Το σχέδιο για τις φυλακές: Οι απειλές και ο εμπρησμός - Το 2023 έτοιμος ο «νέος Κορυδαλλός»

Η φυλακή που θα αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού θα έχει χωρητικότητα 1.800 ατόμων. Θα πρόκειται για μία ολόκληρη «πολιτεία».


Η Ασφάλεια Αττικής ανέλαβε την έρευνα για τον εμπρησμό του αυτοκινήτου της διευθύντριας του ψυχιατρείου των φυλακών Κορυδαλλού στο Γαλάτσι.

Η επίθεση έγινε σε μία περίοδο όπου στις φυλακές Κορυδαλλού εκτυλίσσεται «σιωπηρώς» επιχείρηση για να «σπάσουν» οργανωμένα κυκλώματα.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία Νικολάου τοποθετήθηκε χθες Δευτέρα για τον εμπρησμό στο Γαλάτσι, κάνοντας λόγο για ωμή βία και τρομοκρατία: «Είμαι βέβαιη ότι οι Αστυνομικές και οι Δικαστικές αρχές θα επιληφθούν με επιτυχία του εν λόγω περιστατικού και σύντομα οι δράστες θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Περιστατικά ωμής βίας και τρομοκρατίας σε βάρος οποιουδήποτε πολίτη της χώρας είναι κατακριτέα και καταδικαστέα. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής επιτελεί ένα κρίσιμο έργο και δίνει καθημερινό αγώνα για την εύρυθμη λειτουργία των Καταστημάτων Κράτησης, καθώς και για την αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας».

Οι αστυνομικές Αρχές συνδέουν την επίθεση με τις αλλαγές που πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα στον Κορυδαλλό και εν γένει στο σωφρονιστικό σύστημα. Στόχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να γίνουν τουλάχιστον 300 μεταγωγές κρατουμένων από την Αθήνα σε σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας.

Η λογική, πάνω στην οποία βασίστηκε το σχέδιο για να μπει τέλος στον «έλεγχο» πτερύγων, προκρίνει το δόγμα της «διάσπασης» κρατουμένων με αυξημένη επιρροή εντός των τειχών. Η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να καταρτιστεί μία λίστα με κρατουμένους που δημιουργούν συστηματικά προβλήματα και δεν υπακούουν στους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας. Το επόμενο βήμα ήταν να βρεθούν τα κατάλληλα σωφρονιστικά ιδρύματα που θα μπορούσαν να τους φιλοξενήσουν.

«Υπήρξε μελέτη για συγκεκριμένες περιπτώσεις κρατουμένων, προκειμένου οι φυλακές που θα τους φιλοξενήσουν να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Το βασικό κριτήριο ήταν να μην υπάρχουν σε αυτές οι συνθήκες, που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν ξανά νέους πυρήνες ελέγχου», εξηγεί αρμόδια πηγή.



Απειλές σε διευθυντές

Οι μεταγωγές ποινικών αυτού του «βεληνεκούς» προκάλεσαν, όπως αναμενόταν από τις Αρχές, αντιδράσεις.

Διευθυντές του Κορυδαλλού δέχθηκαν, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, απειλές. Το σχέδιο «καθαρός Κορυδαλλός» χειρίζονται ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Αντεγκληματική Πολιτική, Λευτέρης Οικονόμου, και η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Μεταξύ άλλων, έχουν ληφθεί αποφάσεις και για την ηλεκτρονική θωράκιση των φυλακών, μέσω της προμήθειας μηχανημάτων ανίχνευσης μετάλλων και ναρκωτικών για τις πύλες, όπως και για συσκευές «jammer» που θα νεκρώνουν τα κινητά τηλέφωνα. Οι διαγωνισμοί για την προμήθειά τους θα «τρέξουν» το 2020, καθώς για φέτος δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν πόροι για την αγορά τους.

