Η Νέα Υόρκη θα φτιάξει τέσσερις φυλακές-ουρανοξύστες

Με το κλείσιμο των διαβόητων φυλακών Rikers στη Νέα Υόρκη,
οι σκέψεις για κατασκευή τεσσάρων ουρανοξυστών-φυλακών μέχρι το 2026 προκαλεί αντιδράσεις.


Η Νέα Υόρκη θα φτιάξει τέσσερις φυλακές-ουρανοξύστες

To Rikers Island είναι ένα μικρό νησί στο East River της Νέας Υόρκης και βρίσκεται ανάμεσα στο Κουίνς και το Μπρονξ. Αν και σχετικά μικρό σε έκταση, φιλοξενεί από το 1935 μία από τις μεγαλύτερες και πιο διάσημες – για κάθε κακό λόγο – φυλακές του κόσμου, με περίπου 10 χιλιάδες κρατούμενους σε μόνιμη βάση.

Το δημοτικό συμβούλιο της Νέα Υόρκης, μετά από ένα μεγάλο διάστημα προεργασίας, διαβουλεύσεων και συνεδριάσεων, αποφάσισε πριν από λίγες μέρες το κλείσιμο των φυλακών Rikers και μέσα από ένα σχέδιο ύψους 8 δις δολαρίων θα αντικατασταθούν με τέσσερις νέες φυλακές μέχρι το 2026.Οι φυλακές Rikers θεωρούνται από τις πιο σκληρές του κόσμου, με καθημερινά βίαια περιστατικά, ενώ έχουν πάρει και μία «μυθική» διάσταση μέσα από τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, που μάλλον δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Κάποιοι της αποκαλούσαν και σαν το «Γκουαντάναμο της Νέας Υόρκης».

Οι φυλακές Rikers θα αντικατασταθούν από τέσσερα νέα σωφρονιστικά ιδρύματα στα δημοτικά διαμερίσματα του Μπρούκλιν, Κουίνς, Μπρονξ, ακόμα και στην καρδιά του Μανχάταν. Εκπρόσωπος του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, δήλωσε πώς το σχέδιο δεν είναι εύκολο αλλά μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι το 2026. Τα τελευταία 6 χρόνια υπήρξε 40% μείωση στον αριθμό των κρατουμένων στο Rikers, με την Νέα Υόρκη να θεωρείται πλέον σαν μία από τις πιο ασφαλείς μεγαλουπόλεις των ΗΠΑ.

Τα πρώτα σχέδια για τις τέσσερις νέες φυλακές έλεγαν ότι θα μπορούν να χτιστούν μέχρι και 45 όροφοι, καθιστώντας τες σε φυλακές-ουρανοξύστες. Μόνο με τη σκέψη, όλο και πιο κοντά θα βρισκόμασταν στην πραγματική Γκόθαμ και σε σκηνές από την ταινία «Απόδραση από τη Νέα Υόρκη». Με δεύτερες σκέψεις, οι 45 όροφοι έγιναν 29, με τις αντιδράσεις να συνεχίζουν να υπάρχουν. Τα πολυώροφα κτίρια-φυλακές, σύμφωνα με τις πρώτες προτάσεις, θα θεωρούνται «κέντρα δικαιοσύνης» με βιβλιοθήκες, art studios, γυμναστήρια, κλινικές, χώρους περιπάτου και ψυχολογικής υποστήριξης κρατουμένων.

Μέχρι τις αρχές της χρονιάς θα ανοίξει και το επίσημο πρόγραμμα προτάσεων για ιδιώτες, εταιρείες και ινστιτούτα και στη συνέχεια το σχέδιο θα μπει στην τελική του ευθεία. 

Πηγή: www.athensvoice.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.