«Βραχιόλι» σε κάθε επικίνδυνο κρατούμενο - Επεκτείνεται το σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης


Δεκαπέντε μόλις είναι οι υπό έλεγχο που έχουν το ειδικό «βραχιολάκι»

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για συγγενείς φυλακισμένων, καθώς και επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης (σ.σ.: τα περιβόητα «βραχιολάκια») κρατουμένων σε όλη την Ελλάδα προωθεί τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπό την εποπτεία του υφυπουργού Λ. Οικονόμου και τον συντονισμό της γενικής γραμματέως Σωφρονιστικής και Αντιεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου. Οι συγγενείς των κρατουμένων θα εκπαιδεύονται για τον τρόπο που θα συμπεριφέρονται στα επισκεπτήρια, αλλά και όταν πλέον οι οικείοι τους αποφυλακίζονται, σε ένα πρωτοποριακό «φροντιστήριο» για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον, ειδικά σεμινάρια επιμόρφωσης με κώδικα «ορθής συμπεριφοράς» απέναντι στους κρατουμένους θα ακολουθήσουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ αλλάζουν όλα στη μεταγωγή κρατουμένων στο Ψυχιατρείο των Φυλακών Κορυδαλλού, αλλά και στη μεταφορά βαρυποινιτών στις Αγροτικές Φυλακές της χώρας. Επίσης, επιχειρείται να δοθεί λύση σε ένα «μείζον» θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις ελλείψεις στρωμάτων για τα κρεβάτια που κοιμούνται οι κρατούμενοι.

Η ηγεσία της Λεωφόρου Κατεχάκη εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε τεράστιες αλλαγές, σε καινοτομίες και στη λήψη μέτρων στις ελληνικές φυλακές, προκειμένου να σταματήσει οριστικά ο κύκλος της παρανομίας, αλλά και να επικρατήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν σε 32 φυλακές της χώρας 525 συμπλοκές κρατουμένων, 88 επιθέσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους, επτά ανθρωποκτονίες, 28 αυτοκτονίες, 42 στάσεις κρατουμένων. Ακόμη, την ίδια περίοδο είχαν υπάρξει περισσότερες από 90 παραβιάσεις αδειών, αλλά και περίπου 50 αποδράσεις από αγροτικές φυλακές.

Ο αριθμός αυτός παρουσιάζει επί κυβέρνησης Μητσοτάκη εντυπωσιακή μείωση -κατά την αντιστοιχία χρονικών περιόδων-, καθώς έχουν γίνει επτάοκτώ αποδράσεις κρατουμένων, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν συλληφθεί, 18 παραβιάσεις αδειών από τους κρατουμένους, ενώ τέσσερις από αυτούς έχουν συλληφθεί. Ακόμη, έχουν υπάρξει 70 περιστατικά -τα περισσότερα μικρού βεληνεκούς- με συμπλοκές κρατουμένων.


ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

Εκτός από τη μεταγωγή 300 επικίνδυνων κρατουμένων σε διάφορες φυλακές της χώρας, προκειμένου να «σπάσουν» τα κυκλώματα των φυλακών, έχει αποφασιστεί η δημιουργία φυλακής περίπου 150-200 «απείθαρχων» κρατουμένων στον Δομοκό -στη συνέχεια των φυλακών Γ Τύπου-, με συνεχείς ελέγχους κρατουμένων, με ελεγχόμενα και περιορισμένα επισκεπτήρια, με διαρκή επιτήρηση από αστυνομικούς. Εκεί δεν θα μεταφέρονται, όπως είχε προγραμματιστεί την περίοδο 2014-2016, βαρυποινίτες, τρομοκράτες, με κριτήριο το ύψος της ποινής που τους έχει επιβληθεί, αλλά κρατούμενοι που προκαλούν επεισόδια, βιαιοπραγούν εναντίον σωφρονιστικών, συμμετέχουν σε αιματηρές επιθέσεις και κατευθύνουν συμμορίες μέσα από τις φυλακές. Στόχος, αυτό το δέος της πειθαρχικής φυλακής να περιορίσει τους κρατουμένους που πρωταγωνιστούν σε παρανομίες μέσα στις φυλακές.

Επιπλέον, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να κλείσουν «κερκόπορτες» μέσα από τις οποίες επωφελούνται πολλοί κρατούμενοι - και ανάμεσα σε αυτούς κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις. Έτσι, για τη μεταφορά ενός κρατουμένου στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού θα απαιτείται πλέον εμπεριστατωμένη γνωμάτευση ειδικού επιστήμονα και όχι μόνο παθολόγου ή άλλων ιατρών με άλλες ειδικότητες, οι οποίοι προχωρούσαν σε γνωματεύσεις που βοηθούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις τις σκοπιμότητες των κρατουμένων.

Ακόμη, για τη μεταφορά κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές θα απαιτείται να έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους κι όχι το 1/5, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Οι επιτελείς του υπουργείου προχωρούν στις τελικές ρυθμίσεις και διαβουλεύσεις για να ξεπεραστούν τα σχετικά «κωλύματα».

Μία από τις καινοτομίες που προωθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να γίνει σε περιοχή κοντά στην Αττική ειδικό «σχολείο» επιμόρφωσης σωφρονιστικών υπαλλήλων αλλά και συγγενών κρατουμένων. Οι δεύτεροι θα παρακολουθούν, αν το επιθυμούν, πολυήμερα σεμινάρια για τον τρόπο συμπεριφοράς και διαχείρισης των συγγενών τους που κρατούνται στις φυλακές, πώς πρέπει να τους αποτρέπουν από παράνομες επαφές και συναλλαγές στις φυλακές, αλλά και πώς θα τους δίνουν την προοπτική κοινωνικής επανένταξης, ακολουθώντας πρότυπα αντίστοιχων ενεργειών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ που ποτέ δεν είχαν εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Ακόμη, υπάρχει η σκέψη για επέκταση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης σε μεγαλύτερο αριθμό κρατουμένων (σήμερα, «βραχιολάκια» έχουν περίπου 15 κρατούμενοι) σε όλη την Ελλάδα.

Πηγή: www.parapolitika.gr
Share on Google Plus
Από το Blogger.