Το γεγονός ότι οι κρατούμενοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα να περιοριστεί το έγκλημα που προέρχεται «από μέσα προς τα έξω». Ταυτόχρονα θα περιοριστεί το «μαύρο» χρήμα από τις αγοραπωλησίες τηλεφωνικών συσκευών και καρτών. Τέτοιου είδους συσκευές jammers λειτουργούν εδώ και χρόνια σε πολλούς χώρους στην Ελλάδα, όπως αίθουσες συνεδριάσεων και κτίρια, όπου λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις. Στέλεχος με γνώση του αντικειμένου αναφέρει ότι «υπάρχει η αίσθηση ότι τα jammers δεν έχουν τοποθετηθεί εδώ και τόσα χρόνια στις φυλακές, γιατί κάποιες υπηρεσίες ήθελαν να ακούν τις συνομιλίες σημαντικών κρατουμένων, για να αντλούν πληροφορίες και να εξαρθρώνουν εγκλήματα εκτός φυλακής».



Δημιουργείται πειθαρχική φυλακή

Τα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία φυλακής Γ’ Τύπου, δηλαδή υψίστης ασφαλείας, φαίνεται ότι διαφοροποιούνται.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκρίνει σχέδιο δημιουργίας πειθαρχικής φυλακής. Ήδη έχει βρεθεί χώρος εκτός Αττικής, προκειμένου να ιδρυθεί σωφρονιστικό ίδρυμα, στο οποίο θα κρατούνται όσοι έχουν πειθαρχικά παραπτώματα. Μέχρι σήμερα οι παραβατικοί των φυλακών μεταφέρονταν σε άλλες φυλακές. Εφεξής στόχος είναι να μεταφέρονται σε φυλακή με αυξημένα μέτρα ασφαλείας, όπου θα κρατούνται προσωρινά, μέχρι να κρίνουν οι αρμόδιες επιτροπές την εξέλιξη της πορείας τους.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν οικονομικές φυλακές, για όσους έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος που κατηγορείται για ένα έγκλημα οικονομικής φύσης να κρατείται μαζί με έναν ισοβίτη για φόνο. Θα υπάρχουν ξεχωριστές πτέρυγες, όπου θα βρίσκονται αποκλειστικά άνθρωποι που φυλακίστηκαν για ελαφρά εγκλήματα», εξηγεί στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Στο μεταξύ, το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο θα ανοίξει η πρώτη καινούργια φυλακή, χωρητικότητας περίπου 600 θέσεων στην περιοχή Νικηφόρος στη Δράμα, ενώ πριν από δύο εβδομάδες λειτούργησε για πρώτη φορά η νέα πτέρυγα που κατασκευάστηκε στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών.


Έτοιμος το 2023 ο νέος Κορυδαλλός

Στις αρχές του 2023 εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμος ο «νέος Κορυδαλλός», που θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της παλιάς βάσης του ΝΑΤΟ, στη θέση Γήπεδο Αμερικανικής Ευκολίας, στον Ασπρόπυργο.

Η φυλακή που θα αντικαταστήσει τις φυλακές Κορυδαλλού θα έχει χωρητικότητα 1.800 ατόμων. Θα πρόκειται για μία ολόκληρη «πολιτεία», η οποία θα είναι διπλάσια από τον Κορυδαλλό, που έχει 900 οργανικές θέσεις. Η κατασκευή της μεγαλύτερης φυλακής της χώρας θα γίνει στο πρότυπο των νορβηγικών σωφρονιστικών ιδρυμάτων. Όπως λένε στελέχη που ασχολούνται με τη δρομολόγηση του έργου, θα πληροί υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας και θα προσφέρει καλές συνθήκες διαβίωσης στους κρατουμένους με πολλούς χώρους άθλησης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας.

Η έκταση όπου θα κατασκευαστεί ανήκει στο δημόσιο. Το επόμενο βήμα είναι να συνταχθεί η μελέτη για το σχεδιασμό. Κατόπιν, θα λάβει χώρα διεθνής διαγωνισμός για το έργο της κατασκευής.

Πηγή: www.huffingtonpost.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.