Την πρόωρη αποφυλάκιση κρατουμένων εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσυμφορηθούν άμεσα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Τι ζητά η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος; Ποια μέτρα προτείνει η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων;
Σχέδιο υπό τη μορφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποσυμφόρηση των φυλακών επεξεργάζεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο περιλαμβάνει την πρόωρη αποφυλάκιση έως και 1.500 κρατουμένων, που εκτίουν μικρές ποινές, κυρίως για οικονομικά αδικήματα, ή βρίσκονται προς το τέλος έκτισης της ποινής τους. Από τη ρύθμιση θα εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για ανθρωποκτονία, βιασμό, τρομοκρατία ή άλλα ειδεχθή εγκλήματα.
«Πολλά είναι τα ενδεχόμενα που εξετάζει η κυβέρνηση, διότι είμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση. Είναι πολύ ευαίσθητο το ζήτημα της πρόωρης αποφυλάκισης κρατουμένων. Είναι πάνω στο τραπέζι, μαζί με άλλα σχέδια, για τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας», όπως ανέφεραν, μεταξύ άλλων, στο Sputnik, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές.
Σωφρονιστικοί υπάλληλοι: «Να μείνουν λιγότεροι από 10.000 κρατούμενοι»
Επιτακτική είναι η ανάγκη για αποσυμφόρηση των συνολικά 34 ασφυκτικά γεμάτων καταστημάτων κράτησης της χώρας μας, όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Σπύρος Καρακίτσος, μιλώντας στο Sputnik. Τονίζοντας ότι, η πληρότητα αγγίζει κατά περίπτωση το 250%, ζήτησε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την άμεση λήψη μέτρων για την αποφυγή της «επικείμενης κρίσης» στις ελληνικές φυλακές.
Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων: «Προστασία δικαιούνται και όσοι κρατούνται στις φυλακές»
Στη δημοσίευση των δικών της προτάσεων, σχετικά με την προστασία των κρατουμένων στις φυλακές, προχώρησε και η Ένωση Ελλήνων Ποινικολόγων. «Τα προτεινόμενα μέτρα θα αποσυμφορήσουν τις φυλακές και θα προστατεύσουν από την πανδημία αυτούς που θα αποφυλακιστούν, αλλά και όσους παραμείνουν στα σωφρονιστικά καταστήματα, χωρίς να εκθέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και την δημόσια τάξη. Σημειωτέον ότι, ανάλογα μέτρα έχουν ήδη ληφθεί ή προγραμματιστεί σε πολλές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΕΠ, στην ανακοίνωσή της.
Αναλυτικά:
Η Πολιτεία έχει λάβει σειρά αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία όσων ευρίσκονται στην επικράτεια από τον κορονοϊό. Την προστασία αυτή δικαιούνται και όσοι κρατούνται στις φυλακές. Για την μείωση των αυξημένων κινδύνων που απειλούν τους κρατουμένους, ενδείκνυται η λήψη έκτακτων μέτρων, όπως τα ακόλουθα:
- Υφ’ όρον απόλυση όσων εκτίουν ποινές φυλάκισης ανεξαρτήτως του τμήματος της ποινής που έχουν ήδη εκτίσει.
- Αναστολή εκτέλεσης των ποινών κάθειρξης έως δέκα έτη που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατ’ ανηλίκων), με υποχρέωση των κατηγορουμένων να εμφανίζονται στο ΑΤ της κατοικίας τους δύο φορές τον μήνα.
- Αναστολή εκτέλεσης των ποινών κάθειρξης ανεξαρτήτως ύψους που έχουν επιβληθεί με αποφάσεις πρωτοβαθμίων δικαστηρίων σε κατηγορουμένους που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους και αντικατάστασή τους με την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, με εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων (π.χ. εγκλήματα βίας, εγκλήματα κατ’ ανηλίκων).
- Άμεση εξέταση των αιτήσεων προσωρινώς κρατουμένων για την αντικατάσταση της κράτησής τους και διατήρηση της κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.
- Παράταση του εξαμήνου ή δωδεκαμήνου της προσωρινής κράτησης μόνον όπου αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.