Ξυλοδαρμοί και «καθήλωση» κρατουμένων στις φυλακές της Ισπανίας!


Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης 

Σε μία έκθεση της για την Ισπανία, που δημοσιεύεται σήμερα, η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT) εκφράζει την ανησυχία της για κακομεταχείριση σε άτομα που συλλαμβάνονται από την αστυνομία, αλλά και την «καθήλωση» κρατουμένων με ιμάντες στα κρεβάτια τους.

Όσον αφορά τις φυλακισμένες γυναίκες, η έκθεση αναγνωρίζει τις καλές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που τους παρέχονται, αλλά υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης της αντιμετώπισης των ειδικών αναγκών τους.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που συγκέντρωσε η Επιτροπή, η κακομεταχείριση συνίστατο κυρίως σε κλοτσιές και γροθιές στο κεφάλι και στο σώμα και χτυπήματα με κορδόνια στο σώμα των κρατουμένων, συνήθως τη στιγμή της σύλληψής τους.

Η αντιπροσωπεία της CPT έλαβε επίσης μερικούς συγκεκριμένους ισχυρισμούς από τους κρατουμένους ότι είχαν χτυπηθεί με κορμούς από αξιωματικούς του Mossos d' Esquadra, ενώ υποχρεώθηκαν σε μη εξουσιοδοτημένο μέσο συγκράτησης το οποίο ανέφεραν ως «bocadillo» (συγκράτηση των αστραγάλων με δύο πλαστικά στρώματα που συνδέονταν μεταξύ τους με ιμάντες).

Η CPT συνιστά στις περιφερειακές αρχές της Καταλανίας να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι η κακομεταχείριση των κρατουμένων είναι παράνομη, αντιεπαγγελματική και θα αποτελέσει αντικείμενο κατάλληλων κυρώσεων.

Η CPT υπογραμμίζει για μία ακόμη φορά ότι οι εγκαταστάσεις κράτησης του Mossos d' Esquadra εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στο φυσικό φως, φωτίζονται με ανεπαρκή τεχνητό φωτισμό, δεν έχουν επαρκή αερισμό και πρόσβαση στο πόσιμο νερό και στα προϊόντα προσωπικής υγιεινής.

Όσον αφορά τις φυλακές, η CPT επικεντρώθηκε στην κατάσταση των κρατουμένων που βρίσκονταν σε ειδικά τμήματα κλειστού καθεστώτος (Departements Especials de Règim Tancat ή DERT) και σε φυλακισμένες γυναίκες. Στις τέσσερις εγκαταστάσεις φυλακών που επισκέφθηκαν (Brians 1, Mas d'Enric, Ponent και Wad-Ras), η CPT έλαβε αρκετούς ισχυρισμούς για σωματική κακομεταχείριση κρατουμένων από τους υπαλλήλους φυλακών, ιδίως στη φυλακή Brians 1, με γροθιές και χτυπήματα με κορδόνια.

Πηγή: www.zougla.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.