδομένη η στάση του Δήμου, δεν αλλάζει»

Την πραγματικά δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Χίο αναγνώρισε και ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, κάνοντας λόγο για πραγματικά πρωτόγνωρες καταστάσεις. Όπως όμως εξήγησε, η στάση και του ίδιου και του Δημοτικού Συμβουλίου για μη παραχώρηση δημοτικής έκτασης είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αλλάξει.

«Όχι» και από τον Παντελή Μπουγδάνο


Νωρίτερα ο Βουλευτής συνοδευόμενος από τη Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, επισκέφθηκαν τον αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Μπουγδάνο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης επανέλαβε τη θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου και των τοπικών φορέων των νησιών για λειτουργία μιας και μόνης μικρής δομής μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση προσφύγων – μεταναστών. Υπογράμμισε δε ότι το ζητούμενο είναι και παραμένει η αποσυμφόρηση των νησιών.

Επίσης επισήμανε ότι η Περιφέρεια υποστηρίζει το κοινωνικό αίτημα για τη μεταφορά των Δικαστικών Φυλακών Χίου σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις εκτός αστικού ιστού, αλλά χωρίς καμιά σύνδεση με «αντισταθμιστικά οφέλη».

Τέλος δεσμεύθηκε για τη συνδρομή της Π.Ε. Χίου στην εκπόνηση μελέτης για άμεσα αναγκαίες εργασίες για την βελτίωση των υποδομών των Δικαστικών Φυλακών Χίου.


«Αναγκαιότητα η μεταστέγαση των φυλακών»

Από την πλευρά της πάντως η Γ.Γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, σημείωσε την αναγκαιότητα μεταστέγασης των δικαστικών φυλακών Χίου σε άλλο χώρο, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό κτίριο του 1960 το οποίο όμως αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Η ίδια υποσχέθηκε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αποσταλούν στη Χίο μηχανικοί του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα, δηλαδή αν η περιοχή στο «15» θα μπορέσει να φιλοξενήσει τις νέες φυλακές του νησιού και υπό ποιες προϋποθέσεις.

«Διαπίστωσα έπειτα από την επίσκεψή μου στο κατάστημα των φυλακών Χίου, πως παρόλο που είναι ένα μικρό κατάστημα, έχει πολύ σοβαρά προβλήματα. Δυστυχώς οι χώροι δεν επαρκούν και δεν είναι κατάλληλοι για τους κρατούμενους, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι κατάλληλοι χώροι για τις δραστηριότητές τους. Η μετεγκατάσταση των φυλακών Χίου είναι αναγκαία και οφείλουμε ως κυβέρνηση να εξετάσουμε το ενδεχόμενο αυτό.»

Η ίδια πάντως, παρότι αναγνώρισε την αναγκαιότητα δημιουργίας νέων φυλακών, δεν διευκρίνισε αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία νέων φυλακών στο νησί.



Πηγή: www.politischios.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.